Sanitat Universal i Salut Pública
Informe del Grupo de Braquiterapia de la Sociedad Española de Física Médica

La Fe coordina un informe nacional per a l'ús de la ressonància magnètica en el tractament de càncer de cèrvix

23/02/2019
La Fe coordina un informe nacional per a l'ús de la ressonància magnètica en el tractament de càncer de cèrvix
- La Unitat de Radiofísica d'Oncologia Radioteràpica de La Fe lidera aquestes recomanacions en la planificació de la braquiteràpia de cèrvix
- La braquiteràpia ginecològica ha experimentat un gran desenvolupament pel respecte que té als òrgans sans i les bones dades de supervivència
La Unitat de Radiofísica en Radioteràpia del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València lidera l'informe de consideracions pràctiques en la implementació de la ressonància magnètica en la planificació en braquiteràpia ginecològica de cèrvix, publicat en la 'Revista de Física Médica'.

L'objectiu de l'informe és conjugar aspectes pràctics i ser resum de la literatura i de les recomanacions de societats científiques, per a harmonitzar i servir de base als membres de la Societat Espanyola de Física Mèdica (SEFM), en els inicis de la implementació d'aquesta tècnica. En aquest treball es descriuen els aplicadors disponibles, i se centra fonamentalment en els de component intersindical.

"Després de l'anàlisi de les condicions d'ús de la ressonància magnètica i el resum de recomanacions de societats científiques i organismes, d'acord amb l'experiència dels membres del grup de treball, es descriuen, discuteixen i proposen procediments de planificació que van de la reconstrucció fins l'optimització, la prescripció i l'elaboració de l'informe", ha explicat José Pérez Calatayud, cap de la Unitat de Radiofísica del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital La Fe.

Així mateix, ha conclòs el doctor Pérez Calatayud, "el text també inclou l'ús d'ultrasons pel gran potencial futur que tenen i finalitza amb la descripció dels aspectes específics de l'estat de referència inicial (ERI) i l'anàlisi d'incerteses en aquesta modalitat de planificació de cèrvix amb ressonància magnètica T2W".

Aquest treball del Grup de Braquiteràpia de la SEFM, dedicat a la planificació en braquiteràpia ginecològica de cèrvix, és posterior a dos treballs més, un de l'any 2000, en el qual es van actualitzar el calibratge, les matrius de dosi absorbida i el control de qualitat de braquiteràpia; i el segon del 2015, en el qual es van abordar aspectes de protecció radiològica en braquiteràpia.

La modalitat ginecològica ha sigut la més important en braquiteràpia, per la qual cosa, encara que s'aplica en més zones del cos, són les localitzacions ginecològica i de pròstata les més destacades.

Així, el cas de cèrvix ha sigut el que més desenvolupament ha experimentat en els últims anys, ja que, en competència amb les tècniques especials de radioteràpia externa (SBRT-IMRT), s'ha demostrat la superioritat que té en conformació i respecte d'òrgans sans, evidenciada en els estudis de supervivència i control, cosa que posa de manifest el paper fonamental que fa.

En aquest sentit, una revisió bibliogràfica recent, en la qual s'analitza la braquiteràpia en càncer de cèrvix entre l'any 2000 i el 2015, mostra una millora evident de resultats clínics mitjançant la braquiteràpia guiada actual, enfront de la tècnica tradicional de planificació basada en imatges radiogràfiques planars i prescripció als punts A.

En aquest informe també participen els hospitals Ramón y Cajal de Madrid, La Ribera d'Alzira, Clínic de Barcelona, el Complex Hospitalari de Navarra, la Clínica Benidorm i l'Hospital Doctor Negrín de Las Palmas de Gran Canaria.

Braquiteràpia a l'Hospital La Fe

Aquesta modalitat de teràpia s'aplica a l'Hospital La Fe durant més d'una dècada; s'utilitzen els aplicadors més avançats i la modalitat d'imatge òptima (ressonància magnètica) amb uns resultats excel·lents. Fins ara s'han tractat 230 pacients i realitzat 460 aplicacions, la qual cosa ha convertit el Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital La Fe en referent notable d'aquesta disciplina, amb oncòlegs radioteràpics de gran prestigi en l'aplicació de la tècnica, com Alejandro Tormo, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica, Susana Roldán i Francisco Celada.

Els èxits d'aquest tipus de tractament de l'Hospital La Fe es deuen a la reunió multidisciplinària de diversos serveis. A més del Servei d'Oncologia Radioteràpica hi participen els serveis de Ginecologia, amb la presència de Santiago Domingo, i el de Radiodiagnòstic, amb Guillermina Montoliu.

Galeria d'imatges