Educació, Cultura i Esport
Patrimoni

Cultura restaura el cementeri francmaçònic de Buñol

16/10/2018
- S'actuarà sobre 38 làpides amb simbologia francmaçònica del segle XIX
La Direcció General de Cultura i Patrimoni farà una sèrie d'obres al cementeri històric de Buñol per a restaurar una trentena de tombes greument deteriorades.

L'Ajuntament de Buñol va sol·licitar ajuda a Cultura quan va detectar que, dins del cementeri civil, hi havia un sector de 30 nínxols amb un risc imminent de despreniment, la qual cosa provocaria la pèrdua irremeiable de les làpides i els símbols francmaçònics de final del segle XIX.

El cementeri històric de Buñol té la protecció patrimonial de bé de rellevància local i posseeix 435 tombes amb simbologia francmaçònica, més de 40 pertanyents a mestres francmaçònics.

El va crear el 1886 l'alcalde, Joaquín Ballester, francmaçó i la tomba del qual és la més antiga del cementeri. La lògia Los Once Hermanos va tindre una gran implantació a la comarca i a Buñol. Una particularitat d'aquest cementeri és que durant la dictadura van continuar enterrant-se francmaçons i gravant simbologia en les làpides de les seues sepultures i es va burlar la persecució oficial que hi havia contra ells.

La restauració de 38 làpides del segle XIX té un cost de 48.395 euros. Per tal d'evitar-ne la solsida es proposa actuar en tres fases: la primera i més urgent: la protecció i la retirada dels símbols i les làpides que tenen més valor patrimonial mitjançant mètodes propis de conservació que permeten la restauració i la recuperació d'aquestes. Alhora, s'han de reforçar els buits amb rajola bresca per a evitar el col·lapse de l'estructura dels nínxols, forjat i coberta.

Una vegada duta a terme aquesta primera intervenció d'urgència, l'Ajuntament procedirà a la retirada de les caixes o els fèretres que hi haja. La intervenció finalitzarà amb la consolidació de l'estructura dels nínxols. Per a això, es farà una valoració una vegada realitzades les altres dues fases.