Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Igualtat

Oltra destaca "el treball fonamental" que fa l'associació Aspanion "amb les famílies que tenen un xiquet o una xiqueta amb càncer"

02/04/2019
Oltra destaca 'el treball fonamental' que fa l'associació Aspanion 'amb les famílies que tenen un xiquet o una xiqueta amb càncer'
- La vicepresidenta ha visitat a Alacant la nova seu de l'Associació de Pares de Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana
La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat "el treball fonamental" que du a terme l'Associació de Pares de Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana (Aspanion) "amb les famílies que tenen un xiquet o una xiqueta amb càncer".

La vicepresidenta, que ha visitat a Alacant la nova seu d'aquesta associació, ha indicat que aquesta situació "és un impacte en la vida d'una família, difícilment imaginable si no s'hi passa", per la qual cosa "la necessària protecció i acompanyament que fa Aspanion en un procés tan difícil com aquest és fonamental".

En aquest sentit, Oltra ha posat en relleu la col·laboració que es realitza des de les conselleries d'Igualtat i Polítiques Inclusives i Sanitat Universal i Salut Pública "amb entitats com Aspanion, que cobreixen tot un acompanyament social fonamental en aquests moments".

En aquest sentit, la titular d'Igualtat ha assenyalat que la tasca d'aquesta entitat no és "només aquesta seu, que és on es fa la intervenció, tant per part dels psicòlegs i psicòlogues com per part de les persones de treball social, sinó també amb l'habitatge que està prop d'ací, en el qual les famílies que no tenen habitatge a Alacant i han de vindre a l'hospital, tant per un ingrés com per tractaments ambulatoris, poden tindre un lloc on quedar-se, passar els dies, setmanes o mesos que els xiquets han d'estar ingressats".

Oltra ha destacat que, en aquests casos, totes aquestes famílies troben el suport d'Aspanion en "un moment molt difícil" que els membres d'aquesta associació "fan un poc més fàcil".

Tasca d'Aspanion

L'Associació de Pares de Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana du a terme una triple tasca: la intervenció social i psicològica a les seus de València i Alacant; la gestió d'un pis d'acollida a les dues ciutats, prop dels hospitals de referència, i el suport econòmic a les famílies.

En 2018, es van comptabilitzar 132 nous pacients pediàtrics oncològics en les tres unitats de referència de la Comunitat Valenciana: 44 a l'Hospital Universitari d'Alacant; 72 a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i 16 a l'Hospital Clínic Universitari de València.

En el primer trimestre de 2019, es van registrar 13 diagnòstics nous a l'Hospital General d'Alacant i 27 a La Fe de València.
La intervenció social per part d'Aspanion consisteix en la visita a hospitals i domicilis, suport emocional i informació, gestió i tràmit de recursos socials. En 2018, es va atendre 716 usuaris dels hospitals de València i 296 del d'Alacant. El gener i febrer de 2019, es va assistir 552 usuaris de València i 155 d'Alacant.

Pel que fa a la intervenció psicològica, l'equip de psicòlegs de l'associació s'encarrega de l'atenció individualitzada en teràpies, l'atenció en grups terapèutics i l'avaluació de seqüeles neurocognitives. En 2008, van atendre 245 usuaris a València i 207 a Alacant. Entre gener i febrer de 2019, van treballar amb 109 usuaris de València i 86 d'Alacant.

A més, van proporcionar ajudes econòmiques a les famílies per a la manutenció de cuidadors en els hospitals i altres despeses extraordinàries. D'aquesta manera, en 2018 van ajudar 46 famílies a València i 30 a Alacant. En els dos primers mesos de 2019, van prestar ajuda econòmica a 29 famílies de València i 15 d'Alacant.

Pisos d'acollida

Pel que fa als pisos d'acollida, en 2008, 34 famílies es van allotjar als habitatges de València i 9 als d'Alacant. En els dos primers mesos de 2019 hi van residir 9 i 8 famílies, respectivament.

Les famílies procedien, majoritàriament, del Marroc, Romania, Algèria, Colòmbia, Guinea Equatorial, Xile, Alemanya, l'Argentina, Bolívia, Bulgària, la Xina, Eslovàquia, Hondures, Itàlia, Moldàvia, Pakistan, Portugal, Rússia, el Sàhara, Perú o Veneçuela.

Galeria d'imatges