Sanitat Universal i Salut Pública
Protecció de la salut

Sanitat crea un distintiu d'alimentació saludable per a les màquines expenedores dels centres de la Generalitat

15/01/2019
Sanitat crea un distintiu d'alimentació saludable per a les màquines expenedores dels centres de la Generalitat
- Indica que els aliments oferits compleixen amb els criteris nutricionals del Decret 84/2018 de foment d'alimentació saludable i sostenible en centres de la Generalitat
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la Direcció General de Salut Pública, ha creat un distintiu d'alimentació saludable per a les màquines expenedores d'aliments i begudes (MEAB).

Les màquines expenedores que voluntàriament exhibisquen el distintiu "Alimentació saludable" garanteixen que l'oferta d'aliments que tenen compleix amb els requisits establits en l'article 4 del Decret 84/2018 de foment d'una alimentació saludable i sostenible en centres de la Generalitat.

Segons aquest decret, als centres i establiments de caràcter educatiu, sanitari i de serveis socials de titularitat de l'Administració de la Generalitat i en altres centres i establiments de l'esmentada titularitat que disposen de serveis de restauració col·lectiva o venda d'aliments i begudes, només es permetrà la ubicació, instal·lació i funcionament de MEAB que continguen productes envasats que complisquen els criteris nutricionals assenyalats.

El Decret estableix els diversos tipus de productes que es poden trobar en les màquines expenedores dels centres de la Generalitat, entre aquests: llet desnatada o semidesnatada, iogurts baixos en greix i sense sucre afegit, fruits secs no fregits i baixos en sal, pans integrals o fruita fresca.

A més, es permeten altres productes envasats sempre que complisquen els criteris nutricionals recollits en l'article 4 de l'esmentat Decret. Entre aquests criteris es troben: que la porció envasada no continga més de 200 quilocalories; que els productes no continguen àcids grassos trans, excepte els presents de manera natural en productes carnis i lactis, o que continguen un màxim de 0,5 grams de sal (0,2 grams de sodi).

Aquesta disposició respon al que estableix el IV Pla de salut de la Comunitat Valenciana que, entre els objectius que proposa, preveu garantir i promoure una alimentació saludable. També preveu millorar la qualitat de les actuacions dirigides a la protecció de la salut de les persones consumidores contra els perills associats al consum d'aliments.

El distintiu està disponible en la web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (consulteu ací), des de la qual podrà descarregar-se de manera gratuïta i utilitzar-se, segons indicacions del manual d'ús, pels titulars de les màquines expenedores d'aliments i begudes ubicades als centres de titularitat de la Generalitat que complisquen els requisits establits en l'article 4 del Decret 84/2018.

Galeria d'imatges