Sanitat Universal i Salut Pública

Els hospitals alacantins serviran menús especials en Nadal per a facilitar l'estada dels pacients

23/12/2018
- Els i les pacients tastaran menús elaborats amb plats típics nadalencs durant els dies més assenyalats d'aquestes festes
- L'objectiu és fer l'estada més agradable a les persones que han de romandre ingressades durant les festes de Nadal
Els hospitals de la xarxa pública sanitària de la Comunitat Valenciana serviran durant els dies més significatius de les festes nadalenques menús especials elaborats amb plats típics d'aquestes festes, a fi de fer més agradable l'estada dels i les pacients que hi romanen ingressats.

Es tracta d'una mesura més dins del Pla d'humanització que desenvolupa la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a fi de facilitar l'estada dels pacients als hospitals durant aquests dies. Els menús han sigut elaborats seguint les recomanacions nutricionals i tenint en compte les necessitats mèdiques dels pacients.

A més, cada hospital ha organitzat una programació d'activitats nadalenques per a crear un ambient més agradable i acollidor. Per això, els hospitals acullen durant aquests dies actuacions de cors nadalencs, visites de jugadors de diferents clubs esportius i tallers nadalencs infantils, entre altres activitats.

Els hospitals de la Comunitat Valenciana oferiran, als pacients que puguen, menús especials durant la nit de Nadal, Nadal, nit de Cap d'Any, Any Nou i el dia de Reis, elaborats amb productes típics com torrons o dolços nadalencs.

Menús nadalencs dels hospitals de la província d'Alacant

L'hospital General d'Alacant servirà per al sopar de nit de Nadal, als pacients ingressats que puguen, ous farcits, crema de dacsa amb encenalls de pollastre i crostons, rap a la marinera, flam de formatge i dolços nadalencs. Per al dinar de Nadal, el menú consisteix en sopa amb pilotes, ensalada especial amb salmó, olla i còctel de fruites.

Per a acabar l'any, se servirà en el sopar de la nit de Cap d'Any un còctel de marisc, vichyssoise, galta de porc amb creïlles parisenques, mousse de iogurt i dolços nadalencs. Aquest menú es completarà amb el tradicional raïm de la sort. En Any Nou, el menú consisteix en una terrina de paté amb melmelada, sopa de Cadis, salmó a l'anet amb puré Parmentier i profiteroles de xocolate.

El dia 5 de gener se servirà com a berenar el tradicional tortell de Reis amb xocolate. El dia de Reis se servirà una brandada d'abadejo amb sèsam i oli d'olives negres, sopa coberta, rellom de porc al forn amb compota de poma i fruita en almívar.

L'Hospital General Universitari d'Elx també prepara menús especials per a aquestes dates tan assenyalades. Així, en la nit de Nadal els pacients tindran un sopar especial que constarà d'una crema d'espàrrecs silvestres, rellom de porc amb salsa Pedro Ximénez i saltat de bolets amb allets i gambes. De postres se servirà pastís Sant Marc i dolços nadalencs. El dia de Nadal, els pacients tastaran el tradicional consomé de pilotes acompanyat per olla, ensalada d'escarola amb magrana i tomaques 'cherry', i pinya natural de postres.

A Elx s'acomiadarà l'any amb un menú especial compost per 'bisque' de llagostí i ensalada amb fruits secs i formatge com a entrants. Després hi haurà peix blanc amb cloïsses al cava de plat principal, i profiteroles amb xocolate i dolços nadalencs de postres. També serviran el tradicional raïm de la sort. El dia d'Any Nou se servirà una crema d'au reina, ensalada de fruits del mar, galta de porc amb salsa de prunes i copa de nata i xocolate de postres.

En Reis se servirà un desdejuni especial compost pel tradicional tortell de Reis acompanyat amb xocolate.

A l'Hospital de Sant Joan, el sopar de la nit de Nadal inclourà delícies d'ou, crema de dacsa amb encenalls de pollastre i rostes, rap a la marinera i cremós de llima. En Nadal, tastaran una ensalada especial de salmó, caldo amb pilota, olla i púding.

Durant la nit de Cap d'Any se servirà un sopar especial compost per un còctel de marisc, crema Parmentier, galta de porc amb creïlles parisenques, mousse de iogurt, dolços nadalencs i el tradicional raïm. A l'Hospital de Sant Joan començaran el 2019 amb un menú compost per tostes amb paté i melmelada, sopa de Cadis, salmó a l'anet amb arròs salvatge i profiteroles de xocolate.

Finalment, el dia de Reis serviran brandada d'abadejo amb sèsam i oli d'olives negres, sopa coberta de crostons, rellom de porc al forn amb compota de poma i pastís de formatge amb xarop de maduixa.

A l'Hospital d'Elda el sopar de la nit de Nadal inclourà crema de xampinyons i porros, llobarro en salsa amb ametles, espàrrecs silvestres amb pernil, ensalada de guarnició amb magrana, pastís de formatge i nabius i dolços nadalencs. El dia de Nadal s'oferirà el tradicional consomé amb farcit, galta de porc a les fines herbes, saltat de bolets i alls tendres, ensalada de guarnició amb canonges, pinya natural i dolços.

D'altra banda, el menú del sopar de la nit de Cap d'Any estarà compost per crema de clòtxines, rellom a la crema de castanyes, timbal de verdures, ensalada de guarnició amb tomaca 'cherry', pastís de xocolate i coco i el raïm de la sort. L'endemà se servirà per a dinar crema de carabassa amb cruixent de ceba, lluç mariner amb cloïsses, rostit de pimentons tricolor, ensalada de guarnició amb panses i púding de poma.

Finalment, el dia de Reis tastaran un esmorzar amb el tradicional tortell i xocolate, i se servirà per a dinar ensalada Waldorf, arròs del senyoret i profiteroles de xocolate amb nata.

A l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi, els pacients ingressats que puguen soparan en la nit de Nadal un menú especial que consisteix en delícies d'ou, crema de dacsa amb encenalls de pollastre i crostons, rap a la marinera, quallada amb mel i dolços nadalencs. Per al dinar de Nadal, el menú consisteix en sopa amb pilotes, ensalada verda especial, olla i macedònia de fruites en almívar o pinya en suc.

Per al sopar de la nit de Cap d'Any, l'hospital oferirà còctel de marisc, crema Parmentier, galta de porc amb creïlles parisenques, mousse de iogurt, dolços nadalenc i raïm de la sort. En Any Nou se serviran tostes amb paté i melmelada, sopa de Cadis, carn i profiteroles amb xocolate o macedònia de fruita natural de postres.

Finalment, a Alcoi, els pacients podran tastar, el dia 5 de gener, el tradicional tortell amb xocolate i, durant el dia de Reis, l'hospital servirà ensalada, sopa coberta amb crostons, rellom de porc al forn amb compota de poma i pa de Calatrava amb caramel.

L'Hospital Marina Baixa oferirà de menú de nit de Nadal una crema de carabassa amb gambes, rellom, cebetes caramel·litzades i creïlles parisenques o abadejo gratinat, i pastís tres xocolates i dolços nadalencs de postres. Per al dinar de Nadal, se servirà sopa d'olla o ensalada de Nadal, olla valenciana o rap en salsa i pastís de poma.

Durant la nit de Cap d'Any se servirà una ensalada de Nadal, corder rostit amb creïlles panadera i pastís Selva Negra de postres. El dia d'Any Nou, se servirà pasta fullada de bolets, pollastre farcit a les fines herbes amb creïlles galló i copa de xocolate de postres.

El dia de Reis, l'hospital servirà pa de pagés amb escalivada de verdures i anxova, escalopes de vedella al pebre i tortell i dolços nadalencs de postres.

A l'Hospital Vega Baja d'Orihuela, els pacients tindran un sopar en la nit de Nadal que consisteix en una crema, una dorada farcida de marisc amb guarnició d'espàrrecs a la planxa i pinya natural de postres. Per al dinar de Nadal, se servirà un consomé amb pilotes, un rellom amb crema de remolatxa i poma amb una guarnició de creïlles de pobre i tiramisú.

Per al sopar de la nit de Cap d'Any, se servirà una ensalada gurmet amb delícies de fruites, abadejo confitat amb allets i amb una guarnició de pimentons del piquillo i pastís brasiler de postres. En el dinar d'Any Nou, els pacients podran gaudir d'un menú basat en un còctel de gambetes, galta de porc amb salsa de torró i guarnició de verdures de temporada, i profiteroles amb xocolate i pastís de formatge per a les postres.

Per a finalitzar les festes, l'Hospital Vega Baja oferirà el dia de Reis un desdejuni amb xocolate i tortell de Reis.