President
Disseny

Ximo Puig: "La incorporació del disseny a les empreses les fa un 29% més productives, un 19% més rendibles i més exportadores"

17/05/2019
Ximo Puig: 'La incorporació del disseny a les empreses les fa un 29% més productives, un 19% més rendibles i més exportadores'
- El president ha rebut en audiència el director general dels European Design Awards, Demetrios Fakinos
- El titular de la Generalitat aposta pel disseny com a factor clau per al canvi de model productiu de la Comunitat Valenciana
- El president ha recibido en audiencia al director general de los European Design Awards, Demetrios Fakinos
- El titular de la Generalitat apuesta por el diseño como factor clave para el cambio de modelo productivo de la Comunitat Valenciana

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la incorporació del disseny a les empreses "les fa un 29 % més productives i un 19% més rendibles" i també influeix de manera favorable en l'obertura a l'exterior, com ho demostra el fet que un 18,2% d'aquestes exporte els productes el triple que la resta d'empreses de la Comunitat Valenciana que no són intensives en disseny.

Puig, que ha rebut en audiència al Palau de la Generalitat el director general dels European Design Awards, Demetrios Fakinos, ha apostat pel disseny com a factor clau per al canvi de model productiu de la Comunitat Valenciana.

El responsable del Consell ha subratllat que aquesta importància del disseny es veu reflectida en les conclusions de l'informe 'Contribució econòmica dels sectors intensius en disseny a la Comunitat Valenciana i el perfil de les empreses del sector', elaborat pel Laboratori d'Anàlisi de Polítiques Públiques (IvieLAB) de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) en el marc del conveni subscrit en 2018 amb Presidència de la Generalitat.

D'acord amb aquest estudi, el pes dels sectors intensius en disseny a la Comunitat és superior al d'Espanya, ja que aquest n'aporta el 13,4% del PIB, 3,8 punts per damunt de la mitjana estatal, si es tenen en compte els mateixos sectors que s'han pogut mesurar al territori valencià.

Segons l'informe, les empreses valencianes que fan un ús intensiu del disseny són, en relació amb la resta, un 29% més productives en termes de valor afegit per persona empleada, a més d'un 19% més rendibles. En comparació amb la resta d'empreses valencianes, són també de més dimensió (tenen un 32% més en actiu, un 66 % en vendes i un 8,5% més en ocupació).

En relació amb les empreses espanyoles que fan una utilització intensiva del disseny, les valencianes, encara que més xicotetes, són més productives (un 40% en valor afegit per persona treballadora). A més, estan més obertes a l'exterior, ja que el 18,2% exporta 2,1 punts percentuals més que les espanyoles.

En la reunió amb el director general dels European Design Awards, també ha estat present el director de la candidatura de València com a capital mundial del disseny per a 2022, Xavi Calvo; el president de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, Ángel Martínez; la vocal de la junta directiva de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, María Pradera, i el responsable de congressos de Turisme València, Manuel Ferrís.

(L'informe es pot consultar en el document adjunt)