Sanitat Universal i Salut Pública
Altas temperaturas

Sanitat activa l'alerta per calor alta i extrema en zones de deu comarques de la Comunitat Valenciana

12/07/2019
- Es recomana no exposar-se en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada i protegir-se el cap
- S'aconsella hidratar-se ben sovint, així com evitar l'excés d'alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos
- Es recomana no exposar-se en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada i protegir-se el cap
- S'aconsella hidratar-se ben sovint, així com evitar l'excés d'alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, CEAM, ha activat per a aquest divendres l'alerta sanitària per nivell roig o extrem (temperatures que podrien superar els 41º) en zones de cinc comarques de la Comunitat Valenciana: la Canal de Navarrés, la Foia de Bunyol, la Costera, la Ribera Alta i la Vall d'Albaida.

Així mateix, s'ha activat també per a aquest divendres l'alerta taronja (temperatures que podrien superar els 39º) en zones del Racó d'Ademús, la Costera, la Plana d'Utiel-Requena, la Foia de Bunyol i la Vall de Cofrents-Aiora.

En concret, les zones climatològiques en alerta per calor extrema són les 17, 18 i 19. Pel que fa a l'alerta per nivell taronja, s'activa en les zones climatològiques 10, 11, 15 i 16. La previsió per a demà és que descendisquen les temperatures.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 17 són: Enguera, Bicorp, Bolbaite, Anna, Chella, Dos Aguas, Millares, Navarrés i Quesa.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 18 són: Antella, Barxeta, Xàtiva, Sumacàrcer, Cotes, Villanueva de Castellón, Alcàntera de Xúquer, Beneixida, Canals, Càrcer, Cerdà, Estubeny, Gavarda, Genovés, la Granja de la Costera, la Llosa de Ranes, la Pobla Llarga, l'Alcúdia de Crespins, l'Ènova, Llanera de Ranes, Llocnou d'en Fenollet, Manuel, Novetlé, Rafelguaraf, Rotglà i Corberà, Sant Joanet, Sellent, Senyera, Torrella i Vallés.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 19 són: Ontinyent, Beniatjar, Carrícola, Llutxent, la Pobla del Duc, Moixent, Vallada, Agullent, Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d'Albaida, Bèlgida, Bellús, Benicolet, Benigànim, Benissoda, Benissuera, Bufali, Castelló de Rugat, el Palomar, Guadasséquies, l'Olleria, Montaverner, Montesa, Montitxelvo, Otos, Pinet, Quatretonda, Ràfol de Salem, Rugat, Salem, Sempere i Terrateig.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 10 són: Vallanca, Aras de los Olmos, Alpuente, Castielfabib, La Yesa i Puebla de San Miguel.


Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 11 són: Ademuz, Tuéjar, Chelva, Alcublas, Andilla, Calles, Casas Altas, Casas Bajas, Chera, Higueruelas, Titaguas i Torrebaja.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 15 són: Sinarcas, Utiel, Requena, Camporrobles, Siete Aguas, Benagéber, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 16 són: Ayora, Jalance, Cofrentes, Cortes de Pallás, Jarafuel, Teresa de Cofrentes i Zarra.

Els municipis compresos en cada zona es troben detallats en l'enllaç següent: consulteu ací

Recomanacions davant de la calor

Aquest augment de temperatures ha provocat que s'active el protocol per a advertir la població sobre els riscs que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els que treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar s'aconsella tancar les persianes i abaixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s'insta la població que bega aigua ben sovint, encara que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna i substituir les menjades copioses i calentes per plats freds, fruites i verdures fresques.

La ciutadania pot consultar més informació i recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: consulteu ací.