Sanitat Universal i Salut Pública
Salut Pública

Sanitat aprova el calendari de vacunació en població adulta per a la Comunitat Valenciana

08/01/2019
- El passat mes de novembre el Consell Interterritorial va aprovar per primera vegada un calendari vacunal comú al llarg de la vida
- Preveu recomanacions sobre la vacuna contra la grip, el tètan i la diftèria, la triple vírica, la varicel·la, l'hepatitis A i B, el pneumococ, la meningitis i l'herpes zòster
El 'Diari Oficial de la Comunitat Valenciana' ha publicat l'Ordre 7/2018 per la qual s'aprova i regula el calendari de vacunació en persones adultes a la Comunitat Valenciana. L'Ordre es pot consultar en la web: consulteu ací.

El passat 15 de novembre de 2018, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar amb les comunitats autònomes per primera vegada un calendari vacunal comú al llarg de la vida. Per aquest motiu, a la Comunitat Valenciana s'ha dut a terme una actualització de les recomanacions pel que fa a vacunació en adults tenint en compte edat, sexe, ocupació, entorn i situació de salut i tractaments.

Principalment, el calendari de vacunació en adults permet reagrupar en una mateixa instrucció totes les recomanacions de vacunació en les persones majors de 14 anys, ja que fins aquesta edat es recullen en el calendari de vacunació infantil. A més, la instrucció recull alguna de les recomanacions aprovades en l'últim Consell Interterritorial de l'SNS.

D'aquesta manera, en un mateix document es pot consultar quan és recomanable vacunar-se i quin és el tipus de vacuna a partir dels 14 anys, quantes dosis i qui ha de vacunar-se en determinats grups de risc.

Principals novetats de la vacunació en adults

Pel que fa a la vacuna contra el tètan i la diftèria (Td), la recomanació és passar d'una dosi cada deu anys, com estava establit, a un total de 5 dosis al llarg de tota la vida, amb una dosi de record a partir dels 65 anys.

Una altra de les novetats que recull és recomanar la vacunació contra l'hepatitis A en persones amb afectacions hepàtiques o alcoholisme crònic, en persones portadores de VIH i en aquelles que realitzen pràctiques de risc sexual, en aquest cas homes que tenen sexe amb altres homes.

Pel que fa a la vacuna contra l'hepatitis B, es recomana la vacunació sistemàtica fins als 18 anys i que es mantinga la vacunació en els grups de risc establits.

D'altra banda, contra el pneumococ es recomana en determinades circumstàncies una vacuna conjugada per als grups de risc i la vacuna polisacàrida tant en majors de 64 anys com en grups de risc.

La nova instrucció recull la recomanació de vacunar contra el meningococ C en menors de 18 anys, utilitzar la vacuna combinada contra els meningococs ACWY i vacunar contra el meningococ B en determinats grups de risc.

Pel que fa a la grip, la nova instrucció estableix la recomanació de vacunar els majors de 64 anys i en determinats grups de risc, en aquest cas s'inclou per primera vegada el tabaquisme com a factor de risc.

Així mateix, es recull la recomanació de vacunació amb vacuna dTpa (diftèria, tètan, tos ferina) en embarassades i en personal sanitari de determinades especialitats. I es manté la recomanació de vacunació amb la vacuna contra la pallola, la rubèola, la parotiditis i la varicel·la en persones susceptibles i determinats grups de risc.

Finalment, s'estableix la vacunació contra l'herpes zòster amb la vacuna de subunitats a persones portadores del VIH quan estiga disponible.