Justícia, Interior i Administració Pública
Acceso a la Administración

Bravo presenta el Programa 500 per a becar 500 llicenciats i llicenciades menors de 30 anys amb 500 euros al mes per a preparar oposicions

28/02/2019
- La consellera de Justícia ha mantingut una trobada amb estudiants de Dret a València per a explicar els detalls d'un programa al qual es destinaran 3 milions d'euros
- L'aprovació de la primera convocatòria d'ajudes està prevista per al pròxim mes de juny
La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha presentat el Programa 500 en una trobada amb estudiants de Dret de la Universitat de València. La també responsable d'Administració Pública del Consell els ha explicat que amb aquest programa es becarà 500 llicenciats menors de 30 anys amb 500 euros al mes, perquè puguen preparar oposicions per a accedir a la Funció Pública valenciana.

En els pròxims deu anys es jubilaran més de 5.000 persones de les poc més de 17.000 que conformen la plantilla de la Funció Pública valenciana, la qual cosa suposa quasi un terç dels efectius.

A partir d'aquest any 2019 es generen 500 vacants a l'any, que seran prop de 800 a partir de l'any 2022 i 900 en el període 2025-2029. Davant d'aquesta perspectiva, i "si no posem remei, l'Administració valenciana col·lapsarà en menys d'una dècada", segons la consellera i, per això, "en la Generalitat necessitem saba nova, perquè la ciutadania valenciana mereix serveis públics de qualitat prestats per llicenciats superiors".

Gabriela Bravo ha insistit en el fet que a un lloc de treball en l'Administració s'accedeix "amb el respecte absolut als principis d'igualtat, mèrit i capacitat", però ha apuntat a la possible falta d'oportunitats d'aquells que tinguen menys recursos econòmics per a poder dedicar temps a preparar una oposició.

Per això, la Conselleria ha dissenyat el Programa 500 per a facilitar la incorporació de joves altament qualificats a la Funció Pública. "Si es necessita un suport econòmic per a ajudar la joventut en aquest projecte de futur, que és convertir-se en un alt funcionari o funcionària de la Generalitat, per a fer-ho, hi estarà el Govern del Consell", ha manifestat la consellera.
"Preparar una oposició suposa dedicar molts mesos i, fins i tot, anys a una activitat no retribuïda com ho és estudiar.

Això pot generar desigualtat, ja que aquells que puguen permetre's continuar estudiant sense percebre ingressos després d'acabar la carrera estan en avantatge enfront d'altres persones", ha defensat la consellera.

El programa té una dotació de 3 milions d'euros per a 2019. Aquest divendres està previst que el Consell aprove el decret regulador de les bases i la posterior publicació en el DOGV. En aquest sentit, l'estimació d'aprovació de la primera convocatòria d'ajudes serà el juny d'enguany.

El Programa 500 preveu la concessió d'una ajuda mensual de 500 euros durant un any -renovable per a dos més- a 500 llicenciats i llicenciades amb bon expedient acadèmic i que siguen menors de 30 anys, que acrediten que s'estan preparant unes oposicions per a algun dels cossos i escales del grup A en un centre especialitzat o mitjançant un preparador individual.

La consellera ha explicat que aquest programa d'ajudes té un doble objectiu. D'una banda, rejovenir la plantilla de l'Administració incorporant persones amb alt potencial i amb coneixements molt actualitzats i, d'altra banda, donar resposta a les necessitats específiques d'un grup demogràfic concret com és el de la joventut.

"En la Generalitat creiem que hem d'ajudar-nos els uns als altres i per això necessitem el vostre talent per a millorar l'Administració valenciana. Per això arbitrem aquestes ajudes, perquè hui ho fem per vosaltres i demà vosaltres, des dels vostres llocs de treball, ho fareu per tots", ha conclòs Gabriela Bravo.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo