Sanitat Universal i Salut Pública
Altas temperaturas

Sanitat posa en marxa les activitats del Programa de temperatures extremes 2019

18/06/2019
Sanitat posa en marxa les activitats del Programa de temperatures extremes 2019
- L'objectiu és reduir l'impacte en la salut associat a l'increment de les temperatures i les possibles onades de calor durant l'època estival
- Estarà actiu des d'aquest dimarts fins al pròxim 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques n'impliquen la modificació
- L'objectiu és reduir l'impacte en la salut associat a l'increment de les temperatures i les possibles onades de calor durant l'època estival
- Estarà actiu des d'aquest dimarts fins al pròxim 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques n'impliquen la modificació



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inicia les activitats del Programa de temperatures extremes 2019 a fi de previndre i atendre els problemes de salut associats a les altes temperatures durant l'època estival.

Aquest dimarts s'ha reunit la Comissió de Seguiment del programa a la Direcció General de Salut Pública. A la reunió han assistit representants de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública; responsables de la Generalitat en les àrees de Canvi Climàtic, Prevenció d'Incendis, Seguretat i Resposta a Emergències, Seguretat i Salut en el Treball, Serveis Socials, i persones en situació de dependència o amb diversitat funcional, Educació, Esport i Turisme; a més de representants del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), que presta suport tècnic al programa en matèria de predicció meteorològica; la Creu Roja, el Consell Valencià de Persones Majors, i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Aquest programa recull les mesures per a reduir els efectes associats a les temperatures elevades i per a coordinar les diverses institucions i entitats implicades.

El Sistema de vigilància meteorològic de la fundació CEAM és l'encarregat de determinar el nivell de risc a la Comunitat Valenciana associat al nivell de temperatura, la qual cosa permet la posada en marxa d'accions específiques per a pal·liar els efectes associats a la calor.

D'aquesta manera, el programa permet a la Conselleria de Sanitat predir les situacions de risc, establir un sistema de coordinació entre les diverses institucions implicades, proporcionar informació a la ciutadania i en especial als grups de risc (persones majors, xiquets/es o persones amb alguna malaltia crònica) sobre els nivells d'alerta i les mesures preventives. I, finalment, permet investigar i avaluar l'impacte de la calor intensa en la salut.

Alertes sobre els nivells de calor

Des del CEAM diàriament s'estableix un mapa de riscs durant tres dies consecutius en què s'indica el nivell de temperatura en les 28 zones termoclimàtiques que hi ha establides a la Comunitat Valenciana. En aquest mapa s'indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt o extrem) que marcarà una sèrie d'actuacions i intervencions en salut en funció del risc.

Per a establir una alerta d'intervenció en salut pública les prediccions han de ser durant els dos primers dies, és a dir nivell alt o extrem hui i demà. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat s'alerta sobre el risc de temperatures elevades i s'ofereix informació sobre consells i mesures preventives que cal adoptar.

Informació a la població

La Conselleria de Sanitat du a terme una campanya de difusió i informació durant l'època estival sobre les altes temperatures i els efectes que tenen sobre la salut. Per a fer-ho, en la pàgina web consulteu ací s'inclou informació sobre recomanacions per a protegir la salut en cas que hi haja temperatures extremes, com ara beure líquids, tindre especial atenció amb el sol entre les 12.00 i les 16.00 hores, no fer exercici físic en les hores més caloroses, etc.

Així mateix, Sanitat difon a la població general consells per a la prevenció del melanoma i totes aquestes accions es reforcen amb la distribució de material informatiu gràfic en centres de salut, ajuntaments i altres organismes i institucions.

Galeria d'imatges