Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

Habitatge analitza les zones amb més pressió en els preus del lloguer i estudia mesures per a controlar el seu increment

23/08/2018
- S'està elaborant un índex de referència per zones i municipis que determine el marge de preus actuals i els recomanables
- En aquelles zones que puguen tindre més pressió la Conselleria analitzarà recórrer a la disposició addicional quarta de la Llei de la funció social de l'habitatge, que demana al Govern central estudiar la limitació de les pujades dels preus del lloguer
La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de la Direcció General d'Habitatge, està analitzant les zones i els municipis de la Comunitat amb més pressió en els preus del lloguer amb l'objectiu "d'intentar controlar una situació que s'ha tornat insostenible per a moltes famílies en haver-se detectat en els últims anys en algunes zones una clara disminució del mercat privat del lloguer i un increment notable dels preus".

De fet, tal com ha apuntat la consellera d'Habitatge i titular del departament, María José Salvador, "el més preocupant és la pràctica desaparició dels habitatges de lloguer assequible, els que tenen un preu inferior als 500 €, que s'han reduït segons els estudis de la Conselleria en un 82 %". Per això, la Conselleria està elaborant també un índex de referència per zones i municipis "que determine el marge dels preus actuals i els recomanables per a la zona i que servisca també per a aportar transparència, informació i seguretat tant als propietaris com als inquilins".

"Estem sent testimonis d'una creixent bambolla del lloguer a la qual des de les administracions públiques, de forma coordinada, hem de buscar solució tant en el llarg com en el curt termini", ha reiterat Salvador després d'incidir que, per això, "en aquelles zones amb necessitat habitacional urgent, que puguen tindre més pressió i on els preus del lloguer s'hagen incrementat percentualment molt per damunt de la mitjana, estudiarem juntament amb el Govern central diferents mesures que, amb caràcter temporal, puguen ajudar a controlar la pujada dels preus dels lloguers".

Així, Salvador ha recordat que la disposició addicional quarta de la Llei de la funció social de l'habitatge estipula que el Consell "podrà proposar a l'Estat l'establiment d'un sistema que limite el preu màxim de lloguers en aquestes zones com a mesura de zonificació aprovable en el planejament" encara que ha incidit que "aquesta proposta, que traslladarem en el marc de la comissió bilateral, tindria caràcter temporal i estaria únicament dirigida a zones on excepcional i justificadament hi haja una emergència habitacional o necessitat d'habitatge".

En qualsevol cas, Salvador ha reiterat que totes aquestes mesures s'estudiaran "amb deteniment i en coordinació sempre amb el Govern central, responsable de la implantació" una vegada detectada l'existència o no de zones especialment conflictives a la Comunitat tal com succeeix en algunes àrees de València, en què diferents informes revelen que el preu del lloguer s'ha incrementat vora d'un 40 %.

Això sí, la consellera d'Habitatge ha reiterat que "amb independència d'això, des de la Generalitat anem a seguir treballant com fins ara per a garantir el dret a un habitatge digne i assequible a tots els ciutadans i instarem el Govern al fet que implante les seues propostes d'ampliar de 3 a 5 anys la durada dels contractes de lloguer o la construcció de 20.000 habitatges socials".

Plans lloguer assequible

De fet, ha recordat que de moment, i dins dels planes de lloguer assequible, ja són 880 les famílies que han obtingut lloguers en habitatges de la Generalitat. Amb aquests plans, s'adapta el preu del lloguer que cada família abona pels habitatges a la seua situació socioeconòmica. Per a això, s'estudia el cas específic dels components de la unitat familiar tenint en compte tres criteris: els ingressos, el nombre de membres i el municipi on se situa l'habitatge.

Aquests plans incorporen els criteris que estableix la Llei per la funció social de l'habitatge impulsat per la Conselleria d'Habitatge i introdueixen un procediment encara més favorable als inquilins d'habitatges protegits, ajustant a cada moment les rendes a la situació concreta de cada família i tenint en compte els canvis que es produïsquen. D'aquesta manera s'augmenten les bonificacions per a les famílies amb menys recursos. Per exemple, en el cas de les famílies amb un IPREM més baix o igual d'1,25 l'arrendament no pot superar el 20 % dels seus ingressos totals.

A més, des de l'inici de la legislatura, la Conselleria a través de l'Entitat valenciana d'habitatge i sòl (Evha) ha invertit més de catorze milions d'euros en la reparació del parc públic d'habitatges, la qual cosa ha permés la reparació de més de 670 habitatges socials que s'han adjudicat a les famílies més necessitades.

"Aquest govern considera l'habitatge com un dret i no com un bé especulatiu i per això tots els nostres esforços van destinats a garantir un habitatge digne, assequible i adequat a tots els ciutadans", ha reiterat la consellera d'Habitatge, qui s'ha mostrat satisfeta que el nou Govern "haja inclòs per fi entre les seues prioritats el dret a l'habitatge i haja anunciat la posada en marxa de diferents mesures legislatives d'acord amb les que ja hem desenvolupat les diferents comunitats autònomes".