President
150 aniversario

Puig destaca el paper de l'IVIA per a afrontar els reptes agroalimentaris del futur

16/10/2018
Puig destaca el paper de l'IVIA per a afrontar els reptes agroalimentaris del futur
- El president ha defensat la renovació de l'institut d'investigació com a manera de donar-li "més projecció i estabilitat" en el futur
- La consellera ha incidit en la importància "en un context global" de la lluita contra el canvi climàtic, la sostenibilitat i la producció d'aliments sans i segurs
- El president ha defensat la renovació de l'institut d'investigació com a manera de donar-li "més projecció i estabilitat" en el futur
- La consellera ha incidit en la importància "en un context global" de la lluita contra el canvi climàtic, la sostenibilitat i la producció d'aliments sans i segurs

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat el paper de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) per a afrontar els reptes del futur del sector agroalimentari, tal com ha explicat es tracta del cas de la lluita contra el canvi climàtic o la recerca d'una alimentació de qualitat i sostenible.

Així ho ha explicat en la celebració del 150é aniversari de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), que ha tingut lloc al Museu de Belles Arts de València, i a què també ha assistit la presidenta de l'IVIA i consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.

Durant l'acte, Puig ha explicat que, "abans d'acabar la legislatura", s'aprovarà la llei que convertirà l'actual IVIA en l'Institut Valencià d'Investigació en Agroalimentació, amb l'objectiu d'alinear la institució amb les polítiques europees i els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

Així mateix, el cap del Consell ha advocat a favor de la renovació de la institució per a atorgar-li "més estabilitat i projecció de futur", la qual cosa és "fonamental" per a la investigació, ha comentat el president. "Una qüestió com l'agricultura no pot estar determinada per una legislatura, sinó que ha de tindre una solidesa", ha expressat.

A més, Puig ha destacat la importància de consolidar "l'ecosistema potent" que configura l'IVIA i les universitats valencianes, i ha considerat "fonamental" sumar sinergies per a "aprofitar tot el coneixement acumulat", alhora que ha advocat a favor d'augmentar els nexes entre la investigació i els agricultors.

Per la seua banda, la consellera Cebrián ha assenyalat que, des de 2015, el Consell ha treballat per a renovar i enfortir l'IVIA per a afrontar nous reptes. Així, la conselleria, tal com ha explicat el seu titular, ha potenciat de manera estratègica les fortaleses del centre i la connexió amb les necessitats del sector en l'àmbit local.

"En un context global, es tracta de treballar per la producció d'aliments sans i segurs, la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic", ha afegit Cebrián.

En aquesta línia, la consellera ha manifestat que ha sigut necessari reforçar i consolidar la plantilla de personal investigador. A més, Cebrián ha destacat l'aposta per caminar cap a un model propi de gestió i l'impuls d'una visió estratègica, compartida i integrada en el sistema públic d'investigació, generant connexions en l'àmbit local i internacional.

En aquest marc, ha assenyalat, aquest institut ha de jugar un paper "primordial" com a referent, coordinador i dinamitzador del coneixement, com a factor clau del canvi de model productiu.

A més, la consellera ha recordat que amb l'elecció del 16 d'octubre, Dia Internacional de l'Alimentació, com a data per a celebrar aquest acte institucional, s'obri un calendari d'activitats commemoratives, conferències i debats per als pròxims mesos.

Un 150é aniversari que recull, tal com han explicat tant Puig com Cebrián, "l'esperit de la Il·lustració" que impregna l'institut, per la qual cosa s'ha triat per a la commemoració el Museu de Belles Arts, emplaçat junt amb el lloc on en 1868 es va crear el Jardí d'Aclimatació, germen de l'actual IVIA.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig