President
Fiscalitat

Ximo Puig insta a negociar junts el finançament autonòmic i la reforma fiscal per a "enfortir l'estat del benestar"

15/08/2019
- El president de la Generalitat adverteix que a Espanya "no hi pot haver competència fiscal entre autonomies ni paradisos fiscals"
- Puig recorda que "la política fiscal anunciada a Madrid és vella, està caducada i quan es va aplicar a la Comunitat Valenciana va significar retallades i regressivitat"
- El president de la Generalitat adverteix que a Espanya "no hi pot haver competència fiscal entre autonomies ni paradisos fiscals"
- Puig recorda que "la política fiscal anunciada a Madrid és vella, està caducada i quan es va aplicar a la Comunitat Valenciana va significar retallades i regressivitat"



València.El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat un debat seriós sobre el sistema fiscal a Espanya. "Cal abordar ja amb serietat la qüestió fiscal i el finançament autonòmic, agafats de la mà. Perquè és absolutament irresponsable sotmetre la política fiscal a una mena de rebaixes d'estiu que finalment només produiran més discriminació, més desigualtat i la impossibilitat que tinguem un estat coherent", ha assenyalat.

Puig ha recordat que "a Espanya, en els últims anys, s'ha produït un procés real de recentralització, i això té beneficiaris des de la perspectiva territorial i perjudicats". Per això, ha advertit que "en aquest moment, propiciar aquesta competència fiscal entre comunitats autònomes és absolutament irresponsable, sobretot tenint en compte que ens estem jugant l'estat social i la igualtat entre espanyols".

"Davant d'una negociació amb el Govern d'Espanya que hem de mantindre les comunitats autònomes per a superar l'infrafinançament i per a enfortir l'estat del benestar és, com a mínim, imprudent, insolidari i temerari retallar els impostos als que més poden aportar", ha advertit Puig.

Impostos nacionals i transferits

L'advertència es produeix després de les propostes llançades durant el debat d'investidura a la Comunitat de Madrid. "Aquesta política fiscal que ara s'anuncia a la Comunitat de Madrid ja es va aplicar ací, a la Comunitat Valenciana, i va significar retallades socials i una regressivitat fiscal inassumible. L'IRPF més alt per a les classes mitjanes i baixes i l'IRPF més baix per a les rendes altes. Aquesta és una política fiscal vella, caducada i que no dona resposta ni a l'equitat, ni a la igualtat, ni a la decència", ha subratllat el president de la Generalitat.

Per això, ha reclamat que "en la reforma fiscal han de participar les comunitats autònomes", a les quals "s'ha d'exigir, com a totes les institucions, responsabilitat fiscal".

Per a Puig "l'objectiu fonamental" és que no hi ha d'haver paradisos fiscals a Espanya perquè "no hi pot haver competència deslleial entre les comunitats autònomes a l'hora de posar impostos".

El president de la Generalitat ha reclamat que s'òbriga el debat sobre la reforma fiscal: "Hi ha impostos que probablement han de ser nacionals i no poden ser transferits, i altres sí. Aquest és un debat substancial i fonamental. Espere que prompte tinguem un govern que ens permeta eliminar aquesta sort d'ineficàcies, ineficiències i desigualtats que s'estan produint a Espanya".

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig