Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Ayudas reindustrialización

Climent anuncia un increment de 2 milions d'euros en les ajudes de millora de polígons que permetrà subvencionar tots els projectes des del 70% fins al 100%

18/07/2018
- En 2018, Ivace inverteix 24,59 milions d'euros per a millorar 166 polígons de 106 municipis i 23 comarques
- Les ajudes 2018-2019 donen continuïtat a les de 2017 i amb aquestes s'ha arribat a totes les comarques del territori
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha anunciat un increment pressupostari de 2 milions d'euros en les ajudes de parcs empresarials destinades a la millora i la modernització de polígons 2018-2019 que disposaven d'una partida inicial de 22,59 milions d'euros.

En aquest sentit, Climent ha assegurat que "les ajudes de 2018 tenen un pressupost total de 24,59 milions d'euros per a millorar 166 polígons industrials de 106 municipis i 23 comarques".

També ha assegurat que aquesta modificació pressupostària "ens permetrà subvencionar els projectes de millora com a mínim en un 70 %, un clar exemple de l'aposta de la Conselleria d'Economia Sostenible i de l'IVACE pels nostres espais industrials, per a millorar els serveis i les infraestructures amb dels quals disposem i per a dinamitzar l'economia de municipis i comarques".

El conseller ha fet aquestes declaracions en un desdejuni informatiu en què ha detallat les ajudes de l'IVACE de 2018 per a projectes d'inversió de millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics i ha estat acompanyat per Júlia Company, directora general de l'IVACE.
"Si millorem els polígons estem millorant també la qualitat de vida dels treballadors i ciutadans que es beneficien d'actuacions amb més vigilància, millora de les zones verdes o implantació de recorreguts biosaludables", ha informat el conseller.

Pel que fa a les ajudes de 2019, Climent ha avançat que tindran un pressupost de 22,6 milions d'euros per a subvencionar actuacions de 132 polígons de 22 comarques i 78 municipis.

Polígons i percentatges per línies pressupostàries

Durant la seua intervenció, el conseller ha desglossat les dades dels 166 polígons que es milloraran i modernitzaran en 2018 gràcies a l'IVACE i ha anunciat el percentatge amb els quals seran subvencionats.

D'aquesta manera, 18 polígons corresponen a la línia 1 (el Camp de Morvedre i el Camp de Túria) que seran subvencionats al 100 %; 24 polígons a les comarques de la línia 2 (la Ribera Alta i la Ribera Baixa) que tindran una subvenció de l'IVACE del 83,39 %, i 31 polígons a la línia 3 (l'Horta Nord, l'Horta Oest, l'Horta Sud i València) que seran subvencionats per l'IVACE al 70,56 %.

Així mateix, un total de 30 polígons de les comarques de la línia 4 (els Serrans, Ademús, la Costera, la Foia de Bunyol, la Plana d'Utiel-Requena, la Canal de Navarrés, la Vall de Cofrents-Aiora, l'Alcalatén, l'Alt Millars i l'Alt Palància) se subvencionaran al 71,33 %.

Altres 20 polígons corresponen a la línia 5 (el Baix Vinalopó i l'Alacantí) amb una subvenció del 93,38 %, 22 polígons a la línia 6 (Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, la Marina Alta i la Marina Baixa) que seran subvencionats al 70,56 % i 21 polígons corresponen a la línia 7 (la Plana Alta i la Plana Baixa) que tindran una subvenció del 79,73 %.

Característiques de les ajudes

Cal destacar, com a novetat, que les ajudes tenen un caràcter biennal per als exercicis 2018 i 2019. És a dir, poden ser per a projectes i/o actuacions anuals (executables en 2018) o plurianuals (executables en 2018 i 2019). D'aquesta manera, els municipis als quals se'ls concedisquen ajudes plurianuals tindran una subvenció del 100 % en l'exercici 2019.

L'ajuda consisteix en una subvenció de fins al 100 % dels costos considerats com a subvencionables amb limitacions: en els polígons industrials amb una superfície més xicoteta que 25.000 m², la limitació s'estableix en 3 tres euros per m² i en els polígons industrials amb una superfície més gran que 25.000 m², la limitació s'estableix en 2 euros per m². En tot cas, el límit màxim d'ajuda serà d'un milió d'euros per polígon, àrea industrial o enclavament tecnològic.

Les ajudes es concediran sota el règim de concurrència competitiva i es compararan les sol·licituds presentades en els àmbits de cada una de les línies pressupostàries.

Cal recordar que les ajudes de millora i modernització de 2017 de l'IVACE ja han permés millorar 73 polígons industrials de 55 municipis i 8 comarques de la Comunitat amb una inversió de 23,9 milions d'euros.

Actuacions subvencionables

Les actuacions susceptibles d'ajuda són l'obra civil que permeta la implantació de fibra òptica i altres serveis; la vigilància a través de CCTV connectat a la Policia Local, al carril bici i a les passarel·les de vianants; l'ampliació o creació de depuradores; la millora de la imatge del polígon i de l'enllumenat públic; la generació d'energia renovable, i els serveis contra incendis.

També se subvencionarà la implantació d'ecoparcs o de sistemes de gestió de residus; la millora de zones verdes i la implantació d'aquestes i sobre el viari de zones/recorreguts biosaludables; la creació d'eines web amb informació del polígon industrial accessible a l'IVACE; la millora viària, això és, més aparcaments i/o vials; vials més amplis; nous accessos; senyalització i/o identificació de carrers; senyalització horitzontal i/o vertical de trànsit; millora del sanejament separatiu de les aigües residuals; millora en el subministrament d'aigua bruta i potable i/o l'augment de cabal, i pressió i dotació de subministrament de gas a alta i baixa pressió.

Galeria d'imatges