Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Mobilitat sostenible

Salvador: "L'Anell Verd permet una connexió sostenible entre municipis i el reconeixement dels valors culturals i mediambientals que té"

27/07/2018
Salvador: 'L'Anell Verd permet una connexió sostenible entre municipis i el reconeixement dels valors culturals i mediambientals que té'
- La consellera d'Habitatge ha visitat l'inici de les obres del primer tram executat, Moncada-Meliana
- El tram 6 té 6,5 quilòmetres de longitud, un pressupost de 908.151 euros i un termini d'execució de 12 mesos
La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de Territori, María José Salvador, ha visitat l'inici de les obres del primer tram executat de l'Anell Verd Metropolità de València. Es tracta del tram 6, Moncada-Meliana, de 6,5 quilòmetres de longitud, que té un pressupost de 908.151 euros i un termini d'execució de 12 mesos.

Durant la visita, la consellera ha assenyalat que l'objectiu de la Generalitat és disposar d'un itinerari de bicicletes i vianants que recórrega l'àrea metropolitana i que permeta una connexió sostenible entre municipis veïns per a afavorir "el coneixement dels valors culturals i mediambientals del territori de l'Horta de València".

A l'acte de l'inici de les obres han assistit, entre uns altres, el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, així com representants municipals de València (Massarrojos, Carpesa, les Cases de Bàrcena), Moncada, Alfara del Patriarca, Vinalesa, Bonrepòs i Mirambell i Meliana. També representants de la Diputació de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i representants de col·lectius ciclistes i de la societat civil.

Segons ha explicat Salvador, el projecte de la Conselleria és conformar una xarxa de vies destinades a la mobilitat sostenible no motoritzada i a l'oci saludable "i satisfer la demanda creixent d'aquestos tipus de vies".

D'aquesta manera, aquest primer tram de 6,5 quilòmetres inicia la marxa al terme municipal de Moncada, discorre pels camins de servei del Barranc del Palmaret i del Carraixet, des dels quals es té una àmplia panoràmica de l'Horta, vorejarà el nucli urbà de Vinalesa i es dirigirà cap a Meliana, que travessa l'horta de Bonrepòs i Mirambell i de les Cases de Bàrcena.

El tram 6 finalitza en la carretera CV 300, en l'extrem oest del terme municipal de Meliana, punt de connexió amb el futur tram 7 Meliana?Port Saplatja, les obres del qual s'iniciaran el pròxim trimestre, ha informat Salvador.

Aprofitar els camins rurals

D'aquesta manera, el tram 6 que ara s'inicia preveu la implantació d'una via de bicicletes i vianants contínua de 6,5 km de longitud aprofitant els camins rurals que hi ha i els carrers per als vianants, així com la senyalització amb una senyalística d'identitat pròpia. En el tram, s'hi inclouran cartells informatius i divulgatius de les característiques ambientals i culturals de la zona i de senyalització d'altres béns d'aquesta naturalesa pròxims al traçat.

A més, es crearan àrees de descans que inclouen cartells informatius de les zones d'interés pròximes al traçat, aproximadament cada 1,5?1,8 quilòmetres. Les obres inclouen, així mateix, la regeneració de zones degradades limítrofes a l'itinerari principal i neteja i revegetació de les més significatives.

Aquesta actuació es desenvolupa dins del Programa FEDER 2014?2020, en què el capítol corresponent a les noves actuacions en matèria de sendes ciclistes i carrils bici que cal desenvolupar per la Generalitat Valenciana en tot l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana està dotat amb 34,8 milions d'euros, dels quals la Unió Europea finança el 50 %, que es destinaran majoritàriament al conjunt de les actuacions corresponents a l'Anell Verd Metropolità de València.

Potenciar el transport no motoritzat

L'Anell Verd Metropolità de València és un corredor circular de més de 56 km, destinat a la mobilitat no motoritzada, que travessarà les comarques de l'Horta de València. Per a la materialització pràctica d'aquest, l'Anell Verd s'ha dividit en 9 trams, que es troben actualment en diferent grau de desenvolupament.

A més d'aquesta actuació de caràcter supracomarcal, la Conselleria desenvolupa també altres models de mobilitat sostenible, emmarcats en el programa estratègic "Uneix 2018-2030", que abasten actuacions de molt de recorregut, com la xarxa europea EuroVelo, que creuarà la Comunitat al llarg de 510 km i en la qual la Conselleria treballa actualment completant la definició del traçat.

A més a més, es desenvolupen actuacions més localitzades, com ara connexions entre trams de la xarxa actual o connexions amb espais naturals o zones d'interés, així com l'ampliació de la xarxa de bicicletes i vianants actual.

La Comunitat té una xarxa interurbana de vies de bicicletes i vianants de més de 800 km, dels quals 415 pertanyen a la xarxa que gestiona directament la Conselleria. Es tracta d'una xarxa no jerarquitzada i inconnexa en què la Conselleria pretén actuar continuant fent la política de promoure l'ús dels mitjans de transport sostenible, tant en els desplaçaments quotidians de curta durada com en els de mitjana i llarga distància.

De la mateixa manera treballa per a crear una xarxa bàsica d'itineraris no motoritzats de tipus interurbà, al mateix temps que es pretén coordinar la xarxa de bicicletes i vianants amb les xarxes de servei públic col·lectiu, entre altres projectes.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaraciones de la consellera de Vivienda, Obras Públicas y Vertebración de Territorio, María José Salvador