Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat universal

La Fe registra un augment de quasi el 40% en trasplantaments pulmonars en aquest primer semestre de l'any

13/07/2019
La Fe registra un augment de quasi el 40% en trasplantaments pulmonars en aquest primer semestre de l'any
- Durant els sis primers mesos d'enguany s'han fet 43 trasplantaments pulmonars en contrast amb els 31 que es van fer durant el mateix període en 2018
- La causa principal és el desenvolupament dels programes de donació en asistòlia, que han augmentat el nombre de donants en els últims anys
- Durant els sis primers mesos d'enguany s'han fet 43 trasplantaments pulmonars en contrast amb els 31 que es van fer durant el mateix període en 2018
- La causa principal és el desenvolupament dels programes de donació en asistòlia, que han augmentat el nombre de donants en els últims anys


L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha registrat un augment en l'activitat trasplantadora pulmonar durant el primer semestre de 2019 respecte de l'any anterior.

Fins al mes de juny, l'hospital La Fe ha fet 43 trasplantaments pulmonars en contrast amb els 31 que es van fer en el primer semestre de l'exercici anterior, 2018, amb un augment de quasi el 40%. Durant 2018, el nombre total de trasplantaments de pulmó que es van dur a terme sigué de 55. Cal destacar que tant en 2018 com en 2019 els trasplantaments pulmonars han sigut de pacients adults i cap pediàtric.

Segons el coordinador de Trasplantaments de La Fe, el doctor Juan Galán, aquest augment es deu "al fet que el nombre de donants s'ha incrementat gràcies al desenvolupament de programes de donació en asistòlia a tot Espanya". És a dir, donacions d'òrgans en pacients que moren després d'una parada cardiorespiratòria irrecuperable.

Durant 2018 es van dur a terme 315 trasplantaments d'òrgan sòlid a l'hospital La Fe, 57 d'aquests amb òrgans procedents de donacions en asistòlia, la qual cosa va suposar un 18% dels casos. Pel que fa als trasplantaments pulmonars, dels 55 trasplantaments de pulmó, 10 en van ser per donació en asistòlia, amb una proporció idèntica, un 18%.

En canvi, en el primer semestre de 2019, dels 43 trasplantaments pulmonars que es van fer, 10 n'han sigut amb òrgans en asistòlia, la qual cosa significa un 23% del nombre de trasplantaments.

Respecte als donants, l'edat mitjana dels que van morir a La Fe va ser de 57 anys, en 2018, i de 54 anys en el primer semestre de 2019, amb un 57% d'homes i un 43% de dones.

Perfil del pacient receptor

La causa més freqüent de trasplantament pulmonar d'adult és l'emfisema o EPOC, malaltia estretament lligada amb el consum de tabac, seguida de la malaltia pulmonar intersticial.

El perfil del pacient global és el d'un baró amb edat mitjana de 50 anys, encara que els pacients trasplantats per fibrosi quística solen ser de menys edat.

Pel que fa a la supervivència, el cap de servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de La Fe, el doctor Alfonso Morcillo, ha assenyalat que "els factors que més clarament incideixen en el pacient són l'edat del receptor i el diagnòstic que va indicar el trasplantament. La probabilitat de supervivència després del trasplantament pulmonar adult en el primer any és del 81% i als cinc anys és del 62%".

En aquest sentit, el doctor Morcillo ha insistit en el fet que "el treball multidisciplinari de diversos serveis, Cirurgia Toràcica, Unitat de Trasplantament Pulmonar, Servei d'Anestesiologia, Rehabilitació i Infermeria, ha fet possible que l'increment del nombre de trasplantaments pulmonars haja sigut una realitat".

En el cas dels trasplantaments pediàtrics, la fibrosi quística i la hipertensió pulmonar són les principals causes del trasplantament i "la supervivència en el primer any és del 72,8%, i als cinc anys és del 56,8%. Per als pacients pediàtrics trasplantats per hipertensió pulmonar la supervivència als cinc anys arriba al 76,9%", ha destacat el doctor Morcillo.

Activitat Unitat Trasplantament Pulmonar La Fe

El Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l'Hospital La Fe, a més de l'activitat trasplantadora, du a terme prop de 590 intervencions a l'any.

La majoria de pacients atesos per aquest servei són oncològics i entre les tècniques emprades es troba la cirurgia complexa de via àrea, de referència nacional, i recentment s'ha incorporat la videocirurgia toràcica com a activitat preferencial per a l'abordatge de la patologia quirúrgica.

Galeria d'imatges