President
PGE 2019

Puig afirma que els pressupostos de l'Estat reflecteixen l'aliança entre Consell i Govern amb 1.563 milions d'euros entre inversió directa i deute de La Marina

15/01/2019
Puig afirma que els pressupostos de l'Estat reflecteixen l'aliança entre Consell i Govern amb 1.563 milions d'euros entre inversió directa i deute ...
- El president xifra la repercussió dels comptes estatals per a la Comunitat Valenciana en més de 2.200 milions d'euros
- Subratlla que els pressupostos generals dupliquen la inversió per habitant a la Comunitat Valenciana en relació a 2017 i passen de 119 a 240 euros
- Destaca que els comptes de Foment inclouen dotacions econòmiques per al "Tren de la Costa", la connexió ferroviària d'Alacant amb l'aeroport i la de l'AVE amb Elx
- El president xifra la repercussió dels comptes estatals per a la Comunitat Valenciana en més de 2.200 milions d'euros
- Subratlla que els pressupostos generals dupliquen la inversió per habitant a la Comunitat Valenciana en relació a 2017 i passen de 119 a 240 euros
- Destaca que els comptes de Foment inclouen dotacions econòmiques per al "Tren de la Costa", la connexió ferroviària d'Alacant amb l'aeroport i la de l'AVE amb Elx
València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que els pressupostos generals de l'Estat per a 2019 reflecteixen "l'aliança efectiva" entre el Consell i el Govern central amb una injecció de 1.563 milions d'euros per a la Comunitat Valenciana, entre inversió directa en infraestructures i assumpció del deute de La Marina de València.

El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, per a abordar els pressupostos generals de l'Estat de 2019 per a la Comunitat Valenciana, una reunió a la qual han assistit també la consellera d'Habitatge, María José Salvador; el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez; el secretari general de CCOO-PV, Arturo León; la presidenta de la CEV-València, Eva Blasco, i el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio.

El president ha agraït el Govern central pel "compromís complit amb els valencians" i ha definit com "absolutament excepcional" i "més important que mai" que el pes poblacional de la Comunitat estiga representat en la inversió regionalitzada per part de l'Estat.

"No ha passat en els últims quinze anys", ha recordat Puig, que ha considerat que aquest projecte de pressupostos és "un dels millors de la història per a la Comunitat Valenciana, no només en l'àmbit de les infraestructures sinó també en el conjunt de polítiques socials, que són fonamentals".

Puig ha recordat que, amb una inversió directa de 1.190 milions, la Comunitat Valenciana és la segona autonomia que més ha vist incrementada la injecció estatal per a escometre infraestructures, una quantitat a la qual cal afegir l'assumpció del deute del Consorci València 2007, mesura que assegura el futur de La Marina i que arriba als 373 milions.

D'aquesta manera, la injecció inversora directa o indirecta que es recull en els pressupostos de l'Estat ascendeix a 1.563 milions. En xifres absolutes, els 1.190 milions, 1.563 milions si s'hi inclou el deute de La Marina, suposen la quantitat més elevada per a la Comunitat Valenciana des de 2011.

A més, els pressupostos generals, en tan sols dos anys, dupliquen la inversió per habitant a la Comunitat Valenciana, ja que es passa dels 119 euros de 2017 als 240 euros del projecte per a 2019.

El president ha subratllat que, a més de les inversions, en els pressupostos generals de l'Estat hi ha més recursos destinats a la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, una vegada examinats amb més detall, "es pot afirmar que la repercussió dels comptes estatals per a la Comunitat Valenciana és de més de 2.200 milions d'euros", que inclouen, a més de la inversió, la recuperació de la mensualitat d'IVA que una reforma del Govern anterior suprimia per a les comunitats i que en el cas valencià ascendeix a 281 milions, i també la millora en el finançament previst dins del model actual (367 milions).

Més inversió de Foment a Alacant

"Hi hagué qui va dubtar, però ací, en el projecte de pressupostos, es configura clarament l'assumpció per part de l'Estat del deute del Consorci València 2007", ha manifestat, i ha detallat que ascendeix a 373 milions que no estan comptabilitzats en el conjunt de la inversió. A més, ha recordat que "no totes les inversions estan territorialitzades", i ha mencionat projectes com el "Tren de la Costa", la connexió ferroviària amb l'aeroport d'Alacant-Elx i la de l'AVE amb Elx, que sí que es reflecteixen en partides genèriques dels pressupostos del Ministeri de Foment.

El canvi de model de finançament, inajornable

Puig ha assegurat també que el finançament autonòmic "no és un debat tancat", ni ho serà "fins que es resolga", i ha considerat "inajornable" la reforma del sistema actual.

"Tant els agents socials com el Govern de la Generalitat mantindran la seua posició respecte a la modificació necessària del sistema", ha manifestat el cap del Consell, que ha valorat que, mentre aquesta reforma hi arriba, s'hagen posat en marxa "mesures transitòries".

Per això, ha considerat aquest projecte de pressupostos "un pas avant, un pas molt important per a la Comunitat Valenciana". Aquests comptes, ha afegit, contribueixen a l'establiment "d'una confiança cada vegada més important en el que és el futur de l'economia valenciana".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president cifra la repercusión de las cuentas estatales para la Comunitat Valenciana en más de 2.200 millones de euros - Subraya que los Presupuestos Generales duplican la inversión por habitante en la Comunitat Valenciana en relación con 2017 y pasan de 119 a 240 euros - Destaca que las cuentas de Fomento incluyen dotaciones económicas para el 'Tren de la Costa' y la conexión ferroviaria de Alicante con el aeropuerto y del AVE con Elche

Talls de veu relacionats

- Declaraciones del president de la Generalitat, Ximo Puig