President
Colaboración

Ximo Puig destaca l'impuls de la Fundació 'la Caixa' al desenvolupament d'iniciatives de caràcter social, educatiu i cultural a la Comunitat Valenciana

29/03/2019
Ximo Puig destaca l'impuls de la Fundació 'la Caixa' al desenvolupament d'iniciatives de caràcter social, educatiu i cultural a la Comunitat ...
- El president de la Generalitat i el president de la Fundació 'la Caixa', Isidro Fainé, han signat un conveni marc que estableix la col·laboració entre les dues institucions per a 2019
- En virtut d'aquest acord, 'la Caixa' destinarà enguany 30 milions d'euros a l'exercici d'activitats de la seua obra social, quantitat que representa un increment de dos milions respecte a l'exercici anterior
- El projecte per a ubicar el CaixaForum a l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències continua avant, segons el que s'ha planificat, i es preveu que les obres finalitzen a principis de 2021
- El president de la Generalitat i el president de la Fundació 'la Caixa', Isidro Fainé, han signat un conveni marc que estableix la col·laboració entre les dues institucions per a 2019
- En virtut d'aquest acord, 'la Caixa' destinarà enguany 30 milions d'euros a l'exercici d'activitats de la seua obra social, quantitat que representa un increment de dos milions respecte a l'exercici anterior
- El projecte per a ubicar el CaixaForum a l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències continua avant, segons el que s'ha planificat, i es preveu que les obres finalitzen a principis de 2021

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la Fundació 'la Caixa', Isidro Fainé, han signat al Palau de la Generalitat un acord marc que preveu la col·laboració entre les dues institucions en matèria social, educativa i cultural. En virtut de l'acord, 'la Caixa' dedicarà a aquestes actuacions trenta milions d'euros en 2019, quantitat que representa un increment de dos milions d'euros respecte a l'exercici anterior.

El president ha destacat l'impuls de l'entitat al desenvolupament d'iniciatives de caràcter social, científic, educatiu i cultural a la Comunitat Valenciana. "Les sinergies entre el sector públic i el sector privat tenen el millor exponent en col·laboracions com les que es faciliten amb aquest acord amb la Fundació 'la Caixa'", ha subratllat Ximo Puig.

El responsable de la Generalitat s'ha referit en aquest sentit al fet que l'acord permetrà desenvolupar projectes de caràcter social, educatiu i cultural dirigits a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i, de manera especial, de la població infantil, les persones majors en situació de vulnerabilitat i les persones malaltes, amb diversitat funcional o en risc d'exclusió.
D'altra banda, el president de la Fundació Bancària 'la Caixa', Isidro Fainé, ha indicat que "gradualment", però "de manera decidida", en els últims anys la institució ha augmentat el pressupost de l'obra social a la Comunitat Valenciana fins a arribar als 30 milions d'euros en 2019. "Aquesta xifra és el paraigua de centenars d'iniciatives de caràcter social, científic, educatiu i cultural, però, sobretot, és la materialització de la nostra voluntat de contribuir al benestar dels valencians sempre que estiga en la nostra mà", ha indicat.

Entre els objectius bàsics marcats en el conveni destaquen la col·laboració en la millora de les condicions de vida de la infància més vulnerable, la promoció de l'envelliment actiu de les persones majors i l'atenció integral a pacients amb malalties avançades, així com el suport a persones amb discapacitat o en risc d'exclusió.

A més d'aquestes línies d'actuació, el conveni també preveu accions en els àmbits educatiu, cultural i d'investigació i coneixement, d'acord amb el Pla estratègic 2016-2019 de la Fundació Bancària 'la Caixa', el lema de la qual és 'Canviem presents, construïm futurs'.

Alguns dels projectes prioritaris que reten compte del compromís de l'entitat amb les necessitats de la ciutadania, amb una atenció especial a la lluita contra la pobresa i l'exclusió, són els següents:

- CaixaProinfancia, un dels programes estratègics de l'entitat, s'està desplegant a la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de lluitar contra la pobresa infantil. Aquesta iniciativa va dirigida a població infantil i adolescent d'entre 0 i 18 anys de llars en risc o en situació d'exclusió. En concret, CaixaProinfancia va atendre 3.492 menors i 2.141 famílies valencianes en 2018 i va comptar amb 3,7 milions d'euros d'inversió.

- El programa Incorpora té com a objectiu fomentar la contractació de col·lectius en situació de vulnerabilitat. Al llarg de 2018 es van facilitar un total de 1.843 llocs de treball a la Comunitat Valenciana gràcies a la col·laboració de 617 empreses del territori.

- El Programa d'atenció integral a persones amb malalties avançades busca millorar la qualitat de l'atenció a les persones que es troben en la fase final de la vida, així com a les seues famílies. A la Comunitat Valenciana, aquest programa va arribar a 981 pacients i 1.369 familiars durant 2018.

- El programa 'Gent Gran' té com a missió fomentar la participació social dels membres d'aquest col·lectiu, donar valor a la seua experiència i situar-los com a protagonistes actius en la nostra societat. Les persones majors tenen l'oportunitat de formar-se en projectes culturals, socials i de noves tecnologies a través dels 37 centres de persones majors objecte del conveni entre les dues institucions. Durant 2018 es van fer a la Comunitat Valenciana un total de 644 activitats en què van participar 11.327 persones majors.

- Els programes d'habitatge social ofereixen pisos de lloguer a preus inferiors als del mercat i estan dirigits a persones amb dificultats per a accedir a un habitatge. A la Comunitat Valenciana, el grup 'la Caixa' disposa d'un total de 2.566 habitatges socials.

La inserció social i laboral de persones privades de llibertat a través del programa Reincorpora, les ajudes a projectes d'iniciatives socials, el voluntariat i el foment de la convivència ciutadana són altres objectius destacats als quals l'Obra Social 'la Caixa' destinarà els seus esforços a la comunitat.

D'altra banda, la xarxa financera de CaixaBank impulsa el desenvolupament de projectes i activitats en els àmbits social, mediambiental, cultural i educatiu per mitjà d'ajudes econòmiques per a projectes de l'entorn més immediat. Al llarg de 2018, van ser 902 les activitats exercides gràcies a la xarxa d'oficines, amb una inversió de més de 3,3 milions d'euros.


Més de 400.000 visitants en les exposicions de la Comunitat Valenciana

En el terreny de la divulgació de la cultura, les exposicions programades a la Comunitat durant 2018 van sumar un total de 401.670 visitants. Entre aquestes, va destacar 'Sebastião Salgado. Gènesi. Art al carrer', a Alacant.

A més, l'obra social promou l'acostament de les humanitats, les arts escèniques i la música en forma de concerts participatius (1.533 persones beneficiàries en 2018) i concerts i arts escèniques escolars (4.275 persones beneficiàries).

També es continuarà desplegant el programa EduCaixa, que engloba tota l'oferta educativa de l'Obra Social 'la Caixa'. En 2018 van ser 451 escoles valencianes, amb un total de 78.427 escolars, les que van participar en recursos i activitats d'aquest projecte.

CaixaForum València

El projecte per a ubicar un nou CaixaForum a l'edifici Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències continua avant, segons s'ha planificat, i es preveu que les obres finalitzen en 2021. 'la Caixa' preveu destinar més de 18 milions d'euros a la creació del nou centre. A més, es destinaran 5 milions d'euros a l'any per al manteniment, la programació i el funcionament d'aquest centre.

Ximo Puig ha destacat la importància d'aquesta col·laboració entre l'Administració autonòmica i 'la Caixa', que contribuirà a impulsar el protagonisme de la Ciutat de les Arts i les Ciències com a "referent cultural de primer ordre". Tal com ha assenyalat, la ubicació del CaixaForum a l'Àgora suposa dotar un espai que no tenia un ús definit d'un contingut que tindrà "un efecte dinamitzador cultural potent que serà extraordinàriament beneficiós per a la ciutat i el conjunt de la Comunitat Valenciana".

Mentrestant, l'Obra Social 'la Caixa' continuarà presentant mostres de gran projecció com les que s'han inaugurat en els últims anys a la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges