Sanitat Universal i Salut Pública
Sanidad

Barceló: "Volem posicionar la Comunitat Valenciana en els pròxims anys en l'avantguarda de la tecnologia sanitària"

16/07/2019
- La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha intervingut en els Desdejunis Sociosanitaris que organitza Europa Press
- Ha subratllat la seua aposta per la "cultura de la salut i la necessitat d'unir inversió i eficiència per a la sostenibilitat del sistema sanitari"
- La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha intervingut en els Desdejunis Sociosanitaris que organitza Europa Press
- Ha subratllat la seua aposta per la "cultura de la salut i la necessitat d'unir inversió i eficiència per a la sostenibilitat del sistema sanitari"



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha assegurat que "el gran valor de la nostra sanitat radica en la igualtat. Igualtat davant de la malaltia, el benestar i les oportunitats davant de la curació".

La consellera, que ha intervingut a Madrid en els Desdejunis Sociosanitaris d'Europa Press, ha arrancat la seua al·locució esmentant la Llei general de Sanitat que va veure la llum gràcies a Ernest Lluch fa més de 30 anys i els nivells de benestar assolits des de llavors, amb un sistema públic convertit en una eina decisiva per a la cohesió social. "Hem de vetlar perquè els reptes del futur no òbriguen la porta a noves desigualtats i que els tractaments, les teràpies, els fàrmacs i les cures no suposen una frontera per a ningú entre la vida i la mort o entre la inclusió i l'exclusió".

Barceló ha explicat que la Comunitat Valenciana es planteja el futur de la sanitat sota tres premisses fonamentals. En primer lloc, l'aposta per una "cultura de la salut", en què l'esport, els hàbits saludables, l'envelliment actiu, la conciliació laboral o els entorns sense contaminació contribuïsquen a millorar la nostra salut física i psicològica, així com el nostre benestar.

La Consellera de Sanitat ha volgut destacar que "la salut ha de ser entesa pel ciutadà com una responsabilitat, però també com una oportunitat", especialment en les persones majors, per a les quals ha reivindicat que aquesta etapa de la vida ha de ser viscuda de manera activa.

La titular de Sanitat s'ha referit en aquest sentit al Centre d'Investigació de l'Envelliment projectat pel Consell a Alacant, i ha al·ludit també al debat generat sobre Madrid Central, per a afirmar que "faríem bé a replantejar-nos el valor d'una ciutat amable, d'un entorn saludable i d'un planeta sostenible, també relacionat amb la nostra salut i la millora del nostre benestar".

"El sedentarisme o l'empitjorament de l'alimentació també són hàbits cada vegada més estesos i, per això, elaborarem en els pròxims anys una estratègia valenciana per a la prevenció de l'obesitat infantil", hi ha afegit Barceló.


El segon eix esmentat per Barceló és la transformació del sistema sanitari, en el qual l'Atenció Primària tindrà un paper destacat. Ha assenyalat que cal ampliar les inversions en infraestructures, desenvolupar les competències dels professionals d'infermeria i caminar cap a una perspectiva social de la salut. En aquest sentit ha recalcat l'esforç del Ministeri de Sanitat per iniciar els treballs per a la transformació i l'actualització de l'Atenció Primària.

Finalment, Ana Barceló s'ha referit a les grans oportunitats que s'obrin en el camp sanitari. D'una banda, l'avanç en la investigació propiciarà la irrupció de fàrmacs i tractaments d'alta precisió, així com teràpies particularitzades més efectives. "Ens unim a l'anhel manifestat ja pel Govern d'Espanya d'impulsar un pacte d'Estat per la ciència que permeta apropar-nos als nivells d'inversió que han desenvolupat els països més avançats de la Unió Europea", ha apuntat en aquesta línia.

A més, la intel·ligència artificial o el 'big data' obriran nombroses possibilitats en l'àmbit del diagnòstic mèdic i de la intervenció. Però tot això no ha de trencar l'equitat territorial, no només entre comunitats autònomes, sinó entre persones que viuen en nuclis urbans i zones despoblades. De nou, s'ha referit Barceló a la necessària descentralització i a la millora del finançament autonòmic, per a poder combinar la inversió en sanitat amb l'eficiència en la gestió.

"Mirada social i sensibilitat institucional són els principis amb què volem afrontar els reptes del futur", ha conclòs Ana Barceló.

Galeria d'imatges