Hisenda i Model Econòmic

Vicent Soler: "L'increment del finançament de 2017 ha sigut molt inferior al que correspon a la Comunitat Valenciana"

13/08/2019
- El conseller d'Hisenda i Model Econòmic es lamenta de la influència negativa de l'aplicació del Fons de Suficiència i de la recaptació de l'IVA en els fons rebuts de l'Estat
- Soler reclama que es corregisquen de manera immediata les diferències actuals de finançament fins que la reforma del model actual puga ser efectiva
- El conseller d'Hisenda i Model Econòmic es lamenta de la influència negativa de l'aplicació del Fons de Suficiència i de la recaptació de l'IVA en els fons rebuts de l'Estat
- Soler reclama que es corregisquen de manera immediata les diferències actuals de finançament fins que la reforma del model actual puga ser efectiva



El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que l'increment del finançament de l'exercici de 2017, conegut aquest dilluns, "és molt inferior al que correspon a la Comunitat Valenciana, per la influència negativa en els fons rebuts de la compensació aplicada del Fons de Suficiència i la recaptació de l'IVA.

La millora dels recursos proporcionats pel sistema de finançament autonòmic en 2017, que a la Comunitat Valenciana suposa un increment del 0,5%, està clarament relacionada, segons Soler, "amb la recuperació econòmica, principalment amb els recursos que actualment es comparteixen amb l'Estat (IRPF, IVA i impostos especials), per la qual cosa cal tindre en compte que la millora de la recaptació s'ha produït per al conjunt de les administracions públiques, i no només per a les comunitats autònomes".

D'aquesta millora de la recaptació no s'han aprofitat de la mateixa manera totes les administracions. Segons el funcionament del model actual, les comunitats autònomes (CA) han de rebre el 50% de la recaptació de l'IVA. No obstant això, segons ha assenyalat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, "la realitat és molt diferent: l'Estat proporciona el 50% d'aquesta recaptació a les CA, i posteriorment els lleva una part d'aquesta recaptació en el Fons de Suficiència". Així doncs, Soler assenyala que "les CA no estan rebent tota la recaptació que els correspon, ni de l'IVA ni dels impostos especials, per tant, clarament és l'Estat qui es beneficia majoritàriament de l'increment en la recaptació que genera la millora de l'economia."

El greuge del Fons de Suficiència

Les compensacions que l'Estat cobra a les CA es mostren clarament en l'import global del Fons de Suficiència. Si en 2010 l'Estat proporcionava a les CA prop de 9.000 milions a través d'aquest fons, en 2017 a penes ascendia a 852 milions. Segons ha manifestat Vicent Soler, "el cas de la Comunitat Valenciana en aquest aspecte és molt greu; si en 2010 la Comunitat Valenciana a penes retornava 296 milions d'euros per un 'statu quo' molt discutible, en 2017 ha hagut de retornar 1.265 milions d'euros".

La situació s'agreuja si es té en compte, segons assenyala Vicent Soler, que "la liquidació de 2017 a penes reconeix onze mensualitats de la recaptació de l'IVA i aquest fet provoca que les CA disposen en el seu conjunt de quasi 3.000 milions d'euros menys de recursos simplement per una decisió de l'Estat".

Vicent Soler ha reclamat "la necessitat imperiosa d'afrontar la modificació del sistema de finançament autonòmic" i ha lamentat que "el model actual continua generant diferències importants de finançament per habitant entre les comunitats de règim comú", com s'ha posat de manifest amb la liquidació definitiva de l'any 2017, que s'ha conegut aquest dilluns.

Així, el conseller ha destacat que els resultats de l'última liquidació "reflecteixen que el finançament 'per capita' valencià és un 8 % inferior a la mitjana de les comunitats autònomes" i ha destacat que "amb un finançament igual que el de Cantàbria, la Comunitat Valenciana rebria 4.000 milions d'euros més cada any".

Segons Vicent Soler, "és inadmissible que el model actual continue generant diferències de finançament entre regions que es traduïsquen en diferents serveis públics depenent del territori en el qual es resideix i, per això, és important que, de manera immediata, es corregisquen les diferències actuals de finançament fins que la reforma del model actual siga efectiva".

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha assegurat, a més, que "si bé és cert que cal destacar la millora dels recursos que es va donar en 2017, també és important analitzar la realitat actual". Segons un document de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA), la falta d'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat de 2019 ha provocat que el conjunt de CA deixen d'ingressar 4.800 milions d'euros aquest exercici, amb la qual cosa, segons Vicent Soler, "en l'actualitat, els recursos que reben les CA estan molt per davall del volum de recaptació que l'Estat pensa recaptar i, en el cas de la Comunitat Valenciana, la diferència entre els lliuraments a compte i les liquidacions pressupostades i les generades per uns pressupostos prorrogats suposen una reducció de recursos equivalents a l'1,8% del PIB valencià".

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana ha recordat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en qualitat de consellera d'Hisenda d'Andalusia, assegurava en 2015 que el model actual de finançament tenia un volum de recursos insuficient, que es va quantificar en una insuficiència de 16.000 milions d'euros. Des de llavors, el model de finançament ha registrat una millora lleu, però només en 4.000 milions.

Per tant, segons Vicent Soler, "el sistema de finançament continua presentant un problema important de falta de recursos perquè el conjunt de les CA puga continuar prestant a la seua ciutadania els serveis sanitaris, educatius i socials".