Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Polítiques Inclusives

Igualtat forma en valoració de dependència 760 professionals d'hospitals, unitats de salut mental i residències

14/08/2019
- Els i les professionals poden valorar als centres on resideix la persona sol·licitant de la dependència
- El nou model de valoracions implantat per la Conselleria permet triplicar el nombre de valoracions en quatre anys
- Els i les professionals poden valorar als centres on resideix la persona sol·licitant de la dependència
- El nou model de valoracions implantat per la Conselleria permet triplicar el nombre de valoracions en quatre anys



La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques ha format en valoració de la dependència 760 professionals de l'àmbit social i sanitari d'hospitals d'atenció a malalts crònics i de llarga estada (HACLES), unitats de salut mental i centres residencials públics per a persones majors en situació de dependència.

Es tracta, ha explicat la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Helena Ferrando, d'"optimitzar les valoracions i que el personal amb titulació social i sanitari d'aquests recursos que tinga l'acreditació necessària per a fer-ho puga valorar la persona sol·licitant de la dependència que residisca en aquests".

Segons ha assenyalat Ferrando, aquesta iniciativa es recull en el nou decret de reconeixement de la dependència aprovat pel Consell en la passada legislatura, l'objectiu del qual "és unificar la normativa existent i agilitzar els terminis de tot el procediment".

Per a fer-ho, les edicions dels cursos de formació de valoradors es van obrir a professionals d'algunes unitats de salut mental i de les àrees hospitalàries d'atenció a pacients crònics i de llarga estada de la Comunitat Valenciana i a treballadors socials que presten els seus serveis en residències públiques de persones majors dependents.

Des de 2016 s'han realitzat huit edicions de cursos de valoració de dependència, alguns d'aquests amb la col·laboració de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través de l'Escola Valenciana d'Estudis de Salut, l'Institut Valencià d'Alimentació Pública i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. En aquests moments s'ha format un total de 760 professionals de perfils d'especialistes en treball social, educació social i psicologia, i també professionals dels centres base.

Nou sistema

El nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha permés triplicar el nombre de valoracions de dependència realitzades durant els sis primers mesos d'aquest any respecte al mateix període de temps de 2015, de manera que arriba a realitzar una mitjana de 164 valoracions diàries, xifra que eleva a 20.197 les realitzades des que va començar any fins ara.

El procés de la Conselleria per a "municipalitzar" la dependència i crear una xarxa perquè els ajuntaments assumisquen la valoració i tramitació dels expedients ha permés aquest increment en el nombre de valoracions, gràcies al fet que els punts d'atenció de serveis socials de les entitats locals han passat de 145 en 2016 als 239 que hi ha actualment a tota la Comunitat.

Des que va començar a funcionar el nou sistema en 2016 la seua implantació s'ha dut a terme de manera escalonada amb la incorporació progressiva de valoradors en els serveis socials municipals i amb el suport constant de l'equip humà i tècnic de la Conselleria, acompanyat d'un increment pressupostari per a la contractació de professionals en els equips base dels ajuntaments.

Tres anys després de l'inici d'aquest canvi en el procés de valoració, la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals ha permés agilitzar la tramitació dels expedients de valoració. Així, cal destacar que tots els municipis de la Comunitat amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d'execució del 100 % en expedients resolts.

Dels municipis de 10.000 i 50.000 habitants, els que tenen un nivell més alt d'execució són Godella, Bétera i Quart de Poblet a la província de València; Teulada, l'Alfàs del Pi i Rojales a Alacant; i Benicàssim, Almassora i Onda a Castelló; tots aquests amb un 90 % executat aproximadament.

I, finalment, entre els municipis de més de 50.000 habitants, lideren la llista d'execució les localitats d'Orihuela, Alcoi i Benidorm a Alacant; Sagunt, Paterna i Gandia a la província de València; i Castelló de la Plana i Vila-real a Castelló.
Aquest i altres canvis efectuats per la Conselleria en la gestió del sistema de la dependència han aconseguit augmentar el nombre de beneficiaris de 41.955 persones el juliol de 2015 a les 82.325 actuals.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Helena Ferrando