Presidència
Planificació preventiva

Emergències activa la vigilància extraordinària contra incendis en Setmana Santa i Pasqua

02/04/2019
Emergències activa la vigilància extraordinària contra incendis en Setmana Santa i Pasqua
- Els torns del personal del telèfon d'Emergències 112 Comunitat Valenciana es reforcen un 7 %
- Més de 800 efectius formen el dispositiu que intensificarà la vigilància i adoptarà mesures dissuasives per a evitar incendis forestals
L'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències activarà a partir de demà un dispositiu especial de Setmana Santa i Pasqua que inclourà el reforç en un 7 % dels torns del personal del telèfon d'Emergències 112 i la intensificació de la vigilància de superfície forestal i adopció de mesures dissuasives per a evitar incendis forestals, segons ha afirmat el director de l'agència, José María Ángel.

El director de l'Agència ha afirmat que "són dies de molt de moviment a les carreteres i de gran afluència de persones en zones d'esplai, a les nostres costes i als parcs naturals de la Comunitat Valenciana i, per tant, cal augmentar la vigilància. Però també demanem als ciutadans molta precaució i responsabilitat per a evitar riscos com accidents de trànsit, incendis o rescats en la muntanya, etcètera".

Ángel ha afegit que aquesta sèrie de mesures especials s'aplicarà del 18 al 29 d'abril amb la possibilitat d'ampliar-les fins a l'1 de maig. Durant aquests dies, independentment del nivell de preemergència d'incendis forestals, s'adoptaran mesures preventives com si hi haguera nivell 3 de preemergència, risc extrem d'incendis forestals.

Tots els organismes i unitats implicats en el dispositiu especial de prevenció i extinció d'incendis, més de 800 efectius, aplicaran mesures extraordinàries com: la prohibició en els terrenys forestals, contigus o amb una proximitat menor a 500 metres, d'activitats com la crema de marges de cultius o restes agrícoles i forestals; crema de canyar o matolls relacionats amb l'aprofitament ramader, cinegètic o d'un altre tipus, i operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.

Les cremes aprovades en plans locals, així com totes les cremes ja concedides per al mateix període, quedaran suspeses. Del 18 al 29 d'abril es podran utilitzar els llocs preparats i habilitats per a aquest efecte dins de les recreacions forestals sempre que no s'establisca un nivell 3 de preemergència de risc d'incendis.

Diàriament el nivell de risc d'incendis es pot consultar a través de la web del Centre de Coordinació d'Emergències, consulteu ací , o a través del compte de Twitter @GVA112.

Entre les mesures planificades de vigilància s'inclouen diversos vols diaris que recorreran tota la Comunitat Valenciana durant dos o tres hores en funció del nivell de risc d'incendis, llevat que les aeronaus no puguen volar a causa de les condicions meteorològiques adverses o estiguen participant en incendis forestals actius.

Reforç de la sala 112 Comunitat Valenciana

D'altra banda, el reforç d'un 7 % dels torns de treball de la sala d'atenció de telefonades del 112 coincideix amb la posada en marxa de l'operació especial de trànsit de la Direcció General de Trànsit (DGT), que preveu prop de 2 milions de desplaçaments de vehicles a la Comunitat i, en aquest sentit, "els ciutadans valencians i els turistes que ens visiten i que utilitzen el telèfon 112 podran ser atesos amb la màxima celeritat".

El 112 Comunitat Valenciana és el telèfon d'emergències vigent en l'àmbit europeu, conegut per turistes que visiten el territori valencià, i que atén les telefonades en castellà i valencià, però també en anglés, francés i alemany, les 24 hores ininterrompudament.

Precaució, responsabilitat i col·laboració

José María Ángel ha insistit a l'hora d'apel·lar a la "precaució, responsabilitat i col·laboració ciutadana, tan important, per exemple, quan es tracta d'avisar sobre un possible incendi, ja que la telefonada primerenca al número d'Emergències 112 que avisa de la detecció d'un fum és la via d'entrada més eficaç per a mobilitzar els recursos de manera immediata".

Galeria d'imatges