Hisenda i Model Econòmic
Ciberseguridad

La Generalitat llança una campanya per a conscienciar sobre com utilitzar de forma segura els dispositius de la 'Internet de les coses'

05/03/2019
- Els dispositius IoT són uns dels principals objectius de la ciberdelinqüència
- El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat publicarà consells i recomanacions per a millorar la ciberseguretat d'usuaris i usuàries
El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) ha llançat una nova campanya de conscienciació sobre l'ús segur dels dispositius de la 'Internet de les coses' o IoT (Internet of Things).

La campanya persegueix conscienciar la ciutadania sobre els perills que l'ús dels dispositius IoT pot implicar per a la seguretat i la privacitat dels usuaris i usuàries, ja que, cada vegada amb més freqüència, formen part de la vida diària de les persones.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que "amb l'evolució d'Internet i totes les noves tecnologies que sorgeixen associades, cada dia són més els dispositius que estan connectats a la xarxa sense que siguem conscients que la seua configuració, en molts casos, no garanteix la nostra seguretat".

"És important", ha continuat, "que campanyes com les de CSIRT-CV ens ajuden a cerciorar-nos que prenem certes mesures de seguretat perquè, si no anem amb compte, podríem estar exposant públicament molta de la nostra informació personal".

A més, Soler ha destacat que, segons la informació de la qual disposa CSIRT-CV, "els actius més ciberatacats en els últims mesos han sigut tant els dispositius IoT com l'electrònica de xarxa perquè els ciberdelinqüents hi perceben més bretxes de seguretat, per la falta de protecció en el disseny o en la implementació".

Els atacs a aquest tipus de dispositius s'estan estenent de forma massiva, inclosos els de les llars de la ciutadania, amb objectius que van des de la mineria de criptomonedes, a d'altres més sofisticats com emmascarar ciberdelictes o, fins i tot, el ciberespionatge.

Canviar contrasenyes i altres consells

Al llarg de les pròximes setmanes, el Centre de Seguretat TIC de la Generalitat publicarà una sèrie d'indicacions i consells per a aprendre a fer un ús segur d'aquests dispositius, a través de les xarxes socials i en el web de formació i conscienciació en ciberseguretat 'Consciència'T' (concienciat.gva.es).

CSIRT-CV posa l'accent en el fet que cada vegada amb més freqüència hi ha tot tipus d'objectes disponibles a les botigues que són dispositius IoT, com joguets, assistents de veu, electrodomèstics intel·ligents, càmeres de videovigilància i vigilabebés, bombetes intel·ligents, 'smart TV', etc.

Aquests objectes estan connectats a Internet per a permetre al propietari accedir als seus serveis i a les imatges, als vídeos, etc. que aquests generen, des de qualsevol dispositiu o web. En general, els dispositius IoT solen comercialitzar-se amb contrasenyes genèriques per a tots els usuaris, per la qual cosa la configuració és clau per a la protecció dels usuaris.

Des del Centre de Seguretat TIC es recorda que el primer que han de fer els usuaris és configurar correctament les credencials d'accés d'aquests dispositius, ja que, si no es canvien les contrasenyes, qualsevol persona amb els coneixements mínims d'informàtica pot accedir a informació privada.

Per això, durant la campanya, CSIRT-CV publicarà consells amb explicacions senzilles sobre aquest i altres riscos i com evitar-los en el futur. Aquesta iniciativa forma part del Pla valencià de capacitació en ciberseguretat, que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins del programa operatiu 2014-2020 de la Comunitat Valenciana.

A més, la campanya forma part de la intensa activitat de difusió i conscienciació que du a terme aquest centre amb la publicació de recomanacions de seguretat a través dels seus perfils en Facebook (www.facebook.com/csirtcv) i Twitter (twitter.com/csirtcv).

CSIRT-CV emet diàriament informes a més de 50 organismes de la xarxa corporativa de la Generalitat i contribueix a augmentar la confiança en la xarxa de ciutadans i empreses de la Comunitat Valenciana, els quals disposen d'una àmplia oferta formativa gratuïta a través del seu portal web (consulteu aquest enllaç).