Sanitat Universal i Salut Pública

La Unitat de Reanimació i Cures Crítiques del Clínic flexibilitza l'horari de visites dins del Pla de millora de la humanització

19/04/2018
- Els cuidadors i familiars de pacients de llarga estada disposen d'una targeta que els permet estar a la sala en un horari prolongat
- La Unitat ha d'incorporat vinils retroil·luminats que simulen finestres en les habitacions sense llum natural
La Unitat de Reanimació del Servei d'Anestesiologia de l'Hospital Clínic Universitari de València permet als familiars i cuidadors de pacients ingressats de llarga estada la flexibilitat i prolongació en l'horari de visites.

Aquesta mesura s'emmarca dins del Pla de millora de la humanització en les unitats assistencials de cures crítiques de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El Servei d'Anestesiologia i Reanimació, dins d'aquest mateix pla i amb l'objectiu de millorar la comunicació amb els familiars, ha elaborat una guia d'acollida en què s'informa els pacients, els seus familiars i/o cuidadors del nou funcionament de la Unitat de Reanimació.

Entre altres novetats, els familiars i/o cuidadors dels pacients de llarga estada en aquesta unitat de crítics, disposaran d'una targeta identificativa que els permetrà accedir a la unitat en un horari prolongat des de les 11 del matí fins a les 22 hores de la nit.

Tal com ha explicat Gerardo Aguilar, cap de secció del Servei d'Anestesiologia i Reanimació, "totes aquestes mesures tenen com a objectiu millorar el confort dels nostres pacients. També busquem la integració i formació de les famílies en el procés d'atenció al pacient, així com en el seu suport psicològic. Es pretén crear un entorn favorable i més amable, i una millor i més efectiva comunicació entre pacients, familiars i professionals sanitaris".

La Unitat de Reanimació registra a l'any una mitjana de 1.200 ingressos. Es tracta d'una unitat de cures crítiques quirúrgiques en la qual s'atenen pacients que pel seu perfil de gravetat, pel tipus de cirurgia practicada o per diferents complicacions precisen vigilància i tractament intensiu.

Els pacients són, principalment, postoperats de cirurgia major complexa, traumatismes greus procedents d'urgències i pacients amb complicacions greus ingressats en els serveis quirúrgics de l'hospital.

Vinils retroil·luminats i sonòmetres

Dins d'aquest programa de millora de la humanització, i amb la finalitat de fer l'estada més confortable, la Unitat de Reanimació ha incorporat finestres simulades en aquelles habitacions que no disposen de llum natural. Es tracta de vinils retroil·luminats amb rellotges astronòmics que adapten la intensitat de la llum al llarg del dia i de la nit.

Així mateix, s'ha tingut en compte la necessitat de controlar del so ambiental de la Unitat i per a això s'han instal·lat sonòmetres que avisen per mitjà de senyals visuals quan s'arriba a llindars de so superiors a 50 decibels. D'aquesta manera s'optimitza el son dels malalts durant la nit i es garanteix la seua tranquil·litat durant el dia.

Millora de la humanització en les unitats de pacients crítics

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té en marxa el Pla de millora de la humanització en unitats assistencials de pacients crítics, que posa l'èmfasi en els pacients, els seus familiars i els professionals que els atenen, i intenta buscar un equilibri entre la progressió científica i tecnològica i l'atenció a les necessitats emocionals de les persones.

Així doncs, aquest pla inclou millorar les condicions de confort, la comunicació, l'estrés professional i les condicions ambientals, l'adequació d'horaris i les cures al final de la vida en les 44 unitats d'atenció al pacient crític que hi ha a la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges