Sanitat Universal i Salut Pública
Unitats d'identitat de gènere

La meitat de les primeres consultes sobre identitat de gènere ja són de menors de 18 anys

28/06/2019
- A València, el 52 % de les primeres consultes són de menors de 18 anys i a Alacant, en els últims dos anys, han passat del 32 % al 44,6 %
- Barceló: "Els joves estan obrint camí a la desestigmatització de la transsexualitat i la Conselleria ha de contribuir al respecte de la identitat de gènere"
- Barceló: "Els joves estan obrint camí a la desestigmatització de la transsexualitat i la Conselleria ha de contribuir al respecte de la identitat de gènere"


La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha atés, per mitjà de les tres unitats de referència d'identitat de gènere que hi ha a la Comunitat Valenciana, quasi 1.395 persones transsexuals.

A València, el 52 % de les primeres consultes són de menors de 18 anys i a Alacant, en els últims dos anys, han passat del 32 % al 44,6 %.

Respecte d'això, la titular de Sanitat, Ana Barceló, ha destacat que "els joves estan obrint camí a la desestigmatització de la transsexualitat i la Conselleria ha de contribuir al respecte de la identitat de gènere".

Encara que aquestes unitats van començar a funcionar en 2008, des de 2017 s'han constituït reglamentàriament a la Comunitat Valenciana tres unitats d'identitat de gènere de referència, una per província. A Alacant depén del Departament d'Alacant-Hospital General; a València, del Departament València-Doctor Peset; i a Castelló implica serveis del Departament de la Plana i de Castelló.

La unitat de València disposa d'un equip multidisciplinari que integra professionals de psicologia clínica, endocrinologia, ginecologia, cirurgia mamària, anestesiologia, otorrinolaringologia i pediatria. En 2017 s'hi va incorporar, a més, un equip de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe per a la realització de la cirurgia d'afirmació de gènere.

Des de 2008, aquesta unitat ha atés 796 persones transsexuals (116 d'elles en 2018). D'elles, dos terços són homes transsexuals (administrativament dones) i un terç són dones transsexuals. A més, el 52 % de les primeres consultes són de menors de 18 anys. 42 dones transsexuals han acudit a grups d'educació de la veu (per a feminitzar-la) amb professionals del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset, i s'ha oferit assessorament nutricional a 82 persones.

Respecte a les cirurgies, a l'Hospital Universitari Doctor Peset s'han realitzat 32 mamoplàsties d'augment, 21 mastectomies i 59 histerectomies-annexectomies. A l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe s'han realitzat 25 vaginoplàsties, 3 metaidoioplàsties, 4 fal·loplàsties, 2 implants testiculars i dos implants de neopenis, i s'han reparat 3 fístules uretrals. En aquest hospital, a més de cirurgia plàstica, participen professionals d'urologia, ginecologia, coloproctologia de cirurgia general i anestesiologia.

"La demanda d'assistència ha experimentat un augment exponencial, sobretot de població molt jove i homes transsexuals. En l'última dècada hi ha hagut un important canvi en la societat que, en part, ha sigut possible gràcies a actuacions positives des d'àmbits com la sanitat pública", ha assenyalat Marcelino Gómez, endocrinòleg de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

Unitats d'Alacant i de Castelló

Per la seua banda, la Unitat d'Identitat de Gènere d'Alacant ha atés, des de 2008, 510 casos (108 l'últim any) que han rebut atenció psicoterapèutica i, després de la valoració, 450 d'ells han passat a teràpia hormonal i farmacològica. L'Hospital General Universitari d'Alacant també proporciona atenció quirúrgica: mamoplàsties d'augment, mastectomies, histerectomies-annexectomies i orquiectomies (extirpació dels testicles). En concret, entre 2016 i 2019, s'han realitzat 14 mastectomies, 44 histerectomies-annexectomies i 3 orquidectomies.

El percentatge de persones menors de 18 anys que han sol·licitat atenció va ser d'un 32 % en 2017, un 37 % l'any 2018 i un 44,6 % en 2019. L'edat mitjana dels pacients majors de 18 anys oscil·la entre els 28,3 anys en 2018 i 24,2 en 2019.

A Castelló, la Unitat d'Identitat de Gènere ha tractat 89 persones transsexuals tant al Centre de Salut Sexual i Reproductiva de Vila-Real com en el Servei d'Endocrinologia de l'Hospital General Universitari de Castelló. Des d'abril de 2019, aquesta unitat també ha assumit les intervencions quirúrgiques de la província i ha realitzat ja 1 mastoplàstia d'augment i 2 mastectomies. I des de maig, la Unitat compta amb la col·laboració d'endocrins pediàtrics per a tractar els menors, que fins ara eren atesos a la unitat de l'Hospital Doctor Peset de València.