Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Innovació

La Conselleria d'Habitatge participa a Marsella en la tercera trobada europea per a desenvolupar el projecte d'estalvi energètic Happen

23/05/2019
- La Conselleria d'Habitatge exposa els avanços del projecte pilot que du a terme a Castelló de la Plana
- La Conselleria d'Habitatge exposa els avanços del projecte pilot que du a terme a Castelló de la Plana


La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de l'Entitat Valenciana d´Habitatge i Sòl (EVha) i l'Institut Valencià d'Edificació (IVE), participa a Marsella en la tercera trobada europea del projecte d'estalvi energètic Happen.

Es tracta d'un projecte dirigit a diverses institucions regionals que pretén, mitjançant l'aplicació d'una perspectiva tecnològica i una política financera sostenible, estimular el mercat d'habitatges rehabilitats, tant públics com privats amb un consum energètic quasi nul.

En aquest context, l'EVha aporta un grup pilot a Castelló de la Plana, en què s'estudien i s'implantaran diverses mesures d'eficiència energètica. Emparada pel programa europeu per al desenvolupament científic i tecnològic Horitzó 2020, la de Castelló és una de les tres experiències pilot principals que serviran com a guia per a l'aplicació de nous criteris energètics en altres ciutats mediterrànies on predomina el clima càlid.

Aquests dies, a Marsella s'ha fet una posada en comú de l'estat de cada un dels projectes pilots, que es troben a la meitat del període de desenvolupament.

Tècnics de la Unitat d'Internacionalització d'EVha i de l'IVE han compartit els avanços que s'han produït en el projecte de Castelló i han presentat els resultats dels tallers 'Living Labs' que s'han dut a terme al grup d'habitatge públic Sant Llorenç.

Hi van proposar al veïnat unes recomanacions de bones pràctiques (consultar ací) amb l'objectiu de promoure una cultura energètica basada en l'estalvi i l'eficiència, aplicada a les seues llars.

Uns suggeriments que responen a una necessitat de donar a conéixer l'impacte i el poder que tenen els hàbits quotidians a l'hora de reduir el consum energètic. Però, també és molt important que la ciutadania comprenga que l'objectiu no solament és estalviar diners, sinó també fer un ús més sostenible i més conscient dels habitatges.

S'ha de destacar que el projecte pilot de Castelló de la Plana està destinat a ser un referent d'eficiència energètica en aquest tipus d'edificis residencials amb una eminent destinació social. Les altres dues experiències pilots principals de Happen s'estan duent a terme a Milà i a Marsella.

Socis

Happen reuneix 13 socis d'Espanya, Itàlia, Grècia, França, Croàcia, Eslovènia i Xipre. El projecte està finançat per la Unió Europea, que aporta a l'EVha un total de 124.325 euros, i es desenvoluparà en tres anys, des d'abril de 2018 fins a març de 2021. Durant aquest temps, tenen lloc trobades en què els socis intercanvien, comparteixen i debaten els resultats que s'obtenen per a aplicar els criteris de consum quasi nul en la rehabilitació de les experiències pilot.

Durant la trobada de Marsella, els socis de Happen han fet una visita a una zona pilot de la ciutat anomenada Les Crottes, considerada una de les operacions de renovació urbana més rellevants de tot Europa. Aquesta actuació ha significat la regeneració de tot el front marítim de la ciutat, amb la transformació d'una àrea industrial i portuària en una àrea urbana amb equipaments d'alta qualitat.