Hisenda i Model Econòmic
Ciberseguretat

La Generalitat organitza tallers en centres educatius per a previndre el ciberassetjament i forma pares i mares, docents i alumnat

05/02/2019
- Soler: "Per a l'èxit de la iniciativa, que ha format ja 3.300 persones, resulta crucial la implicació dels pares i mares en el projecte"
- El conseller d'Hisenda junt amb el director general de Tecnologies de la Informació ha visitat el Col·legi San José de Calasanz de València durant els tallers
La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha posat en marxa una campanya de formació i conscienciació en ciberseguretat per a l'alumnat, pares i mares i docents en col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana per a previndre el ciberassetjament.

La iniciativa, organitzada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions a través del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat (CSIRT-CV), consisteix en l'organització de les anomenades Jornades de Ciberseguretat en Centres Educatius, tallers eminentment pràctics i interactius destinats a ensenyar a resoldre casos reals d'amenaces i atacs per Internet.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha explicat que "aquesta iniciativa forma part del Pla valencià de capacitació en ciberseguretat i pretén arribar a tots els centres escolars públics, concertats i privats, de la Comunitat que ho sol·liciten".

El Pla valencià de capacitació en ciberseguretat és el cinqué dels compromisos que va adoptar el Consell en el Seminari d'Ademús en juliol de 2017, i va en la línia de la resolució de les Corts adoptada en aquest sentit el setembre del mateix any.

Després d'una primera fase, o projecte pilot, en la qual han participat 14 centres d'Educació Secundària i més de 1.500 assistents, entre alumnat, mares, pares i professorat, s'ha ampliat l'experiència a tots els centres de la Comunitat, de manera que fins ara s'han visitat ja 29 centres i hi ha 62 més que han sol·licitat participar. L'oferta de la Generalitat per a participar en els tallers s'estenia a un total de 700 centres educatius. Fins ara s'ha format ja 3.300 persones mitjançant aquests tallers.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha visitat el col·legi San José de Calasanz de València durant la posada en marxa dels tallers, junt amb el director general de Tecnologies de la Informació, Pedro Pernías, i la cap del Servei de Seguretat de la Conselleria, Carmen Serrano.

Soler: "La participació dels pares resulta crucial"

Vicent Soler ha volgut fer una crida als pares i mares d'estudiants valencians: "La vostra participació és importantíssima i hem comprovat en la fase pilot que la implicació dels pares en els tallers és el nostre punt dèbil".

El conseller d'Hisenda ha explicat que "la participació de pares i mares en els nous tallers escolars de ciberseguretat és crucial per a la protecció dels seus fills enfront del ciberassetjament, ja que necessiten adquirir certs coneixements per a ajudar els menors, que creuen amb ingenuïtat que per ser natius digitals són experts en ciberseguretat".

Durant les jornades, s'ha posat de manifest la vulnerabilitat dels menors en el ciberespai, quelcom que es mostra mitjançant exemples pràctics mostrats pels especialistes de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i que causen un gran impacte entre els més joves.

A més, "atés l'esforç que està realitzant el Consell per a portar a les aules la innovació tecnològica, no podem oblidar que cal dotar els nostres alumnes i els seus responsables directes dels recursos adequats que els permeten fer un ús segur d'Internet i de les noves tecnologies que tenen disponibles".

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Pedro Pernías, ha afegit que "els adults tenim la responsabilitat d'ensenyar els més menuts i menudes a desenvolupar-se en el món i, per a fer-ho, hem de conéixer-lo nosaltres ben abans, fins i tot en el món digital".

Les jornades estan dividides en quatre activitats: sessions de conscienciació i tallers de seguretat per a alumnes de 1r i de 2n de l'ESO; sessions de conscienciació per a mares, pares i tutors, i sessions de formació per a docents.

Tallafocs humans

Pernías ha explicat que "l'objectiu d'aquesta iniciativa i del Pla valencià de capacitació en ciberseguretat, en general, és convertir els menors valencians, els seus pares, tutors i professors en els seus propis tallafocs o 'firewalls' humans".

"Tots necessitem conéixer les amenaces actuals, els recursos amb què comptem i els perills a què ens enfrontem, en especial els nostres menors, però els seus tutors han de conéixer els comportaments típics que els posen en risc diàriament i com ajudar-los a evitar-ho", ha continuat Pernías.

Amb aquest fi, les jornades tractaran temes com la configuració segura de dispositius, les amenaces més importants en les quals es veuen envoltats els menors, els recursos d'ajuda disponibles, els principals perills de cada tipus de dispositiu, com protegir la identitat digital i les connexions i com usar gestors de contrasenyes, entre altres.

"Tots aquests temes s'abordaran d'una manera pràctica i fent servir casos reals. Amb l'ajuda dels tècnics especialitzats de CSIRT-CV, els 'hackers bons' de la Generalitat, exposarem els menors a atacs reals que ja han ocorregut en el passat perquè sàpien com defensar-se en cada cas", ha detallat el director general.

Sessions de caràcter pràctic

Les sessions dirigides a docents aprofundiran en certs aspectes més tècnics, per a dotar els professors i les professores dels coneixements necessaris per a afrontar les situacions del dia a dia en què es veuen immersos amb els seus alumnes.

Els tallers han sigut organitzats en col·laboració amb la Direcció General de Centres i Personal Docent de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i aniran programant-se al llarg del curs 2018-2019 en funció de les sol·licituds que es reben.

Les sessions dirigides a pares, mares, tutors i docents no tenen restricció per cursos. Pel que fa a l'alumnat, les jornades estaran enfocades, principalment, a alumnes de 2n de l'ESO encara que, segons l'aforament de les instal·lacions de cada centre, es podrà ampliar a alumnes de 1r.

Des d'aquest mes de novembre, els centres interessats ja poden fer la reserva de dates des de la plataforma OVICE, en la qual també disposen de tota la informació sobre les activitats, els requisits tècnics, el fullet explicatiu del Pla i un model de circular per a dirigir-se a mares i pares de l'alumnat.

La iniciativa està cofinançada per la Comissió Europea, a través del Programa operatiu Feder de la Comunitat Valenciana 2014-2020. La campanya forma part de la intensa activitat de difusió i conscienciació que fa el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat.

A més, CSIRT-CV emet diàriament informes a més de 50 organismes de la xarxa corporativa de la Generalitat i contribueix a augmentar la confiança en la xarxa de ciutadans i empreses de la Comunitat, que disposen d'una àmplia oferta formativa gratuïta a través del portal (www.csirtcv.gva.es).

A més, el Centre publica consells i trucs de seguretat a través dels perfils que té en les xarxes socials Facebook (www.facebook.com/Csirtcv) i Twitter (twitter.com/CSIRTCV) i, des d'enguany, ofereix el nou portal Conciencia'T (concienciat.gva.és), especialitzat a informar i conscienciar sobre temes de seguretat informàtica.

Galeria d'imatges