Sanitat Universal i Salut Pública

'El jardí del meu hospi' de la fundació Juegaterapia obri les seues portes a l'Hospital La Fe

13/06/2018
'El jardí del meu hospi' de la fundació Juegaterapia obri les seues portes a l'Hospital La Fe
- Aquesta iniciativa ha permés crear un espai d'esbarjo i descans per als pacients al terrat de la planta pediàtrica de l'Hospital La Fe
- El parc infantil reprodueix tres meduses gegants fetes amb cordes de colors en dos recintes units i amb accessos independents
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, juntament amb la fundació Juegaterapia, han inaugurat "El jardí del meu hospi", un espai instal·lat al terrat de la segona planta de l'Hospital La Fe. Ací, els pacients pediàtrics i familiars podran eixir a jugar cada dia a l'aire lliure en un entorn lúdic.

A l'acte han assistit la directora general d'Eficiència i Règim Econòmic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmelina Pla, i la gerent del Departament de Salut València La Fe, Mònica Almiñana, acompanyades per Mònica Esteban, presidenta de la fundació Juegaterapia; Santiago Cañizares, exjugador de futbol, i els arquitectes Lorena del Río i Iñaqui Carnicero, de l'estudi RICA*, amb seu a Nova York i Madrid, que han fet el disseny del jardí de manera solidària.

Per la seua banda, la directora general d'Eficiència i Règim Econòmic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmelina Pla, ha afegit que "amb la inauguració d'aquest jardí s'aconsegueixen humanitzar els espais hospitalaris i proporcionar un gran benefici per als pacients pediàtrics ingressats en llargues estades i per als seus familiars, que poden distraure's en una zona de descans a l'aire lliure".

Així mateix, Mònica Almiñana ha volgut agrair aquesta iniciativa "que permet als menors hospitalitzats disposar d'una zona d'esbarjo, ja que, a més, el jardí es troba enfront de la Unitat Pedagògica de la Fe, on els menors ingressats reben classes diàries. Es tracta d'un jardí que disposa d'una superfície de 1.200 m²".

A més, l'àrea infantil de l'Hospital La Fe disposa d'un espai destinat exclusivament als menors, amb quasi 18.000 m². En xifres assistencials, aquest hospital atén una mitjana de 160 urgències infantils diàries, practica quasi 5.000 intervencions quirúrgiques a l'any i registra prop de 8.000 ingressos pediàtrics anuals.

A més, Mònica Esteban ha comentat que "fer possible aquest jardí és un assoliment molt important per a la fundació. Fa huit anys vaig conéixer Aarón, un xiquet malalt de càncer a qui vaig regalar la primera consola sense usar que tenia a ma casa. Ell va estar ací ingressat molt de temps.

Per aquell temps no podien eixir de les seues habitacions ni dels espais destinats als pacients oncològics. Així que hui, amb l'obertura d'aquest jardí, complim un somni amb aquest meravellós espai i aquesta ciutat plena de llum i d'alegria, i ens posem des de ja a treballar en el següent que inaugurarem a la primavera del 2019 al Gregorio Marañón de Madrid", ha afegit.

Es tracta del tercer jardí infantil que posa en marxa la fundació Juegaterapia després dels que ja estan en funcionament als terrats de l'Hospital La Paz i del 12 de Octubre a Madrid, dels quals ja es beneficien milers de xiquets, xiquetes i les seues famílies.

Aquest projecte solidari és possible gràcies a l'ajuda de diverses empreses, així com a les donacions tant d'organitzacions com de milers de persones que han enviat missatges de text per a ajudar i posar la seua llavor en aquest jardí, a través de la fundació Juegaterapia.




Meduses gegants en un jardí per a somiar

El nou jardí és un espai que ofereix als xiquets i xiquetes un lloc on mirar a l'horitzó, veure els núvols a través de les meduses gegants fetes amb cordes de colors que es mouen amb el vent. Es compon de dos recintes units amb accessos independents per dues portes.

En el primer recinte els pacients pediàtrics troben uns seients disposats en amfiteatre per a gaudir d'espectacles i un espai central on una estructura en forma de medusa amb caps roses crea un ambient colorit i diferent per a deixar volar la imaginació dels xiquets.

La zona enjardinada serveix de connexió entre els dos recintes i està coronada per una altra medusa de color groc. Ací, els més menuts tenen el seu pàrquing de motos i "kicicles", amb els quals recorreran el jardí.

Al segon recinte hi ha una rampa que permet als pacients pediàtrics i les seues famílies eixir a jugar, on es pot gaudir del moviment i dels colors grocs de la tercera medusa, així com de diverses engrunsadores. A més, tindran una taula de ping-pong, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, tobogans, balancins i futbolins.

Fundació Juegaterapia

La fundació Juegaterapia ajuda els menors malalts de càncer a través del joc. Arreplega videoconsoles que la gent no usa i les reparteix per les habitacions d'Oncologia Pediàtrica de tots els hospitals espanyols perquè els més menuts passen els seus cicles de químio jugant i s'obliden de la seua malaltia.

"El jardí del meu hospi" és una iniciativa de la fundació Juegaterapia, única i pionera a Espanya, que transforma els terrats en desús dels hospitals en jardins amb dissenys amigables.

Actualment, la fundació Juegaterapia està recaptant fons per a un projecte humanitari a l'Hospital Clínic de València.

Galeria d'imatges