Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

La Conselleria de Transició Ecològica reactiva el projecte de segellament de l'abocador del Mussol a Elx

16/08/2019
- L'obra s'inclou en el Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana
- L'obra s'inclou en el Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana


La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha reactivat, dins del Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana, el projecte de segellament de l'abocador conegut com el Mussol, a Elx.

Segons ha recordat la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, "el segellament de l'abocador és una obra que va quedar paralitzada per la falta de pressupost de l'anterior executiu, quan Isabel Bonig dirigia la Conselleria de Territori, moment en què es van deure diversos mesos de les certificacions d'aquesta obra al contractista, la mercantil Cleop, que va interposar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV)".

La decisió de la Conselleria de recuperar el projecte executa així la sentència ferma 157/2018 del TSJCV, que estima el recurs i dona la raó a l'adjudicatària de les obres en considerar que l'impagament sistemàtic de l'Administració justifica que l'empresa no duguera a terme el projecte.

El procediment, que ara s'ha représ, consistirà en la finalització del contracte per l'import a executar inicialment previst pendent, uns 369.677 euros, sense IVA, mitjançant una modificació del projecte d'obres, sense sobrecost per a l'Administració.

Una vegada finalitzat aquest contracte, d'acord amb la sentència, el personal tècnic de la Generalitat haurà d'habilitar un procediment de contractació addicional que cobrisca la finalització de la part de les obres ocasionades per la degradació patida entre gener de 2015 i l'actualitat, i que no es pot concloure amb el contracte inicialment adjudicat.

Mireia Mollà ha explicat que les obres s'han degradat pel pas del temps, els vents de la zona, l'erosió i l'arrossegament de les làmines de segellament de l'abocador, "de manera que el segellament acabarà costant més diners dels que s'havien previst a l'erari de la Generalitat Valenciana".

"En casos com aquest, s'evidencia que un acord intermedi dins del termini i en la forma escaient pot ser millor que una sentència a favor o en contra al cap de tres o quatre anys en assumptes relacionats amb obres que, per estar paralitzades un llarg temps, poden degradar-se enormement abans de ser recuperades", ha assenyalat la consellera.