Sanitat Universal i Salut Pública
Medicina Preventiva

L'Hospital de Sant Joan ha atés enguany 450 consultes de vacunació internacional

16/08/2019
- Les destinacions de moda entre els usuaris són països del sud-est asiàtic, com Tailàndia i el Vietnam, i altres africans com Kenya i Tanzània
- Els professionals recomanen sol·licitar cita en aquesta consulta amb una anterioritat d'entre 6 i 8 setmanes a la data d'inici del viatge
- Aquest servei ofereix una atenció integral prèvia, indica les vacunes i ofereix els consells necessaris de manera personalitzada
- Les destinacions de moda entre els usuaris són països del sud-est asiàtic, com Tailàndia i el Vietnam, i altres africans com Kenya i Tanzània
- Els professionals recomanen sol·licitar cita en aquesta consulta amb una anterioritat d'entre 6 i 8 setmanes a la data d'inici del viatge
- Aquest servei ofereix una atenció integral prèvia, indica les vacunes i ofereix els consells necessaris de manera personalitzada



La consulta de Medicina del Viatger i Vacunació Internacional de l'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant ha atés fins a la data 450 consultes dirigides a persones que iniciaran un viatge a l'estranger, especialment a zones on hi ha un risc sanitari de qualsevol tipus.

Aquesta consulta, que porta quatre anys en marxa, és un servei autoritzat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i a l'Hospital depén del Servei de Medicina Preventiva, la responsable del qual és la doctora Ma Teresa Gea.

Durant aquest temps s'ha experimentat un increment progressiu de l'activitat, que s'evidencia amb més intensitat els mesos estivals, encara que cada vegada hi ha menys estacionalitat i menys diferència respecte a la resta de mesos de l'any.

Les dades registrades de l'any en curs mostren una tendència creixent de l'assistència, com en anys anteriors.

Pel que fa a les vacunes administrades en nombre més gran, aquestes han sigut les d'hepatitis A d'adult, seguides de febra tifoide, tètans-diftèria i febra groga.

Les destinacions més freqüents han sigut els països del sud-est asiàtic com Tailàndia, el Vietnam, Cambotja, Indonèsia i l'Índia, tal com ha succeït en els últims anys, seguides d'altres destinacions africanes, com Kenya i Tanzània.

El temps mínim recomanat per a sol·licitar consulta en un centre de vacunació internacional és d'entre 6 i 8 setmanes abans de la data d'inici del viatge, la qual cosa suposa una immunitat més alta davant de determinades malalties que hi ha el risc d'adquirir en el lloc de destinació.

Respecte a la durada del viatge, més de la meitat de les persones ateses han referit realitzar una eixida d'una durada superior a dues setmanes, una dada que cal destacar ja que els viatges internacionals de més de dues setmanes poden presentar un risc sanitari més alt.

Quant a la causa, destaquen els viatges el motiu dels quals és el turisme i, en segon lloc, hi ha els viatges per motius laborals.

Vacunes i recomanacions

A la consulta del viatger de l'Hospital de Sant Joan s'ofereix una atenció integral prèvia al viatge, orientada a cada persona, amb la qual se li indiquen les vacunes, els tractaments i consells necessaris en cada cas. Així, es donen recomanacions preventives generals sobre roba, calçat, altitud, protecció davant de les picades de mosquits i altres insectes, higiene i alimentació, protecció solar, etc., i s'aconsella quina farmaciola de viatge és la més adequada per a cada destinació.

Alguns dels principals consells sanitaris són llavar-se les mans ben sovint; beure sempre aigua embotellada; tindre precaució també amb els glaçons de gel; consumir només llet i derivats lactis pasteuritzats, així com prestar atenció especial a la rebosteria i als gelats.

També s'aconsella evitar el consum de productes crus o frescos dels quals es desconega amb quina aigua han pogut estar en contacte (ensalades, fruites, sucs) i parar atenció a les salses i els menjars elaborats amb ous crus, en especial si es venen en llocs ambulants.

Finalment, es donen recomanacions per a després del viatge, ja que algunes malalties tropicals no es manifesten immediatament i es poden presentar un temps després d'haver tornat. Per això, en cas que es necessite acudir al metge, cal informar-lo que s'ha fet un viatge en els últims 12 mesos a una zona tropical o país en via de desenvolupament.