Sanitat Universal i Salut Pública

Més de 100 especialistes en cures crítiques es reuneixen a l'Hospital Clínic en la II Jornada d'Humanització i Sedació

17/05/2018
- Al voltant de 950 pacients passen per la Unitat de Vigilància Intensiva de l'Hospital Clínic a l'any
- La trobada s'emmarca dins del projecte Mh+UAC, Pla de millora de la humanització de les unitats assistencials de pacients crítics
El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Clínic de València ha organitzat la II Jornada d'Humanització i Sedació del Pacient Crític, una trobada que ha comptat amb ponents de tot el país i que ha tingut com a objectiu difondre i debatre entre els professionals implicats en l'atenció del pacient crític la humanització de la vigilància intensiva. Aquesta trobada s'emmarca dins del projecte Mh+UAC, Pla de millora de la humanització de les unitats assistencials de pacients crítics de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. L'eix central de la jornada afecta el benestar del pacient íntimament relacionat amb la sedació i hi han participat més de 100 assistents.

Tal com ha explicat la doctora Marisa Blasco Cortés, cap de Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Clínic i una de les organitzadores de la jornada, "en aquesta ocasió abordem novament les cures dels nostres pacients sota sedació intentant millorar l'aspecte humà d'aquestes cures".

S'estima que entre un 42-72 % dels pacients requeriran sedació en algun moment de la seua estada a la Unitat, i les causes més freqüents són l'ansietat i l'agitació (70 %). "Els motius de la sedació poden ser molt diferents, però en la majoria dels casos busquen disminuir la resposta a l'estrés, proporcionar comoditat, aconseguir que el malalt tolere les tècniques requerides per al seu tractament (com la ventilació mecànica invasiva) o també tenen finalitats terapèutiques (com en la hipertensió intracranial o les crisis comicials)", ha informat Marisa Blasco Cortés.
D'una medicina centrada en la malaltia a una centrada en el malalt

Tal com s'ha indicat en la jornada, la tendència a la humanització de les UCI està creixent en els últims anys. "Partíem d'una situació distinta, amb una medicina més centrada en la malaltia que en el malalt, i l'evolució ha sigut en la direcció d'una medicina més centrada en el pacient, en el seu benestar i atenció emocional, ha explicat la doctora Blasco.

"En Medicina Intensiva, com en qualsevol altre àmbit mèdic, hi ha hagut canvis, i si concretem per exemple en el tema de la sedació, hem passat de tindre pacients totalment sedats a plantejar una sedació dinàmica, que garanteix el confort i benestar del pacient, amb més èmfasi en el tractament del dolor i apostant per una sedació més lleugera, monitoritzada i avaluada dinàmicament. L'objectiu seria aconseguir una sedació cooperativa. Es tracta d'aconseguir nivells d'analgèsia òptims que permeten disminuir les necessitats de sedants, reduir la resposta a l'estrés i facilitar els procediments diagnòstics i terapèutics", ha indicat Marisa Blasco.

Projecte d'humanització a la UCI de l'Hospital Clínic

L'Hospital Clínic va ser un dels primers de la Comunitat a sumar-se al projecte nacional HU-CI d'humanització de les unitats de vigilància intensiva. En l'actualitat l'Hospital forma part del Pla Mh+UAC de la Comunitat Valenciana amb el compromís de la Direcció i dels professionals dedicats als pacients crítics d'implementar-lo de manera progressiva a l'Hospital.

"Encara que són moltes les mesures ja adoptades en la millora de la humanització, aquesta és una tasca tan gran com ens proposem. Sempre és possible millorar i no només en l'atenció dels pacients, sinó també en l'atenció de familiars i professionals, que repercuteix, en definitiva, en la millora de la nostra tasca assistencial. Aquestes jornades pretenen ser un punt de trobada on intercanviar experiències i coneixements que ens puguen ser d'utilitat. Estem compromesos en la participació, en la formació i en la difusió del Pla Mh+UAC, tant del personal mèdic com d'infermeria", han explicat els professionals del Servei.