President
Viatge a Londres

Puig: "Crearem tres fòrums empresarials per a oferir informació davant de la incertesa del Brexit"

10/12/2018
Puig: 'Crearem tres fòrums empresarials per a oferir informació davant de la incertesa del Brexit'
- El cap del Consell garanteix el suport de la Generalitat als valencians residents al Regne Unit i exigeix per a aquests la reciprocitat en els serveis que reben els britànics a la Comunitat Valenciana
- El cap del Consell garanteix el suport de la Generalitat als valencians residents al Regne Unit i exigeix per a aquests la reciprocitat en els serveis que reben els britànics a la Comunitat Valenciana

Londres.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell impulsarà tres fòrums empresarials en matèria d'agricultura, turisme i indústria per a oferir informació "davant de la incertesa del Brexit" per a conéixer, d'aquesta manera, "quines possibilitats hi ha" per a les empreses i els habitants afectats per aquest procés.

Puig s'ha pronunciat així abans de mantindre una reunió amb l'ambaixador d'Espanya al Regne Unit, Carlos Bastarreche, amb qui ha analitzat l'acord de retirada del Brexit, la relació futura que es negociarà durant el període transitori i el seu impacte per a la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell ha destacat també el suport de la Generalitat als 10.000 valencians residents al Regne Unit i ha exigit per a ells la reciprocitat en els serveis que reben els britànics a la Comunitat, als quals s'ha garantit "un estatus favorable des de la perspectiva dels serveis públics".

El president, que prèviament ha visitat l'institut Vicente Cañada Blanch de Londres i el Club Social de Majors Miguel de Cervantes, ha sostingut també que les negociacions del Brexit són fonamentals per als interessos de la Comunitat, ja que el Regne Unit rep importants exportacions des del territori valencià i és, al seu torn, el seu emissor de turistes estrangers més gran amb 2,9 milions de persones a l'any.
El cap del Consell ha recalcat que des de la Generalitat es treballa en tots els àmbits "per a minimitzar al màxim possible" els efectes del Brexit, que han comportat "una baixada de les exportacions" en un context complex, ja que, com ha indicat, el preacord aprovat no es votarà a la Cambra dels Comuns "aquest dimarts, com estava previst".

La reunió amb el representant espanyol a les illes s'emmarca en la línia del pla d'acció de la Generalitat per a "mantindre la relació present i millorar la relació futura" amb el Regne Unit i atendre tots els col·lectius afectats per l'eixida del país de la Unió Europea.

Un altre punt de la reunió ha sigut el que fa referència als intercanvis comercials, els drets de propietat intel·lectual, les indicacions geogràfiques i els procediments de contractació pública, i, especialment, a la integritat del mercat únic, en el qual el Regne Unit és una de les principals destinacions de les exportacions valencianes de productes agroalimentaris, begudes, combustibles, olis, plàstics, químics i fusta, així com de manufactures.

També s'hi ha tractat el procés de negociació que tindrà lloc durant el període de transició sobre l'acord sobre el futur de la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea, per al qual la Generalitat ha exigit la màxima transparència, així com la implicació de les comunitats autònomes en aquest procés, a més de l'impuls d'acords de mobilitat basats en la no-discriminació entre estats i amb plena reciprocitat per a les dues parts.

Des del Consell es demanda igualment evitar establir barreres innecessàries al comerç mitjançant principis comuns en matèria de regulacions tècniques, fitosanitàries o estandarditzacions.

Així mateix, i una vegada es ratifique l'acord, la Generalitat planteja una sèrie d'accions, com activar les comissions de seguiment anunciades després del referèndum en matèria d'indústria, turisme i agroalimentació, la promoció d'una reunió de la Conferència d'Assumptes Relacionats amb la Unió Europea (CARUE) o l'organització el 8 de febrer d'una jornada sobre el Brexit a Alacant amb la participació de tots els implicats.

Sense conseqüències directes per a la Comunitat

L'acord permet als valencians, britànics i els seus familiars viure i treballar durant la resta de les seues vides en les mateixes condicions de què disfruten abans que finalitze el període transitori, i preveu que els familiars dels valencians residents al Regne Unit i dels britànics residents a la Comunitat s'hi podran unir en el futur, així com la protecció dels seus descendents, independentment que nasquen abans o després de l'eixida del Regne Unit.

A més, es mantindran els drets laborals, d'accés a la salut, de cobrament de pensions i d'accés a la seguretat social de la població afectada i, quant als estudiants, podran continuar cursant els seus estudis al Regne Unit durant el període transitori i fins que els acaben, si és en data posterior, encara que per a això hauran de sol·licitar un nou estatus de residència.

El turisme tampoc s'hi veurà afectat ja que els britànics podran continuar triant la Comunitat Valenciana com a lloc de destinació per a les seues vacances sense necessitar un visat. Quant a les exportacions, l'acord de retirada garanteix la Unió Duanera i la integritat del mercat únic durant el període transitori.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciado que el Consell impulsará tres foros empresariales en materia de agricultura, turismo e industria para ofrecer información "ante la incertidumbre del Brexit" y conocer, de esta manera, "qué posibilidades existen" para las empresas y habitantes afectados por este proceso.