Sanitat Universal i Salut Pública
Millora assistencial

Barceló anuncia la contractació de 54 especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària al llarg del mes de març

01/03/2019
- S'incorporaran de manera immediata als equips sanitaris dels centres d'Atenció Primària en tota la Comunitat Valenciana
- Aquests contractes formen part del Pla especial d'atenció primària que preveu 307 places en total, amb una inversió de 16,7 milions
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat la contractació de 54 especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària al llarg d'aquest mes de març.

Aquestes contractacions formen part del Pla especial d'atenció primària anunciat el mes de gener passat per la consellera com a mesura de xoc per a potenciar la millora assistencial en els centres de salut de la Comunitat. El pla preveu 16,7 milions d'euros d'inversió i la creació d'un total de 307 places estructurals en Atenció Primària entre metgesses i metges de família (131), pediatres (81) i infermeres i infermers (95).

"Es tracta d'un gran esforç pressupostari que permetrà, entre altres mesures, la contractació d'un important nombre de professionals que s'incorporaran de manera immediata als equips sanitaris dels centres d'Atenció Primària en tota la Comunitat", ha explicat Ana Barceló.

D'entre aquests nous i noves professionals, la consellera ha destacat la contractació de 54 especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària, a les quals se sumaran 41 places d'infermer o infermera d'Atenció Primària fins a sumar un total de 95.

Les persones especialitzades en Infermeria Familiar i Comunitària són professionals que han cursat la seua especialitat mitjançant el model IIR (infermeria interna resident), un model de formació similar al MIR dels metges i metgesses, i la seua contractació "deixa patent l'interés de la Conselleria de Sanitat a intervindre de manera directa en una millora substancial del model d'Atenció Primària", ha assenyalat la consellera.

La titular de Sanitat ha subratllat que aquestes 54 persones estan especialment capacitades per a atendre les necessitats de salut de la societat actual, en la qual l'augment de malalties cròniques, els problemes relacionats amb l'envelliment, la dependència i el manteniment d'estils de vida poc saludables "condicionen de manera significativa l'estat de salut de les persones".

La contractació suposa un suport important de la Conselleria a aquest col·lectiu professional, que ha estat reclamant la necessitat de contractar especialistes per a treballar coordinadament amb la resta de membres de l'equip d'Atenció Primària. De fet, la mesura ha sigut rebuda amb satisfacció entre els infermers i infermeres, ja que la contractació els apoderarà enfront dels usuaris i usuàries i potenciarà el seu valor social sobre la cura de la salut.

Promoció, prevenció i rehabilitació

La missió de la Infermeria Familiar i Comunitària és la participació en la cura compartida de la salut de les persones, les famílies i la comunitat en conjunt al llarg de tot el cicle vital, de manera que es potencie la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia, la recuperació i la rehabilitació en l'entorn i el context sociocultural on viuen les persones.

Aquest enfocament d'atenció a la salut posa èmfasi principalment a aconseguir que la ciutadania adquirisca els coneixements i habilitats que li permeten cuidar-se i manejar de manera eficaç els seus problemes de salut.

Nombrosos estudis a tot el món demostren que la intervenció plantejada a través del treball comunitari de les infermeres permet que les persones sanes es mantinguen durant més temps amb nivells òptims de salut i, alhora, que aquells pacients amb malalties cròniques complicades i dependència puguen romandre durant més temps en els seus domicilis amb millors condicions de salut i qualitat de vida, un desig compartit per totes les persones quan la salut comença a fallar.
La consellera recorda que, a més de les contractacions de personal, el Pla especial d'atenció primària inclou una millor gestió de les agendes, amb temps adequats a les necessitats assistencials de cada pacient; la simplificació dels tràmits administratius per a agilitzar la gestió; l'actualització de la tecnologia informàtica i potenciar el paper de la infermera o l'infermer mitjançant el control del nombre de targetes SIP per infermera.