Sanitat Universal i Salut Pública
Sanidad

Centres sanitaris de la província d'Alacant fan proves gratuïtes per a detectar precoçment el Chagas

27/10/2018
- Es tracta de l'Hospital General d'Alacant i els centres de salut de Callosa d'en Sarrià i Álvarez de la Riva d'Orihuela
L'Hospital General Universitari d'Alacant, el centre de salut Álvarez de la Riva d'Orihuela i el Centre de Salut de Callosa d'en Sarrià fan aquest diumenge, de manera gratuïta, proves per al diagnòstic precoç de la malaltia de Chagas.

El Chagas és una malaltia que es transmet per mitjà d'insectes, afecta principalment òrgans com el cor i l'aparell digestiu i és un dels majors problemes de salut en algunes regions de l'Amèrica Llatina. El desconeixement d'aquesta afecció fa que l'objectiu d'aquesta campanya siga informar i sensibilitzar la població susceptible de ser-ne portadora.

Entre 6 i 7 milions de persones al món estan afectades per aquesta patologia i només a Espanya s'estima que 50.000 persones pateixen Chagas. L'OMS valora que més de 25 milions de persones estan en risc de contraure la malaltia i la mortalitat associada supera les 10.000 morts a l'any.

"La malaltia de Chagas és un mal silenciós. Després de la infecció, la persona pot estar molts anys asimptomàtica: és l'anomenada fase crònica latent. En un percentatge important d'aquestes persones, el paràsit acaba danyant certs òrgans, principalment el cor i el tub digestiu, i la persona comença a desenvolupar-ne els símptomes", ha declarat la metgessa internista de l'Hospital Vega Baja d'Orihuela, Jara Llenas.

Detectar la infecció en fase precoç permet un tractament primerenc, amb més possibilitats d'aconseguir resposta i d'evitar així arribar a la fase simptomàtica. "A més, en la malaltia de Chagas és molt important fer un seguiment dels infectats per a detectar com més prompte millor l'afectació dels òrgans implicats" ha afegit la doctora Llenas.

El doctor José Manuel Ramos de l'Hospital General Universitari d'Alacant i la doctora Míriam Navarro, investigadora de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, e coordinadors de la campanya, han afirmat que el Chagas és una malaltia tropical desatesa i està associada al desconeixement, la por i l'estigma. "Iniciatives com aquesta constitueixen, de vegades, l'única forma d'aconseguir que les persones se n'informen i vagen a la consulta a diagnosticar i tractar una infecció que no presenta símptomes" han explicat els coordinadors.

La Comunitat Valenciana ha sigut pionera en la detecció del Chagas durant l'embaràs, ja que ha posat en marxa el protocol d'actuació per al diagnòstic de les gestants llatinoamericanes i la detecció precoç en nadons. "En l'actualitat fem un pas més amb el focus posat en les dones joves, perquè si es tracten abans de l'embaràs, es pot evitar la transmissió del paràsit a la seua descendència", ha explicat la doctora Navarro.

Diagnòstics de les campanyes anteriors

L'impulsor d'aquesta iniciativa a Alacant, José Manuel Ramos, ha repassat les xifres de campanyes anteriors, en les quals unes 300 persones assistiren en 2016 i 2017 als cribratges duts a terme a l'Hospital General d'Alacant. Al voltant d'un 10 % de les 242 persones que es van fer la prova van ser diagnosticades d'aquesta patologia parasitària i "s'ha observat com la sensibilització de les persones amb més risc de patir la malaltia de Chagas ha augmentat", ha explicat.
º
Per una altra banda, la internista de l'Hospital de la Vila Joiosa, Concha Gil, ha afegit que "enguany s'han unit a la campanya de proves diagnòstiques les àrees d'Orihuela i Marina Baixa".

Marleny Molina, agent de salut especialitzada en aquesta malaltia i resident a Alacant, ha expressat que "per a les persones susceptibles de ser-ne portadores és important tindre la possibilitat de poder assistir aquest diumenge amb la seua família a les proves gratuïtes de detecció".

Els agents de salut actuen com un pont entre les diverses comunitats i el sistema sanitari i comparteixen missatges sobre la importància del diagnòstic, tractament i seguiment del Chagas.