Sanitat Universal i Salut Pública
No-Pain-Project

La SEFH premia un projecte d'investigació de La Fe per a manejar la sedació i el dolor dels pacients en l'UCI

16/06/2019
- No-Pain-Project estudiarà la farmacocinètica i farmacogenètica de la sedoanalgèsia per a millorar l'experiència dels pacients en l'UCI
- No-Pain-Project estudiarà la farmacocinètica i farmacogenètica de la sedoanalgèsia per a millorar l'experiència dels pacients en l'UCI


La Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH) ha seleccionat un projecte d'investigació dels serveis de Farmàcia i de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, que té com a objectiu estudiar la farmacocinètica i farmacogenètica de la sedoanalgèsia a fi d'optimitzar la teràpia, millorar l'experiència dels pacients en la Unitat de Vigilància Intensiva (UCI) i el posterior impacte en la qualitat de vida.

El personal autor de l'estudi No-Pain-Project ha destacat que "el correcte maneig de la sedació i l'adequat control del dolor dels pacients ingressats en l'UCI és clau per a assegurar el seu benestar; no obstant això, actualment continua sent complicat pels problemes que hi ha per a detectar correctament el dolor en els pacients sedats o inconscients".

Estudiar el comportament dels fàrmacs

La farmacocinètica és la branca de la farmacologia que estudia el comportament d'un medicament en l'organisme des del moment en què és administrat fins que s'elimina totalment del cos. D'aquesta manera, el grup d'investigació mesurarà quina quantitat de fàrmac es detecta en la sang del pacient crític per a relacionar aquesta concentració amb una resposta analgèsica o sedant específica.

El projecte també estudiarà algunes mutacions genètiques que poden afectar l'afinitat del fàrmac, pel lloc d'acció d'aquest, o l'eliminació del medicament de l'organisme, circumstàncies que deriven en una variabilitat en la resposta del pacient.

El dolor és una sensació subjectiva i la dificultat de mesurar-lo en el pacient inconscient radica en la impossibilitat d'utilitzar les escales clàssiques basades en la sensació que aquest experimenta. En aquest estudi s'utilitzaran les escales validades per al pacient inconscient basades en paràmetres fisiològics i conductuals. A més, hi haurà un grup de control per a comparar els resultats, que estarà format per pacients en tractament crònic de la Unitat del Dolor, conscients i capaços de manifestar el seu grau de dolor.

El projecte No-Pain-Project està liderat per María Martín Cerezuela, farmacèutica hospitalària integrada en el Servei de Medicina Intensiva. En l'estudi col·laboren els serveis de Farmàcia, Medicina Intensiva (UCI), la Unitat de Dolor de l'Hospital La Fe i la Unitat Analítica de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe).

El correcte abordatge terapèutic del dolor té un gran impacte en la millora de la qualitat de vida del pacient, no només durant la seua estada en la Unitat de Crítics, sinó també en la repercussió que suposa a llarg termini. Així, amb aquest projecte es pretén fomentar el Pla d'humanització en les unitats assistencials de pacients crítics de la Comunitat Valenciana, també per mitjà de la investigació.

Galeria d'imatges