Sanitat Universal i Salut Pública
Innovación Biomédica

FISABIO, la UPV i l'Institut Carlos III acorden amb l'ITI la distribució gratuïta del programari d'estimació del risc de patir càncer de mama DM-Scan

13/08/2019
- L'objectiu és estendre'n l'ús en entorns biomèdics i docents per a perfeccionar l'eina
- El programa, en la versió 4.0, processa mamografies d'alta resolució i utilitza metodologies de visió artificial i aprenentatge automàtic
- L'objectiu és estendre'n l'ús en entorns biomèdics i docents per a perfeccionar l'eina
- El programa, en la versió 4.0, processa mamografies d'alta resolució i utilitza metodologies de visió artificial i aprenentatge automàtic



La Fundació per al Foment de la Investigació Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), la Universitat Politècnica de València i l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) han subscrit un acord de llicència amb l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI) per a distribuir de manera gratuïta en entorns d'investigació biomèdica i educatius el programari DM-Scan, un programa informàtic que ajuda a determinar el risc de patir càncer de mama.

El conveni habilita l'ITI a distribuir l'eina informàtica de manera gratuïta amb finalitats d'investigació i educatius. L'objectiu és estendre'n l'ús en aquells sectors per a conéixer amb precisió quin ús en fan els i les professionals, quant s'hi recorre i amb quines dificultats es troben, per a solucionar-les de manera personalitzada i, en última instància, continuar perfeccionant el programa.

L'aplicació informàtica és fruit del treball coordinat d'investigadors de FISABIO, la Universitat Politècnica de València i l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII).

En la versió 4.0, DM-Scan ofereix noves prestacions, com el processament de mamografies d'alta resolució. Utilitza també metodologies de visió artificial, reconeixement de formes i aprenentatge automàtic.

Optimitzar els programes de cribratge als hospitals

L'eina quantifica la proporció de teixit fibroglandular en relació amb la grandària de la mama, diferenciant el teixit dens del gras (la mama està composta bàsicament de teixit adipós i teixit fibroglandular).

Ofereix així una mesura contínua i més objectiva que la que els facultatius poden tindre a partir de la inspecció visual. És per això que DM-Scan és una eina òptima per a l'estimació del risc de patir càncer de mama.

"La quantificació de la densitat de la mama de cada dona s'ha anat incorporant en els últims anys, com a pràctica habitual en els programes de cribratge de càncer de mama, ja que hi ha evidència que està relacionada amb el càncer de mama", explica la doctora Dolores Salas, coordinadora del Grup d'Investigació Equitat en Càncer i Salut Pública de FISABIO-Salut Pública.

La doctora Salas afig: "disposar d'una eina automàtica per a classificar la densitat de la mama pot facilitar el treball del personal facultatiu i homogeneïtzar la classificació de la densitat mamària, la qual cosa repercutirà sens dubte en la millora de la qualitat dels programes de cribratge de càncer de mama".

Per la seua banda, la doctora Marina Pollán, directora del Centre Nacional d'Epidemiologia en l'ISCIII i coordinadora de l'estudi DM-Spain, recorda: "Aquest programari és el resultat d'una col·laboració iniciada fa anys amb l'estudi DM-Spain, una investigació sobre factors que modifiquen la densitat mamogràfica considerant la importància d'aquest fenotip com a marcador de risc de càncer de mama en la qual van participar 3.500 dones de set programes de detecció precoç de càncer de mama (Aragó, les Balears, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Navarra i la Comunitat Valenciana)".

"Ens vam adonar -continua la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia en l'ISCIII i coordinadora de l'estudi DM-Spain- de la necessitat de disposar d'una eina com aquesta, ja que les utilitzades en altres estudis similars en diferents països presentaven limitacions importants".

Ací va nàixer la col·laboració de la Fundació FISABIO i l'ISCIII amb la UPV "i, gràcies a la informació recollida en DM-Spain i a la professionalitat i el bon fer dels investigadors de la Politècnica, s'ha pogut desenvolupar i validar aquesta eina: DM-Scan", afig la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia en l'ISCIII i coordinadora de l'estudi DM-Spain.

El de mama és el tumor més freqüent en les dones (representa el 30 % de tots els càncers que afecten les dones). La incidència més elevada de casos es produeix en el grup d'edat de 45-69 anys.

A més, el càncer de mama ocupa el primer lloc en mortalitat per tumors en dones; suposa un 15 % de les morts per càncer. Tot i això, és el tumor amb la supervivència més alta en les dones. S'estima que, als 5 anys, la supervivència de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 86 %.

El programa DM-Scan està disponible en: consulteu ací.

Galeria d'imatges