President
Acto en EUIPO

Puig crida a reactivar "l'Europa social" enfront dels discursos de la "demagògia" que busquen retrocedir en drets i agreujar les desigualtats

11/01/2019
Puig crida a reactivar 'l'Europa social' enfront dels discursos de la 'demagògia' que busquen retrocedir en drets i agreujar les desigualtats
- "Tenim una gran responsabilitat i hem d'exercir-la i mobilitzar la resposta ciutadana en favor d'una Europa millor", afirma el president
- Assegura que la Comunitat Valenciana vol formar part "d'aquest nou contracte social" europeu
- "Tenim una gran responsabilitat i hem d'exercir-la i mobilitzar la resposta ciutadana en favor d'una Europa millor", afirma el president
- Assegura que la Comunitat Valenciana vol formar part "d'aquest nou contracte social" europeu

Alacant.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha cridat a reactivar "l'Europa social", la que "reconstrueix el contracte social que té" amb els col·lectius més desfavorits i a desmuntar els discursos de "la demagògia i la polarització" d'aquells que defensen "retallar drets civils, acceptar la desigualtat de gènere, agreujar les desigualtats socials i excloure el que és distint".

Així ho ha afirmat en el seu discurs en la recepció d'Any Nou de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), a Alacant, en el qual ha considerat que s'ha "d'avançar, no retrocedir" davant de les vies "que substitueixen el diàleg per l'enfrontament".

"Tenim una gran responsabilitat i hem d'exercir-la, hem de mobilitzar la resposta ciutadana a favor d'una Europa millor", ha manifestat Puig, que ha apostat per "l'Europa emprenedora que simbolitza l'EUIPO, l'Europa previsora que s'anticipa als efectes de la transformació digital, a la modificació del mercat de treball, a les tensions demogràfiques internes i a les dinàmiques migratòries".

En aquest sentit, ha destacat la importància de "l'Europa que crea nous instruments de cohesió, creixement i estabilitat fiscal, la que troba als seus països i regions institucions lleials i cooperants", i ha subratllat la necessitat de reconstruir "el contracte social que té amb els més desfavorits".

"Des de la Comunitat Valenciana, des de la Generalitat Valenciana, volem formar part d'aquest nou contracte social", ha assegurat Puig, que ha afirmat que Europa té en el Consell "un fidel col·laborador" i ha expressat el compromís amb "aquesta Europa millor".

"Repensar" la Unió Europea

El president considera la Unió Europea "més necessària que mai", i ha defensat que, davant dels canvis en la geografia internacional econòmica i empresarial, només la Unió pot "defensar els interessos nacionals i idear nous acords internacionals que atenguen les condicions laborals, ambientals i de justícia fiscal".

"No necessitem inventar la Unió Europea, però sí repensar-la per a millorar-la", ha afegit el cap del Consell, que ha al·ludit a "desigualtats personals, territorials i d'oportunitats" i al "dèficit de governança democràtica i institucional" com a reptes principals.

Per a Puig, hi ha la convicció que, "encara que ara Europa cresca, no vam resoldre adequadament la passada crisi econòmica ni estem preparats per a afrontar la pròxima", a la qual cosa se suma "la preocupació que el malestar es canalitze per vies que exalten la demagògia i la polarització, que substitueixen el diàleg per l'enfrontament".

Eleccions europees

Així mateix, ha definit com "crucial" la convocatòria d'eleccions europees en 2019, a partir de les quals, ha explicat, "es renovarà la Comissió Europea i es decidirà el rumb del Brexit".

Pel que fa a l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, ha considerat "evident" que estar fora del marc europeu "comporta considerables perjudicis i cap benefici substantiu", cosa que, ha advertit, "hauria d'il·lustrar els dubitatius i frenar els que coquetegen amb la involució".

Així i tot, ha lamentat, "alguns aprofitaran les eleccions per a intentar debilitar la Unió Europea i amplificar les veus de l'autoritarisme", per la qual cosa ha alertat contra "els que veuen en les urnes un mitjà perquè el reaccionarisme antidemocràtic penetre en les institucions".

EUIPO, "gran ambaixada europea" a la Comunitat

En aquest sentit, el president s'ha referit a l'Oficina de Propietat Intel·lectual com a la "gran ambaixada de la Unió Europea a Alacant i a la Comunitat Valenciana", la seu de la qual, ha destacat, "representa el que per a nosaltres significa la Unió Europea".

"L'EUIPO és també una porta que enllaça diverses visions del món, i d'aquesta visió plural sorgeix la transformació constructiva, derivada de l'inconformisme amb els límits i dèficits del nostre present", ha conclòs.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

- "Tenemos una gran responsabilidad y debemos ejercerla movilizando la respuesta ciudadana en favor de una mejor Europa", afirma el president - Asegura que la Comunitat Valenciana quiere formar parte de "ese nuevo contrato social" europeo

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig