Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Igualtat

La comissió de seguiment acorda convocar el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista per a setembre

16/07/2019
- La comissió de seguiment s'ha reunit per a avaluar les mesures que s'han implementat en el segon any de vigència
- L'ampliació de l'equiparació de les ajudes a les víctimes de la violència de gènere amb les del terrorisme ha sigut alguna de les mesures adoptades enguany
- La comissió de seguiment s'ha reunit per a avaluar les mesures que s'han implementat en el segon any de vigència
- L'ampliació de l'equiparació de les ajudes a les víctimes de la violència de gènere amb les del terrorisme ha sigut alguna de les mesures adoptades enguany



La Comissió de Seguiment del Pacte valència contra la violència de gènere i masclista ha acordat convocar-lo el pròxim mes de setembre, coincidint amb el segon aniversari d'aquest acord que va ser subscrit per representants de 63 entitats socials i cíviques, administracions públiques, institucions judicials, universitàries, cossos de seguretat, partits polítics, agents econòmics i sindicats, entre d'altres.

Així ho ha anunciat el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, que ha acompanyat en la reunió la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, encarregada de presidir la reunió de la Comissió de Seguiment, en què s'han avaluat les mesures que s'han implementat durant el segon any de vigència del pacte.

La reunió de setembre servirà per a ratificar el grau de compliment de l'acord, ha explicat Ibáñez, que ha indicat que, en el seu primer any, el pacte va executar o va posar en marxa el 76 % de les 293 mesures que preveu aquest, i que es divideixen en 5 eixos estratègics, els quals, al seu torn, s'estructuren en 21 objectius.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que aquest òptim estat de compliment es millorarà durant aquest any, gràcies a mesures, com el nou sistema d'indemnitzacions, que amplien i equiparen les ajudes per violència masclista a les que es concedeixen a les víctimes del terrorisme. A partir de 2019 són els fills i filles els primers que cobraran la indemnització per causa de mort, que passa de 6.000 a 75.000 euros.

Aquesta quantitat la percebran cada una de les persones descendents amb independència que siguen menors d'edat o tinguen o no dependència econòmica de la mare, ha matisat.

En el cas que no hi haja fills o filles, seran els pares o mares de la dona víctima els que percebran a parts iguals els 75.000 euros de l'ajuda, i si aquests no visqueren, seran els germans o germanes de la dona els que cobraran la indemnització.

A més, en el cas que la dona morta haguera refet la seua vida amb una altra parella, aquesta percebrà una indemnització de 26.460 euros, sempre excloent qualsevol altre tipus d'ajuda estatal. Per a percebre aquesta quantitat hauran de tindre un mínim de 2 anys de convivència o haver tingut descendència en comú.

En aquest àmbit d'equiparació amb les víctimes de terrorisme, en 2019 també s'aplica quan la conseqüència de l'agressió masclista és una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) o una gran invalidesa (150.000 euros).

També es reconeix en 2019 el dret d'una mare a rebre una indemnització de 75.000 euros per violència masclista quan maten els seus fills, i es concediran indemnitzacions a aquelles persones que resulten assassinades o incapacitades com a conseqüència d'ajudar una dona que estiga sent agredida.

Igualment, enguany s'han millorat les ajudes d'emergència per a les dones víctimes de violència masclista, que passen de 200 a 2.205 euros en el cas que s'atorguen per a cobrir necessitats bàsiques, de 2.000 a 2.940 per a allotjament, de 500 a 735 euros per a transport o desplaçament i de 2.000 a 2.205 per a seguretat i protecció.

"La millor manera de defensar el pacte és continuar implementant totes les mesures que recull aquest, reivindicant que tant aquest com l'estatal són els millors instruments per a lluitar contra la violència de gènere i en defensa d'una societat feminista", ha afirmat Ibáñez, que ha recordat que un dels grans èxits d'aquest acord és que ha tingut la participació de tota la societat civil, i que deixa fora de la confrontació partidista la violència contra les dones.

El secretari autonòmic ha defensat que actualment "hi ha un gran consens, i el que cal fer és continuar amb aquesta unitat d'acció, en favor d'una societat igualitària i justa", i qualsevol que es posicione "en contra d'això o vulga traure rèdit electoral d'aquest debat s'exclourà d'una qüestió tan fonamental com és la democràcia i la legalitat actual".

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez