Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

L'IVAJ presenta Jove Oportunitat (JOOP) davant de l'Assemblea General de la Comissió Intermediterrània de la CRPM

28/06/2018
L'IVAJ presenta Jove Oportunitat (JOOP) davant de l'Assemblea General de la Comissió Intermediterrània de la CRPM
- El programa es desenvolupa en 56 municipis de la Comunitat
- Prop de 700 joves de 16 a 21 anys participen en el programa de segona oportunitat
L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) presenta el seu programa Jove Oportunitat (JOOP) davant de l'Assemblea General de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CRPM), que se celebra els dies 28 i 29 de juny a Patras, a la regió grega Dytiki Ellada.

Jove Oportunitat-JOOP és un programa dissenyat i organitzat per l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), l'objecte del qual és la realització d'accions de motivació i orientació per a joves entre 16 i 21 anys que han abandonat els estudis.

La bona acollida del programa per part dels prop de 700 participants i per tots els sectors implicats, així com l'alt percentatge d'objectius complits i la consolidació de la seua continuïtat, ja que en 2017 es va aconseguir un 70 % d'inserció, bé en els estudis o bé en l'àmbit laboral, ha portat la Comunitat Valenciana a presentar-lo en el context de les iniciatives sobre la joventut i la ciutadania per a la cohesió econòmica i social.

Fórmula innovadora

Com a programa de segona oportunitat, està pensat per a joves que travessen un moment d'incertesa en les seues vides, amb l'objectiu que tornen al sistema educatiu. Un equip treballa sobre la seua motivació, reforça la seua autoestima i els ajuda a construir un projecte integral de vida. L'eina pedagògica: el 'coaching' actitudinal, en grups d'entre 8 i 15 participants.

L'objectiu és aconseguir que aquests xics i xiques tornen al sistema educatiu per a completar una formació professional de grau mitjà amb una orientació sobre les diferents famílies professionals de l'FP, però des d'un enfocament absolutament pràctic: mitjançant la visita de cada grup a 20 empreses d'acollida, on els mostraran el treball real al qual porta cada titulació de Formació Professional. Es tracta que, en una d'aquestes visites, els xics i xiques de JOOP (els 'joopers') descobrisquen la seua vocació.

Per a aquells joves que no hagen acabat l'Educació Secundària Obligatòria, JOOP els ofereix un mòdul de formació acadèmica per a preparar la prova d'accés a l'FP de grau mitjà. Per als altres 'joopers' del grup, es duran a terme sessions de refresc acadèmic, que els permetran, en el curs següent, enfrontar-se a la tornada al sistema educatiu amb més possibilitats d'èxit.

El curs JOOP es du a terme entre els mesos de febrer i juliol, en sessions de quatre hores diàries. A més, per a tutoritzar la reentrada en el sistema educatiu, es fan reunions mensuals del grup amb el seu 'coach' entre setembre i febrer del curs escolar següent.

Ajuntaments, centres educatius i empreses aposten pel programa

Les inscripcions a JOOP les duen a terme els ajuntaments col·laboradors de l'IVAJ, que són també els que aporten les aules del programa. Així mateix, és fonamental la implicació amb JOOP dels centres d'Educació Secundària del municipi, la principal funció dels quals serà derivar cap al programa aquelles persones joves que han passat per les seues aules i el professorat i personal d'orientació de les quals consideren que poden beneficiar-se del pas per JOOP.

Cada acció JOOP s'estructura en sis mòduls: el primer de desenvolupament personal i desenvolupament social; el tercer d'orientació professional amb visites a les empreses d'acollida; el quart de convivència grupal i oci educatiu en un alberg juvenil; el mòdul acadèmic de preparació a les proves d'accés a la Formació Professional de grau mitjà, i el mòdul de reentrada acadèmica amb trobades mensuals durant el primer semestre del curs següent al de la participació en el programa.

El programa disposa del finançament del Fons Social Europeu, que, amb l'Estratègia Europea 2020, ha fixat com a meta la reducció de l'abandó educatiu precoç (AEP), un problema amb gran incidència a la Comunitat Valenciana, on els nivells són superiors a la taxa mitjana estatal i dels més alts d'Europa.

JOOP va començar el seu camí en 2017 amb 19 ajuntaments adherits i 194 joves participants, i els indicadors de seguiment demostren el seu èxit: un 70 % dels que van entrar en el programa el van concloure i un 74 % dels que el van concloure havien tornat a la formació o bé estaven treballant als 6 mesos de finalitzar el seu pas per JOOP. En l'edició 2018 hi ha 56 ajuntaments que s'hi han adherit. En total, participen en el Programa Jove Oportunitat d'enguany quasi 700 joves.

Més informació: ivaj.gva.és

Galeria d'imatges