Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Les sol·licituds a les ajudes al lloguer s'incrementen un 26% i la Generalitat amplia el termini de resolució

20/08/2019
- S'han registrat 27.428 sol·licituds, la qual cosa suposa 5.711 més que en l'exercici de 2018
- La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica amplia el termini en sis mesos
- S'han registrat 27.428 sol·licituds, la qual cosa suposa 5.711 més que en l'exercici de 2018
- La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica amplia el termini en sis mesos



La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha previst ampliar en sis mesos el termini de resolució de les ajudes al lloguer d'habitatges i de les ajudes per al lloguer d'habitatges per a joves corresponents a l'exercici de 2019.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, ha explicat que l'ampliació del termini respon a l'increment del nombre de sol·licituds en un 26,2% respecte a l'exercici anterior.

S'han presentat 27.428 sol·licituds en tota la Comunitat, la qual cosa suposa 5.711 més que en 2018, quan es van registrar 21.717. Del total presentat en aquesta edició, 19.950 corresponen a lloguer; i les altres 7.478, a la línia específica de lloguer jove. La publicació de les llistes provisionals es farà durant el pròxim mes de setembre.

Martínez Dalmau ha assenyalat que "donat l'increment notable registrat, s'empraran tots els recursos disponibles perquè això repercutisca en una millora de les ajudes i, per tant, en el benestar de les persones".

"Són ajudes necessàries per a aquelles persones amb més dificultats, ja que la tendència de pujada abusiva dels preus del lloguer no permet a una part de població poder accedir a un habitatge de lliure mercat, com és el cas de joves, persones majors i col·lectius vulnerables en risc d'exclusió social".

Les ajudes van ser convocades el passat 7 de febrer i s'emmarquen dins del Pla estatal de l'habitatge 2018-2021. Estan cofinançades pel Ministeri i la Generalitat i s'agrupen en dos programes, amb una inversió de 20 milions d'euros (14.089.000 euros els aporta el Ministeri i 5.911.000 euros, la Generalitat), dels quals 13.450.000 euros es destinaran al programa d'ajudes al lloguer i 6.550.000 euros, a l'específic d'ajudes al lloguer per a joves.

Requisits per a accedir a les ajudes

El programa d'ajudes al lloguer d'habitatges va dirigit a persones titulars d'un contracte d'arrendament per a residència habitual i permanent. A més, aquestes persones han de tindre ingressos inferiors a tres, quatre o cinc vegades l'IPREM, depenent dels casos. En aquestes ajudes tenen prioritat les persones afectades per desnonaments, dació en pagament o execució hipotecària en els últims deu anys; famílies monoparentals o nombroses, dones víctimes de violència de gènere, víctimes de terrorisme, persones amb diversitat funcional, persones amb trastorn mental sever, joves extutelats i unitats de convivència afectades per situacions catastròfiques.

També tenen preferència les dones en situació de necessitat o en risc d'exclusió, especialment quan tinguen fills o filles menors exclusivament al seu càrrec, així com les unitats de convivència en les quals totes les persones es troben en situació de desocupació i hagen esgotat les prestacions corresponents. Les ajudes arriben fins a un 40 % de l'arrendament, amb un màxim de 2.880 euros anuals, i fins al 50% del lloguer si tots els membres de la unitat de convivència tenen més de 65 anys.

D'altra banda, les ajudes específiques per a joves van dirigides a aquelles persones que, en el moment de sol·licitar-les, siguen menors de 35 o formen part d'una unitat de convivència en la qual tots els membres siguen menors de 35 anys i no reben una altra ajuda per a atendre el pagament del lloguer. Quan la persona beneficiària d'aquestes ajudes canvie de domicili a un altre situat a la Comunitat, haurà de comunicar-ho a la Conselleria per a no perdre el dret a percebre-les. Es preveu per a aquestes persones un percentatge d'ajuda de fins al 50% de la renda.

En 2018 van ser 13.700 les persones beneficiades per aquestes ajudes en la Comunitat.

Galeria d'imatges