Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Servicio especializado

El servei social Kumpania, dirigit a la infància i adolescència gitana, contracta 94 professionals

13/08/2019
- El 43,5 per cent del personal contractat és d'ètnia gitana i el 71 per cent són dones
- El servei posat en marxa per la Conselleria d'Igualtat es prestarà en els municipis de Paterna, Elx, Alacant, València i Castelló
- El 43,5 per cent del personal contractat és d'ètnia gitana i el 71 per cent són dones
- El servei posat en marxa per la Conselleria d'Igualtat es prestarà en els municipis de Paterna, Elx, Alacant, València i Castelló



El nou servei especialitzat Kumpania, d'intervenció socioeducativa amb la infància i adolescència gitana, incorporarà 94 persones a treballar en els diferents punts on se situarà aquest nou servei posat en marxa per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha explicat que aquest servei especialitzat i individualitzat, únic a Espanya, va dirigit no només a la infància i adolescència gitana, sinó també al seu entorn social i familiar, "amb l'objectiu que cada vegada siguen més els joves gitanos i gitanes els que es graduen en l'Educació Secundària Obligatòria, i continuen en estudis postobligatoris".

De les 94 persones contractades, "67 són dones i 27 homes, i quasi la meitat dels professionals, en concret 41, són d'ètnia gitana", ha assenyalat Ibáñez. Pel que fa a la formació d'aquests, el 57,4 per cent de les persones contractades tenen titulacions universitàries, el 37 per cent tenen el Batxillerat o un grau superior, i el 5,32 per cent han cursat l'ESO. Algunes de les titulacions superiors són de professionals de Magisteri, Psicologia, Treball Social, Educació Social, etc. L'edat mitjana de la plantilla és de 30,6 anys.

Quant a la tipologia del contracte que se'ls ha realitzat, de les 94 contractacions 33 són de contracte indefinit de jornada completa, 20 indefinit de jornada parcial, 24 corresponen a contractes temporals de jornada completa i 17 temporals amb jornada parcial.

Ibáñez ha explicat que el servei "permetrà una aliança per a acompanyar els xics i xiques i adolescents gitanos i gitanes en la seua formació i, per tant, en la conformació del seu futur", de manera que es convertisquen en "referents" en el seu entorn, en la seua família, en la seua comunitat i en el conjunt de la societat.

Programa Kumpania

El programa consta de 274 places organitzades en deu programes de 25 persones i dues de 12 persones. Respecte a la destinació de les persones contractades, 25 treballaran a Paterna, 19 a Elx, 20 a Alacant, 14 a València i 16 a Castelló.

Com que es tracta d'un servei social especialitzat, "s'integrarà en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials i d'Atenció a la Igualtat en la Diversitat", segons ha explicat el secretari autonòmic. Té una inversió prevista, per part de la Conselleria, per als anys 2019 i 2020 de 3,7 milions d'euros a través de l'acció concertada.

Les persones usuàries del programa Kumpania de millora socioeducativa, seran xiquets i xiquetes i adolescents gitanos i gitanes de 6 a 18 anys que estiguen cursant l'Educació Primària o la Secundària Obligatòria.

El servei consisteix en una intervenció integral centrada en l'atenció socioeducativa que contindrà diverses accions entre les quals cal destacar l'elaboració d'un itinerari personalitzat per a cada xiquet, xiqueta o adolescent, la mediació i el seguiment en el centre educatiu i amb la família.

Igualment, es proporcionaran classes de reforç escolar i orientació cap als estudis postobligatoris i el món laboral, es fomentaran hàbits saludables i d'oci educatiu, i s'oferirà formació en igualtat, interculturalitat i diversitat, entre altres.

A Castelló els programes es desenvoluparan al barri de Sant Llorenç. A la ciutat d'Alacant, als barris Mare de Déu del Carme, 400 Vivendes i Cementeri. A Elx, als barris dels Palmerars i Carrús. A Paterna serà a la Coma i a la ciutat de València als Poblats de l'Oest i Poblats Marítims.