Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova la concessió directa d'ajudes per a pal·liar els efectes del cicló Idai a Moçambic

17/05/2019
- Es destinen 225.000 euros a l'Associació Promoció i Desenvolupament, Ajuda en Acció i Unicef per a desenvolupar diferents projectes en les zones afectades
- Es destinen 225.000 euros a l'Associació Promoció i Desenvolupament, Ajuda en Acció i Unicef per a desenvolupar diferents projectes en les zones afectades


El Ple del Consell ha aprovat la concessió directa de les ajudes per a dur a terme actuacions d'emergència a Moçambic per a pal·liar els efectes del cicló Idai.

L'objectiu d'aquestes ajudes, de caràcter excepcional per raons humanitàries, és la realització de projectes que preveuen actuacions urgents en àrees prioritàries com són l'aigua i sanejament, la protecció, l'educació i la recuperació agrícola, així com l'atenció a les necessitats bàsiques de la població afectada per la catàstrofe.

En aquest sentit, es destinen 225.000 euros a les ONGD Associació Promoció i Desenvolupament (PROYDE), Ajuda en Acció i Unicef per a desenvolupar diferents projectes en les zones afectades, 75.000 euros a cada una.

Així, aquestes tres ONGD duran a terme accions de provisió d'aigua, sanejament i foment de la higiene; distribució de subministraments mèdics per a fer front possibles epidèmies; serveis de protecció a la infància i reunificació de les xiquetes i xiquets amb les seues famílies; distribució de subministraments educatius i lots d'aprenentatge; i adquisició i dotació de llavors, hortalisses i eines per a recuperar l'agricultura de les regions afectades per la devastació que ha causat el cicló al seu pas.

PROYDE s'encarrega d'executar el projecte 'Ajuda d'emergència amb destinació a pal·liar les conseqüències del cicló Idai a la regió de Sofala, Moçambic'; la fundació Ajuda en Acció, per la seua banda, és la responsable de desenvolupar el pla 'Recuperació de la producció agrícola d'autoconsum i accés a sanejament bàsic de famílies vulnerables afectades per les severes inundacions causades pel cicló Idai a Moçambic'; mentre que la fundació Unicef se centra en el programa 'Acció humanitària per a atendre la població afectada pel cicló Idai a Moçambic'.

El mes d'abril passat, el Comité Permanent d'Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana (CAHE) va aprovar les ajudes directes a tres projectes d'acció humanitària d'emergència per a pal·liar els efectes del cicló tropical Idai, decisió que ha ratificat hui el Ple del Consell.

Conseqüències del cicló Idai

Cal recordar que aquesta catàstrofe natural ha afectat de manera directa uns 2,4 milions de persones, ha destruït i inundat cases, centres educatius i de salut, ha provocat enormes complicacions en el subministrament d'aigua potable i sanejament, energia, en les comunicacions i els serveis de salut alhora que ha danyat o destruït els cultius, les explotacions ramaderes i els seus sistemes de reg i ha salinitzat també les terres.

Per això, centenars de milers de persones es troben subsistint en aquests moments en assentaments temporals en els quals no tenen accés a aigua potable ni a mesures sanitàries i en els quals hi ha un alt risc de brots de malària i altres malalties similars. Així mateix, ja s'ha produït un brot de còlera que ha afectat 3.577 persones i ha produït sis morts.