President
XXX Premis Jaume I

Puig reivindica un "gran acord" entre els agents implicats en la I+D per a donar estabilitat al finançament de la ciència

07/11/2018
Puig reivindica un 'gran acord' entre els agents implicats en la I+D per a donar estabilitat al finançament de la ciència
- Afirma que "la política, més que mai, ha d'aprendre de la ciència" i apel·la a la reflexió, el debat i el diàleg com a les vies per a avançar
- El president reconeix el paper exercit en aquests 30 anys pels Premis Jaume I en el seu suport a la investigació com a "motor principal del futur"
- Afirma que "la política, més que mai, ha d'aprendre de la ciència" i apel·la a la reflexió, el debat i el diàleg com a les vies per a avançar
- El president reconeix el paper exercit en aquests 30 anys pels Premis Jaume I en el seu suport a la investigació com a "motor principal del futur"

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha mostrat partidari "d'alçar la mirada" per a "unir en un gran acord" tots els agents implicats en I+D a fi d'aconseguir que el suport a la ciència tinga "suficiència i estabilitat financera".

Durant la seua intervenció en la cerimònia d'entrega dels Premis Jaume I, el president ha defensat, a més, que no s'ha d'oblidar que "no sols amb més recursos pressupostaris s'aconsegueixen els objectius", sinó que resulta necessari "intensificar la corresponsabilitat" entre sector públic i la iniciativa privada per a impulsar el coneixement.

L'acte, que s'ha desenvolupat a la Llotja de València, ha estat presidit per Sa Majestat el Rei Felipe VI, a qui el president ha agraït el seu "suport constant als Premis Jaume I i, sempre, a la Comunitat Valenciana".

Puig ha reconegut el paper exercit per aquests guardons, que compleixen en aquesta edició 30 anys d'impuls a la ciència com a "principal motor del futur" i que han contribuït en aquestes tres dècades a "donar a conéixer el millor talent d'aquest país".

"Es compleixen 30 anys dels Premis Jaume I i 40 de la Constitució", ha assenyalat el president, que ha afegit: "com en la ciència, que sempre busca superar reptes, la democràcia també ha d'augmentar la seua qualitat des del diàleg, evitant el maniqueisme i recuperant el contracte social".

"Només la reflexió crítica, el debat d'idees i el diàleg entre distints ens permetran avançar", ha defensat Puig, per a qui "la política, més que mai, ha d'aprendre de la ciència".

El responsable de la Generalitat ha subratllat que, en l'època de la primera edició dels Premis Jaume I, Espanya dedicava a I+D el 0,7 % del PIB i en l'actualitat aquest percentatge és de l'1,2 %, la qual cosa implica un increment de 65 %. No obstant això, ha argumentat que, després d'un gran creixement en la dècada dels huitanta i principi dels noranta, en les dècades posteriors "aquesta inversió s'ha estancat i hui és manifestament insuficient".

Per això, ha defensat la importància d'aconseguir un acord que propicie un marc financer estable per a la ciència, especialment quan "les bones notícies venen dels investigadors". Respecte d'això, ha al·ludit que la producció científica espanyola s'ha triplicat en aquests 30 anys i ha passat de l'1,16% de quota mundial a un 3,8 %.

"A aquest resultat ha contribuït, sens dubte, la comunitat científica valenciana, amb una productivitat superior a la mitjana espanyola", ha remarcat el president, que ha recordat que, precisament aquesta setmana, s'ha conegut que estudiants de la Universitat Politècnica de València han obtingut "el millor resultat mai aconseguit per un equip espanyol" en l'iGEM 2018 del MIT de Boston.

"Fites com aquesta ens han d'enorgullir i ens han de recordar que la inversió en formació, en ciència i en innovació és el millor símbol de la societat avançada a què aspirem", ha indicat el president, que ha subratllat que la I+D és "l'antídot contra el pessimisme" i la "més explícita expressió de la voluntat inequívoca d'avançar" que té la humanitat. "Sense ciència no hi ha res, sense ciència tot es para", ha afegit.

Ximo Puig ha ressaltat també "el paper fonamental de les dones científiques, massa vegades ocultades", i s'ha mostrat convençut que "l'avanç de la ciència en el segle XXI dependrà de l'avanç de les dones científiques".

El president ha traslladat, a més, la seua "gratitud" a les persones premiades amb els guardons, de les quals ha subratllat que "simbolitzen el millor rostre" del país.

Premis Jaume I 2018

Per categories, la guanyadora del Premi Rei Jaume I d'Investigació Bàsica ha sigut la doctora en Ciències Químiques María Vallet Regí, fundadora i directora del Grup d'Investigació de Biomaterials Intel·ligents de la Universitat Complutense de Madrid. El jurat ha premiat els seus treballs pioners en el camp de materials ceràmics mesoporosos amb aplicacions biomèdiques, particularment en la regeneració del teixit ossi.

El Premi Rei Jaume I d'Economia ha recaigut en Xavier Freixas Dargallo, doctor en Economia i llicenciat en Matemàtiques i Economia per la Universitat de Tolosa. El jurat reconeix Xavier Freixas com un dels principals experts mundials en economia financera i especialitzat en microeconomia i macroeconomia del sistema bancari. El seu llibre 'Economia bancària', escrit conjuntament amb Jean-Charles Rochet, s'ha convertit en un treball de referència en l'àrea.

El Premi Rei Jaume I d'Investigació Mèdica ha sigut atorgat a Dolores Corella Piquer, doctora en Farmàcia i catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública en la Universitat de València. El jurat ha reconegut el seu treball pioner en el naixement i desenvolupament del camp de la genòmica nutricional i l'estudi de les interaccions gen-dieta. És també pionera a Espanya en la formació de personal investigador en l'àmbit de l'epidemiologia genòmica.

D'altra banda, Íñigo Losada Rodríguez, doctor enginyer de Camins per la Universitat de Cantàbria, ha sigut guardonat amb el Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient. El jurat reconeix a Losada la seua important contribució a la millora del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Els seus estudis sobre la dinàmica costanera assenten les bases per a la seua protecció. Actualment, és catedràtic i director d'Investigació en la Universitat de Cantàbria.

Així mateix, el jurat ha atorgat el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies a Ramón Martínez-Máñez, doctor en Ciències Químiques, catedràtic d'universitat, director de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic i director científic del CIBER-BBN de l'Institut de Salut Carlos III. Actualment desenvolupa el seu treball en la Universitat Politècnica de València. El jurat ha valorat les seues contribucions excepcionals en el desenvolupament de nanosensors amb aplicacions en tecnologia d'aliments i medicina. L'alta qualitat científica del seu treball s'ha aplicat en diferents àmbits tecnològics amb impacte social.

El guanyador del Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor ha sigut Enrique Silla Vidal, llicenciat en Ciències Empresarials per la Universitat de València. El jurat ha reconegut a Silla Vidal els seus valors sòlids i inconfusibles vinculats a l'emprenedoria. Silla ha innovat en el procés d'envelliment de peces de vestir vaqueres, que originàriament era químic, cap a un sistema més sostenible gràcies a la tecnologia làser que desenvolupa.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat. Ximo Puig