President
Cultura

La Generalitat dona suport a la presència valenciana a la Fira del Llibre de Frankfurt

11/10/2018
La Generalitat dona suport a la presència valenciana a la Fira del Llibre de Frankfurt
- Puig assegura que aquesta iniciativa és "fonamental" tant per a la indústria editorial valenciana com per a la imatge de la Comunitat
- Marzà destaca que el Consell haja facilitat un estand a editorials i a autors i autores després de més de deu anys d'absència a la fira
- Puig assegura que aquesta iniciativa és "fonamental" tant per a la indústria editorial valenciana com per a la imatge de la Comunitat
- Marzà destaca que el Consell haja facilitat un estand a editorials i a autors i autores després de més de deu anys d'absència a la fira

Fráncfort.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat junt amb el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, l'estand propi que el Consell ha facilitat a les editorials i als autors i autores valencians per a la promoció de la literatura de la Comunitat, un gest amb què han mostrat el suport del Govern Valencià a aquest sector.

Aquesta iniciativa, que Puig ha qualificat de "gran avanç", s'emmarca dins dels objectius principals de la política cultural del Govern Valencià, com són els d'oferir més visibilitat als creadors locals i afavorir la internacionalització del sector del llibre, tot això en un esdeveniment considerat com la plataforma comercial més gran de l'àmbit literari.

A més, el cap del Consell ha assenyalat que és "fonamental" que la Comunitat estiga "ben present" a la Fira de Frankfurt tant per a la seua imatge com per a la indústria editorial valenciana, i ha sostingut que aquesta autonomia es troba ara "en tots els àmbits nacionals i internacionals que tenen a veure amb la cultura, la solidaritat i també amb l'economia".

Puig ha recordat també que en 2021 serà Espanya el país convidat a aquest esdeveniment, per la qual cosa ha apuntat que espera per a llavors "que la presència de la Comunitat siga molt potent perquè les indústries editorials tinguen la major força possible i, a través d'aquestes, totes les indústries culturals".

Així mateix, el cap del Consell i el conseller d'Educació han mantingut una trobada amb els escriptors i escriptores valencians desplaçats a l'estand de la Generalitat i, posteriorment, han recorregut els altres expositors que conformen la fira.

Marzà ha destacat que des de la Generalitat s'haja posat a disposició de les editorials valencianes "un estand propi en col·laboració amb l'Associació d'Editors del País Valencià" després de més de deu anys sense presència, i també la publicació "d'un catàleg d'autors i autores valencians i la seua participació en diferents taules redones de la fira".

El titular de Cultura ha destacat que durant 2018 s'ha duplicat el pressupost "d'ajudes a la producció editorial, el foment de la lectura, l'ampliació de la xarxa de biblioteques públiques i els treballs d'arxiu i de digitalització", i ha afegit que des del Consell és clar "l'objectiu de potenciar el Pla valencià de foment del llibre i la lectura de la Generalitat Valenciana".

"Hem fet un increment de quasi dos milions d'euros en 2018 que ens fa arribar als huit milions d'euros de pressupost total, la qual cosa demostra el nostre compromís ferm amb la lectura i totes les indústries que l'envolten", ha apuntat.

El conseller presentarà a l'Instituto Cervantes de la ciutat la taula redona 'La literatura valenciana en temps d'emergència', en la qual participen els escriptors i escriptores Isabel Clara-Simó, Martí Domínguez, Manuel Baixauli, Anna Moner i Vicent Usó.

Activitats valencianes a Frankfurt

Aquestes trobades, en les quals participen més d'una quinzena d'escriptors i escriptores de la Comunitat, es van iniciar ahir amb l'activitat 'La literatura valenciana emergent', en la qual els autors Xavier Aliaga, Marisol Sales, Àngels Gregori i Joanjo García van debatre sobre les noves obres que s'obrin camí en el mercat editorial.

La presència valenciana a la Fira del Llibre de Frankfurt, que en celebra la 70a edició del 10 al 14 d'octubre, continuarà aquesta vesprada amb la taula redona 'La literatura valenciana d'emergència', formada per autors consolidats, com ara Isabel-Clara Simó, Martí Domínguez, Manuel Baixauli, Anna Moner i Vicent Usó.

Per la seua banda, l'Associació d'Editors del País Valencià ha organitzat per al divendres una altra trobada titulada 'Altres literatures valencianes', en què hi haurà els escriptors Adolf Beltrán, Purificación Mascarell, Jordi Peidró, Desirée Ruiz, Víctor Hernández, Marta Senent i Albert Toldrá, un acte que precedirà el col·loqui sobre 'Posibilidades e itinerarios para la internacionalización de la difusión de la literatura'.

Amb la presència de l'estand de la Generalitat a la Fira del Llibre de Frankfurt, el Consell anima les editorials perquè participen en diverses fires internacionals, ja que des de 2016 propícia que aquest sector puga exposar-ne els treballs a la Fira del Llibre Infantil de Bolonya, reconeguda com la més important d'Europa quant a continguts culturals per a xiquets, com també en la pròxima fira "Liber" de Barcelona, prevista del 3 al 5 d'octubre.

A la fira literària principal del món han acudit les editorials valencianes Acen Editorial, Andana Editorial-La Caja Books, Balandra, Bromera, Desfiladero, Fuera de Ruta, Hades, Institució Alfons El Magnànim, Kaikron i Tundra Ediciones.

La plataforma comercial del sector del llibre més gran

La Fira del Llibre de Frankfurt és la plataforma comercial més gran per a tots els sectors que conformen el sector del llibre. S'hi donen cita editors, llibrers, distribuïdors, gràfics, agents literaris, il·lustradors, autors, traductors, impremtes i intermediaris del món editorial.

L'objectiu principal, tant dels expositors com dels professionals que visiten la fira, és la compravenda de drets editorials, atés que el 80 % dels contractes anuals dels drets d'autor del món es tanquen en aquesta cita.

A més, és un observatori de les tendències editorials del mercat internacional, de nous models de negoci, com també d'estar al dia dels últims avanços en el comerç electrònic i en el llibre electrònic.

La fira també és un esdeveniment cultural important, amb quasi tres mil activitats al voltant de la literatura, els escriptors i els lectors.

Galeria d'imatges