Sanitat Universal i Salut Pública
Sanidad Universal

La meitat dels municipis que reben ajudes de Sanitat per a remodelar consultoris auxiliars tenen menys de 1.000 habitants

12/07/2019
- Barceló visita el consultori de Montán, reformat gràcies al Pla d'intervenció arquitectònica en consultoris (PIAC)
- "El 80,6% dels pobles beneficiats per mitjà d'aquest programa d'ajudes no sumen els 5.000 veïns", recorda la consellera
- Barceló visita el consultori de Montán, reformat gràcies al Pla d'intervenció arquitectònica en consultoris (PIAC)
- "El 80,6% dels pobles beneficiats per mitjà d'aquest programa d'ajudes no sumen els 5.000 veïns", recorda la consellera


La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha recordat que el 47,8% dels municipis que reben ajudes per a remodelar els consultoris auxiliars mitjançant el Pla d'intervenció arquitectònica en consultoris (PIAC) tenen menys de 1.000 habitants.

"El 80,6% dels pobles de la Comunitat Valenciana beneficiats per mitjà d'aquest programa d'ajudes no sumen els 5.000 veïns", ha destacat la consellera, que hui ha visitat el consultori auxiliar de Montán amb motiu de la reunió del Seminari d'Estiu del Consell, que té lloc aquest cap de setmana a Montanejos.

Barceló ha subratllat que la qualitat en la prestació del servei sanitari depén també de l'estat de la mateixa infraestructura on es presta i ha destacat que les subvencions atorgades a través del PIAC per a abordar obres de reforma, reparació, restauració, rehabilitació, conservació i manteniment de consultoris pretenen humanitzar els espais on més hores passen els usuaris, per a donar un impuls a l'Atenció Primària, especialment en aquells municipis més despoblats de la Comunitat.

En el cas concret del consultori de Montán, la població del qual ronda els 400 habitants, s'ha reformat durant 2018 per mitjà del PIAC, la qual cosa ha suposat una inversió de 15.774 €. L'actuació s'ha centrat en millores d'accessibilitat, lavabo adaptat, reformes de portes i finestres i renovació del mobiliari de la sala d'espera i de les consultes.

En l'exercici 2019 s'ha admés la segona fase d'actuació al centre amb una subvenció d'11.428 €, amb la qual cosa es completarà la reforma integral del consultori.

"Qualsevol ciutadà, visca on visca, té dret a la mateixa atenció sanitària i a disposar d'unes infraestructures dignes, per aquest motiu el pla se centra principalment en la millora de les infraestructures de zones rurals i despoblades", ha assenyalat Barceló.

La consellera ha recordat que a la Comunitat Valenciana hi ha més de 563 consultoris auxiliars d'Atenció Primària. També s'ha referit a les ajudes atorgades en 2018 a localitats pròximes a Montán, com ara Higueras (15.517 €), El Toro (13.167), Fuente la Reina (37.576), Caudiel (11.365), Pavías (15.517), Suera (29.543), Argelita (41.869), Matet (30.210) o Cortes de Arenoso (13.167). A aquestes s'uneixen unes quantes localitats incloses en l'edició del PIAC de 2019 com ara Aín (14.500), Bejís (38.606), Caudiel (14.967) o la Vilavella (13.000), que obtindran millores en els consultoris auxiliars.

Prop de 6 milions d'euros en ajudes

Amb la tercera convocatòria d'ajudes a municipis s'han concedit un total de 5.930.814,81 € destinats a millorar les infraestructures de 128 municipis de tota la Comunitat Valenciana.

El març de 2018 Sanitat va llançar la primera convocatòria del PIAC amb un pressupost d'1.820.486,47 €, de la qual es van beneficiar 46 municipis. La segona convocatòria, per un import d'1.381.152,54 €, va concedir subvencions a 20 municipis. La tercera edició del PIAC preveu un total de 2.729.175,80 € per a 62 municipis (42 d'aquests de menys de 5.000 habitants).


Emergències en zones rurals remotes

El consultori auxiliar de Montan forma part de la Zona Bàsica de Salut de Montanejos, inclosa en el Pla remot de la Conselleria de Sanitat per a la millora de l'atenció de les emergències a les zones rurals remotes de la Comunitat.

Es tracta d'un programa pensat perquè la ciutadania d'aquestes poblacions se senta menys aïllada i més segura, que consisteix a formar i dotar el personal d'Atenció Primària dels coneixements i de l'equip necessari per a l'atenció i l'estabilització del pacient en estat crític fins a l'arribada de les unitats d'emergències sanitàries (SAMU).

Així, inclou motxilla de suport vital avançat (amb monitor-desfibril·lador, ventilació mecànica i bala d'oxigen), bomba de perfusió, trepant de canalització intraòssia i un kit d'immobilització de pacients (amb tauler espinal, collar ortopèdic, fèrules d'immobilització de membres i lona portaferits).

El total de professionals de medicina i d'infermeria de la Zona Bàsica de Salut de Montanejos, que té una població actual de 1.603 habitants, ha assistit durant 2018 a un curs per a l'atenció al pacient crític i d'ensinistrament en l'ús de l'equip del pla Remot.

En la seua visita a Montán, la consellera ha recordat també les millores introduïdes en el transport sanitari, de manera que la Zona Bàsica de Salut de Montanejos, que tenia una ambulància SVB (Suport Vital Bàsic), disposa, a més, des de l'estiu passat, d'una segona ambulància TNA. Les dues ambulàncies tenen la base al Centre de Salut de Montanejos, un edifici de propietat municipal.

Per a atendre la població d'aquesta zona bàsica de salut, es disposa del personal sanitari següent: quatre professionals de Medicina de Família, dos d'Atenció Continuada, un metge de reforç per a absències, tres infermeres d'Atenció Primària i dos d'Atenció Continuada.

En els mesos d'estiu la zona es reforça amb un infermer d'Atenció Primària i un metge de família a l'agost, a més de les corresponents substitucions per període vacacional: un infermer i un metge de Primària durant juliol, agost, setembre; i un auxiliar d'infermeria al juliol i l'agost.

Galeria d'imatges