President
Transporte público

El president de la Generalitat anuncia que les obres de l'L-10 de Metrovalencia es reprendran a l'abril

16/01/2019
El president de la Generalitat anuncia que les obres de l'L-10 de Metrovalencia es reprendran a l'abril
- La inversió total ascendirà a 50 milions d'euros, 30 aportats per la Generalitat i 20 de procedència europea, mitjançant el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
- Puig anuncia que en les pròximes setmanes es farà públic el Pla de mobilitat sostenible de l'àrea metropolitana de València
- Salvador subratlla que la nova línia té una "significació especial" perquè millorarà la connexió amb el centre de la ciutat mitjançant el transport públic
- La inversió total ascendirà a 50 milions d'euros, 30 aportats per la Generalitat i 20 de procedència europea, mitjançant el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
- Puig anuncia que en les pròximes setmanes es farà públic el Pla de mobilitat sostenible de l'àrea metropolitana de València
- Salvador subratlla que la nova línia té una "significació especial" perquè millorarà la connexió amb el centre de la ciutat mitjançant el transport públic

València
. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que les obres de la línia 10 de Metrovalencia, que unirà Natzaret amb el centre de València, es reprendran en el mes d'abril, a fi de contribuir "a una nova perspectiva del que ha de ser una ciutat integrada".

Així ho ha afirmat en la presentació de l'inici de les obres de la línia, que ha tingut lloc a Natzaret, i en la qual també ha intervingut la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

El president ha destacat la "tasca rigorosa" que ha dut a terme la Generalitat "en una situació lamentable d'herència rebuda" ja que, ha denunciat, l'anterior Consell havia deixat "elefants blancs, absolutament paralitzats, sense ús, sense cap tipus de planificació".

En aquest sentit, ha destacat la inversió total prevista, de 50 milions d'euros, que es destinaran perquè "en dos anys l'L-10 siga una realitat per als veïns i les veïnes".

En concret, ha explicat que les obres de la rampa que enllaçarà, des de l'estació d'Amado Granell, el tram subterrani amb l'itinerari en superfície, començaran en el mes d'abril, mentre que entre març i abril es licitarà la resta d'obres que completaran el projecte.

"La línia 10 connectarà Natzaret amb el centre de la ciutat", ha subratllat Puig, que ha considerat que la connexió amb l'estació del Nord ofereix unes perspectives positives per a la intermodalitat.

Es tracta, ha afirmat el cap del Consell, d'una actuació "fonamental", que és "la gran prioritat" del Consell, i que enllaça amb l'objectiu de "donar una nova perspectiva del que ha de ser una ciutat integrada", enfront de la concepció "centralista" de València.

Així mateix, ha al·ludit a altres iniciatives que intenten "reforçar" el barri de Natzaret, com la construcció de la seu de la Ciutat Esportiva del Llevant o la connexió amb la Ciutat de les Arts i les Ciències.

"Aquestes actuacions dibuixen un nou imaginari, la connexió entre el que s'havia situat a la perifèria de tot i el centre i la modernitat", ha manifestat.

En aquesta línia, ha anunciat que en les pròximes setmanes es farà públic el Pla de mobilitat sostenible de l'àrea metropolitana de València, sense la qual, ha assegurat, "no es pot entendre" la ciutat.

Aquesta iniciativa, ha considerat el cap del Consell, respon a la concepció que "la mobilitat és un dret fonamental, com altres drets", i ha apostat per construir "una ciutat oberta, sana".

Per a Salvador, el projecte de l'L-10 marcarà "un abans i un després en el desenvolupament del nostre transport públic ferroviari i tramviari" ja que, ha assegurat, té "una significació especial pel que fa a l'expansió futura" del barri.

Inversió de 50 milions d'euros

La consellera ha detallat que el conjunt d'actuacions de la línia nova, que estarà acabada en 2021, disposa d'una inversió inicial prevista de 50 milions d'euros, 30 procedents de la Generalitat i 20 de procedència europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

A més, ha concretat que finalment el projecte tindrà una única fase, malgrat que inicialment se'n preveien dos, ja que la redacció dels projectes ha permés accelerar la inversió.

La línia 10 tindrà un recorregut de més de cinc quilòmetres entre Natzaret i el carrer Alacant, amb huit estacions, tres d'aquestes subterrànies, segons ha explicat la responsable d'Habitatge.

"Després de completar la redacció dels diversos projectes, s'adjudicarà al febrer la construcció del tram comprés entre la rampa d'eixida d'Amado Granell fins a la primera parada en superfície, a l'avinguda de Germans Maristes, que connectarà amb la plataforma ja construïda prèviament, que té continuïtat fins a Natzaret", ha explicat la consellera, que ha xifrat la inversió d'aquesta obra en 4,8 milions d'euros.

Quatre projectes més, licitats a partir de març>/b>

Aquest tram és el primer dels cinc projectes previstos en la línia. Els altres, ha detallat la consellera, es licitaran a partir de març i inclouen l'arquitectura i l'equipament de parades, amb una inversió de 28 milions d'euros, o l'electrificació i la construcció de subestacions, per 8 milions.

A més, les actuacions inclouen la senyalització i comunicacions, a les quals es destinaran 7 milions d'euros, i la construcció de cotxeres provisionals, amb una dotació de 3 milions d'euros.

La consellera ha explicat que les obres d'aquesta infraestructura, antiga T-2, van començar en 2006 "i es van paralitzar 5 anys més tard perquè el Govern del PP va deixar el projecte sense dotació pressupostària".

"Ha sigut aquest Consell el que ha représ la iniciativa", ha destacat Salvador, que s'ha referit al "compromís amb els veïns" d'acabar la infraestructura malgrat les "dificultats de finançament".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig

- Declaracions de la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador