President
Desayuno Club Mediterráneo - Bankia

Puig anuncia que Castelló acollirà en 2019 el Fòrum Espanya-Japó

14/11/2018
Puig anuncia que Castelló acollirà en 2019 el Fòrum Espanya-Japó
- Serà la primera vegada que se celebre a la Comunitat aquesta trobada, que coincideix amb l'any d'entrada en vigor del tractat comercial entre la Unió Europea i el Japó
- Anuncia el suport de la Generalitat a la iniciativa "Green Wet" de gestió eficient d'aigua i la pròxima presentació del projecte per a l'edifici Borrull
- Serà la primera vegada que se celebre a la Comunitat aquesta trobada, que coincideix amb l'any d'entrada en vigor del tractat comercial entre la Unió Europea i el Japó
- Anuncia el suport de la Generalitat a la iniciativa "Green Wet" de gestió eficient d'aigua i la pròxima presentació del projecte per a l'edifici Borrull

Castellón.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres que Castelló acollirà en 2019 el Fòrum Espanya-Japó, una cimera que coincideix amb l'any en què entra el vigor el tractat comercial entre la Unió Europea i el país asiàtic.

Així ho ha afirmat el cap del Consell durant l'esmorzar empresarial organitzat aquest dimarts a Castelló pel Club Mediterráneo i Bankia, i en el qual ha pronunciat la conferència "L'oportunitat de Castelló". A l'acte ha assistit també la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

Serà la primera vegada que aquest fòrum se celebre a la Comunitat, en un any que Puig ha qualificat d'"extraordinàriament decisiu" per la posada en marxa d'aquest acord comercial. Per al president la capital castellonenca serà "urbs d'apropament", i servirà per a reforçar les relacions entre la Comunitat i el Japó.

El president ha destacat, així mateix, la importància econòmica dels pressupostos de la Generalitat de 2019 per a la Comunitat i per a Castelló. En aquest sentit, ha assenyalat que la inversió prevista per a Castelló "suma 128 milions d'euros, amb la qual cosa s'incrementa un 66 %".

Això implica, ha afegit, inversions concretes, com la de la Facultat de Ciències de la Salut, "que podrà acabar-se", o la inversió de 10 milions d'euros per a centres d'educació, "alguns porten molts anys en barracons, com el Regina Violant d'Almassora". A més, s'ha referit a la inversió de més de 40 milions d'euros en carreteres.

Per a Puig, "els comptes tenen especial incidència a Castelló, per haver-hi sectors tan importants com la ceràmica", i s'ha referit a instruments com el Pla estratègic de la indústria, dotat amb 35 milions, i 13 més per a fomentar la inversió en energies renovables.

Iniciativa "Green Wet" per a una gestió eficient de l'aigua

Tot això, ha assegurat el president, s'emmarca en la línia de "cooperació entre administracions" i "normalització institucional" iniciada pel Consell, que ha desembocat en una sèrie d'acords "amb noms i cognoms" amb l'Ajuntament de Castelló.

Entre altres, ha destacat el projecte "Green Wet" contra el canvi climàtic, en el qual ha anunciat que la Generalitat col·laborarà pel que fa al finançament. Es tracta d'un projecte que el consistori va presentar a la Unió Europea, segons ha explicat Puig, i que va ser "ben valorat", però que, "per falta de pressupost, no ha tingut el suport europeu".

Per això, el Govern valencià donarà suport a la posada en marxa d'aquesta iniciativa, que assajarà a la marjaleria una gestió innovadora de l'aigua per a reduir l'impacte del canvi climàtic en els recursos hídrics.

Nou palau Borrull

Així mateix, el president ha anunciat que aquest mes de novembre es presentarà el projecte del nou edifici Borrull, de manera que l'Ajuntament podrà licitar-lo "pròximament". Aquestes instal·lacions van albergar el Palau de Justícia fins que se'n va construir la nova seu, i es reformaran per a l'ús com a seu de diversos serveis administratius.

"Volem superar buits, donar utilitat a edificis sense ús, i que els elefants blancs que s'havien construït tinguen ús", ha afirmat Puig, que ha avançat, a més, que la Generalitat donarà suport econòmic al projecte.

Aprofitar el moment valencià

El president ha considerat que la Comunitat ha d'aprofitar "el moment valencià" com un punt de partida per a desenvolupar el seu potencial com una de "les regions més dinàmiques d'Europa" ara que, ha assegurat, el Consell ha demostrat que "de la crisi es podia passar a la reparació, la reconstrucció i, ara, al renaixement de l'economia".

El president ha al·ludit també al fet que el canvi de Govern en l'àmbit estatal ha propiciat substituir la "paràlisi" i la "intransigència" pel "diàleg, la confiança i els acords", i ha esmentat en aquest sentit els compromisos relacionats amb el percentatge del 10 % d'inversions per a la Comunitat Valenciana en els pressupostos generals, la gratuïtat de l'AP7 o l'impuls per la declaració d'interés públic de la línia Castelló-Madrid.

Tal com ha afegit, la Comunitat "s'ha desposseït dels errors que van estar a punt d'emportar-nos al descarrilament" i ha apostat per "la singularitat i la vocació oberturista, amb valors socials compartits".

"A Castelló i a la Comunitat Valenciana sabem llegir adequadament les incerteses, les potencialitats i els desafiaments d'un món en què nosaltres som una comunitat petita de 5 milions d'habitants en el cor del Mediterrani, dins d'Espanya i d'Europa", ha assegurat.

El president ha considerat que Europa viu "un temps de canvis" que inclou "noves realitats geopolítiques i geoeconòmiques", i ha admés que la globalització, els efectes del canvi climàtic, les migracions i les innovacions tecnològiques disruptives" poden generar "incertesa".

En aquest context, ha considerat el paper d'Espanya, en general, i de la Comunitat Valenciana, en particular, "més necessari que en el passat" i ha apostat per assumir "més responsabilitat" en l'àmbit europeu.

"Una responsabilitat més sentida per als valencians, perquè la nostra mirada històrica es troba vinculada a Europa i al Mediterrani", ha afegit el president, que s'ha referit a la Comunitat com una terra "d'hospitalitat" per als europeus.

Castelló, la taxa més baixa de desocupació de la Comunitat

Concretament, Puig ha subratllat la importància econòmica i social de Castelló en el conjunt d'Espanya i en l'àmbit comunitari, i ha recordat que es tracta de la província que "reflecteix la taxa més baixa de desocupació de la Comunitat i, entre 2015 i 2017, ha augmentat a 30.500 el nombre d'afiliats a la Seguretat Social".

Tot això, ha afegit, amb exportacions que "han crescut a un ritme que quasi dobla el de la Comunitat", i amb infraestructures destacades com el port, que "està creixent quatre vegades més ràpidament que la resta de ports espanyols", o l'aeroport.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres que Castelló acollirà en 2019 el Fòrum Espanya-Japó, una cimera que coincideix amb l'any en què entra en vigor el Tractat Comercial entra la Unió Europea i el país asiàtic

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig