Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

La Generalitat aprova el nou projecte de transport amb autobús que millora l'oferta i el servei entre Les Marines i Alacant

14/05/2019
- El projecte CV-202 tindrà un mínim de 13 autobusos i atendrà una població de prop de 652.000 habitants
- S'afavoreix les rutes ràpides i es creen noves rutes directes amb l'aeroport i nuclis turístics i es garanteixen les connexions amb l'AVE i la Universitat
La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha aprovat el nou projecte de servei públic de transport de viatgers CV-202 Les Marines-Alacant després del procés d'informació pública en què han presentat propostes ajuntaments, entitats i empreses, segons publica el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV).

Aquest contracte optimitza l'actual oferta i atendrà una població de prop de 652.000 habitants, per a la qual disposarà d'un mínim de 13 autobusos i farà prop de 2.071.000 quilòmetres anuals.

La nova ordenació de les línies millora de manera important l'oferta de servei actual. Així, per exemple, s'afavoreixen els desplaçaments en rutes ràpides cap a l'aeroport i a nuclis turístics, es garanteixen les connexions amb l'estació Adif (AVE) i la Universitat, es millora el servei entre la capital i les poblacions intermèdies i s'incorporen noves rutes directes de connexió amb l'aeroport com Altea, l'Alfàs del Pi, Pedreguer, Gata de Gorgos, Dénia, Teulada, Benissa i Xábia que fins hui no disposaven d'aquests serveis.

L'ordenació del servei forma part de la reordenació completa en tota la Comunitat que ha dut a terme la Generalitat per a garantir el transport públic en el 100 % dels municipis

Millores incorporades en la participació pública

Com a resultat de l'acceptació d'al·legacions presentades, cal destacar que s'ha inclòs la sol·licitud de l'Ajuntament de Xàbia d'augmentar el nivell de servei de la connexió amb Alacant i l'aeroport fins a les 4 relacions diàries per sentit, que resulta assimilable a l'oferta actual en dia laborable.
En relació amb l'al·legació presentada per l'ajuntament de Dénia, la Conselleria ha estimat corregir la parada de l'estació d'autobusos de Dénia de la ruta 6.

Respecte a l'al·legació presentada per l'ajuntament de la Nucia s'ha estimat disposar d'una parada més en la L5 al terme de la Nucia. En concret, a la CV-70, PK 46.30, rotonda 5, zona urbana Sud, tant d'anada com de tornada.

Característiques del nou projecte

El nou contracte aposta per la racionalitat i l'adequació de l'oferta de servei a les necessitats de demanda mitjançant la configuració de serveis altament competitius, en aquest sentit, els ingressos per recaptació tarifària permetran cobrir la totalitat del cost de prestació, i així s'asseguren uns nivells de rendibilitat en el temps que permetran licitar el servei a risc i perill del concessionari, sense cost per a l'Administració.

L'Aeroport d'Alacant-Elx és un dels pols de referència del transport, i consegüentment ha de disposar d'una oferta de servei que permeta la seua connexió directa i ràpida tant amb Benidorm com amb altres nuclis referents de l'eix de la concessió.

En aquest sentit, el nou projecte afavoreix la competitivitat dels desplaçaments amb autobús mitjançant l'articulació de rutes ràpides cap als pols de centralitat d'Alacant i l'aeroport. Cal destacar les línies 4, 6 i 7, que proporcionen serveis troncals per via ràpida a nuclis de gran rellevància turística com Calp, Altea, Dénia, Xàbia, Teulada.

D'igual manera, garanteix connexions funcionals amb nodes de transport i centres atractors de referència, com l'estació ferroviària d'AVE, aeroport i la Universitat d'Alacant, així com l'articulació de noves rutes directes de connexió amb l'aeroport com Altea, l'Alfàs del Pi, Pedreguer, Gata de Gorgos, Dénia, Teulada, Benissa i Xàbia que fins hui no disposaven d'aquests serveis.

A més, es millora el nivell de servei en les relacions entre la capital i poblacions intermèdies com la Vila Joiosa, Callosa d'en Sarrià, Alfàs del Pi i la Nucia.

Tots els vehicles adscrits al contracte compliran amb la directiva europea d'accessibilitat i altres característiques establides en la llei d'Accessibilitat Universal al Sistema de Transports de la Comunitat Valenciana; hauran d'estar homologats i complir amb la normativa vigent en el moment de la seua adscripció.
Així mateix, els vehicles estaran equipats amb un modern Sistema d'Ajuda a l'Explotació (SAE), basat en sistemes de localització geoposicionada per satèl·lit, i comunicacions de dades d'última generació, que proporcionarà en temps real la informació requerida per la Direcció General d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat.
Una vegada s'haja aprovat definitivament el projecte, se sotmetrà a licitació per a atorgar el servei a l'empresa que presente l'oferta millor. El termini del contracte serà de 10 anys.