Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Infancia y adolescencia

Igualtat resol el concert social en Infància que consolida la xarxa d'emancipació i millora el servei de suport en els processos d'adopció

24/05/2019
- Implica la reserva i ocupació d'un total de 1.067 places i altres recursos destinats a la infància i l'adolescència
- Les llars, residències i serveis concertats s'integraran en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials
- Implica la reserva i ocupació d'un total de 1.067 places i altres recursos destinats a la infància i l'adolescència, gestionats per entitats sense ànim de lucre
- Les llars, residències i serveis concertats s'integraran en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials i d'atenció a la infància i l'adolescència



La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha resolt el concert per a la gestió de llars, residències i serveis socials en el sector d'Infància i Adolescència per als anys 2019 i 2020, que suposa, entre altres qüestions, consolidar la xarxa d'emancipació per a persones extutelades per la Generalitat.

El concert, que disposa d'un pressupost per a dos anys de 107.380.518,47 euros, ha sigut àmpliament demanat per les entitats d'iniciativa social, amb les quals es concerta la gestió dels serveis d'atenció social a la infància i l'adolescència i la reserva i l'ocupació d'un total de 1.067 places i recursos destinats a la infància i l'adolescència.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la importància d'aquest acord, pel qual les entitats concertades passen a integrar-se en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials, que en el cas d'aquest sector suposa, a més, el desenvolupament del model residencial d'Infància i Adolescència.

Oltra ha recordat que el model suposa la millora de les ràtios d'atenció en les residències i llars, amb un increment del 61 % de les plantilles, que incorporen perfils professionals nous; i un plantejament d'espais més xicotets, que s'assemblen tan com es puga a una llar.

La vicepresidenta ha ressaltat que el concert també suposa consolidar la xarxa d'emancipació per a persones joves extutelades per la Generalitat, que disposa de 98 places per a xics i xiques de 16 i 25 anys. D'aquestes, hi ha 34 a la província d'Alacant, 8 a la de Castelló i 56 a la de València.

La xarxa de pisos d'emancipació per a persones de 18 i 25 anys es completa amb unitats externes d'assessorament i suport a xics i xiques de 16 i 25 anys, que ixen del sistema de protecció. Aquestes oficines, de les quals hi haurà una en cada província, tindran equips multiprofessionals i també un caràcter ambulatori, de manera que es desplaçaran per tot el territori.

Oltra s'ha referit a una altra de les novetats del concert social, que és la millora del servei del suport que es presta a les famílies i als xiquets o xiquetes que es veuen immersos en un procés d'adopció. L'objectiu és que la valoració prèvia de les famílies es vaja assumint progressivament per part de la Conselleria i que les entitats concertades desenvolupen les tasques de seguiment i suport, que fins ara no hi havia o eren molt reduïdes.

El concert social

Concretament, el concert inclou un total de 893 places d'acollida residencial per a xiquets, xiquetes i adolescents en el sistema de protecció de la Generalitat, entre les quals hi ha 12 per a xiquets o xiquetes amb problemes de salut mental i també s'augmenten les places per als problemes de conducta.

D'aquestes 894 places residencials d'acollida, 355 en corresponen a la província d'Alacant, 67 a la de Castelló i 471 a la de València. A més, 76 places concertades més són per a residències socioeducatives per al compliment de mesures judicials, totes a la província d'Alacant.

El concert, ha reiterat la vicepresidenta, sorgeix de la necessitat d'acabar amb la discrecionalitat de les subvencions establides fins ara i garantir la transparència de les ajudes, la qualitat de l'atenció, la seguretat financera de les entitats i les condicions laborals dels professionals que hi treballen.

Aquesta fórmula ja s'ha aplicat des de l'any passat en centres i serveis de diversa tipologia destinats a persones amb diversitat funcional i una malaltia mental crònica, i al llarg d'aquest exercici s'estendrà a altres sectors com ara les persones majors o les dones víctimes de violència masclista.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra