Hisenda i Model Econòmic

El Consell crea una societat mercantil per a la prestació de serveis de telecomunicacions i certificació electrònica

01/03/2019
- Per primera vegada, una entitat comercialitzarà els actius de xarxes i infraestructures de telecomunicacions de la Generalitat
- L'entitat pretén servir de catalitzadora del desplegament de xarxes de telecomunicacions en el territori
- La iniciativa racionalitza el sector públic i reuneix en una única entitat funcions actualment distribuïdes
El Ple del Consell ha aprovat la creació d'una societat mercantil per a la prestació de serveis de comunicacions electròniques i de serveis de confiança en les transaccions electròniques, dependent de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació, SAU és una societat mercantil del Sector Públic Instrumental amb la qual la Generalitat es dota, per primera vegada, d'una entitat capaç d'operar i explotar de manera integral els centres i xarxes de telecomunicacions que disposa.

Pràcticament, totes les comunitats autònomes tenen ja una entitat d'aquest tipus, atés que la legislació estatal estableix que les administracions només poden operar en l'àmbit de les telecomunicacions mitjançant una entitat pública amb comptabilitat separada que actue com a operador de telecomunicacions.

A causa del caràcter estratègic i del gran valor que tenen les infraestructures i xarxes de titularitat de la Generalitat, l'explotació d'aquestes permetrà la recepció d'ingressos significatius per a realitzar millores que permeten abordar tant els serveis que ofereixen als seus departaments interns, com a futurs clients externs.

En particular, es preveu que la societat puga escometre, a curt termini, la renovació tecnològica i l'ampliació de la xarxa de difusió del múltiplex autonòmic i la ràdio pública autonòmica que utilitzarà la Corporació Valenciana de Mitjans Audiovisuals (CVMA).

Xarxes 5G

Amb la creació d'aquesta societat, la Generalitat avança, així mateix, en la racionalització del sector públic, i integra en una única entitat funcions que estaven disperses en diversos organismes. En particular, la societat assumirà els serveis que presta l'Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica (ACCV), que estaven delegats temporalment a l'Institut Valencià de Finances (IVF).

Cal destacar que, a més del caràcter operatiu, la nova societat Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació, SAU constituirà una de les principals eines de les polítiques de telecomunicacions del Consell.

Com a operador, i a preus públics, podrà posar a la disposició de la resta d'operadors infraestructures públiques com les torres que són de pròpia titularitat, per a afavorir el desplegament de xarxes de banda ampla, com les xarxes 5G, considerades infraestructures clau per a la vertebració del territori i la lluita contra la despoblació, i impulsar el canvi de model econòmic cap a un que estiga basat en la innovació i el coneixement.